Print
Category: Noutăți - Trupa Iosif Vulcan

Trupa „Iosif Vulcan” a Teatrul Regina Maria are deosebita plăcere de a anunța premiera spectacolului „98% (decizia corectă)” de Andreea Tănase, regia Cătălin Mardale, care va avea loc în 23 aprilie, de la ora 19, la Sala Arcadia.

Spectacolul are ca public țintă adolescenții și tratează un subiect sensibil cu care societatea noastră încă se confruntă: sarcina în perioada adolescenței și caruselul socio-emoțional în care sunt prinși cei care se confruntă cu un asemenea eveniment. Adiacent tematicii principale, este adus în discuție un alt subiect relevant pentru tineri: bullyingul în școli.

Spectacolul se înscrie în programul de educație inițiat de Teatrul Regina Maria, care se adresează tinerilor, și are ca scop crearea unui safe spot de dezbatere pe marginea unor subiecte de actualitate, care sunt încă tratate ca fiind tabu în societatea noastră. După reprezentațiile care vor fi susținute organizat pentru licee vor avea loc discuții cu un psiholog școlar pe marginea subiectului dezvoltat în spectacol.

Totodată, „98% (decizia corectă)” este proiectul depus de către regizorul Cătălin Mardale în cadrul programului „Start-up Regie Teatru”, lansat de Teatrul Regina Maria în luna ianuarie 2022 și desemnat câștigător.

Cătălin Mardale a absolvit specializarea Regie Teatru, clasa prof. Gelu Badea, în cadrul Universității „Babeș Bolyai”, Facultatea de Teatru și Televiziune Cluj-Napoca, unde urmează și studiile doctorale în cadrul departamentului Teatru și Artele spectacolului. A regizat spectacolul „Prah” de Spiró Győrgy la Teatrul Municipal Baia Mare și o serie de spectacole în mediul independent, colaborând în acest sens cu Reactor de Creație și Experiment și Fabrica de Pensule din Cluj-Napoca.

De cele mai multe ori, adolescentele care se confruntă cu o sarcină neaşteptată sunt ori blamate, ori ignorate pur şi simplu. Pe lângă şocul emoţional pe care îl trăiesc într-o astfel de situaţie, în România, mamele-adolescente se confuntă şi cu lipsa serviciilor. Un raport Salvaţi Copiii, arată că 5 din 10 adolescente gravide nu au fost controlate de medicul ginecolog în timpul sarcinii.

Prin spectacolul pe care îl propun vreau să trag un semnal de alarmă, pe de-o parte. Pe de alta, însă, nu vreau să fac din Iza o victimă. Dimpotrivă. Aceasta va deveni o voce puternică pentru toate adolescentele care s-au confruntat cu o sarcină. (Cătălin Mardale)

Scenografia și animațiile proiectate în spectacol îi aparțin lui Răzvan Chendrean, iar din distribuție fac parte actorii: Giorgiana Coman, Lucia Rogoz, Sorin Ionescu, Carina Bunea, Tudor Manea, Angela Tanko, Petra Panait, Eugen Neag și David Constantinescu.

La premieră va fi prezentă și autoarea dramatică Andreea Tănase, care a răspuns provocării noastre de a participa la o serie de discuții cu publicul despre text, sursele de inspirație, nevoia de a trata subiecte arzătoare și de a pune o oglindă în fața societății actuale.

Spectacolul nu este recomandat persoanelor sub 14 ani!

Premiera va avea loc în 23 aprilie 2023, de la ora 19:00, la Sala Arcadia, iar următoarele reprezentații în 27 aprilie și 10 mai. Biletele s-au pus deja în vânzare la agenția teatrului (deschisă marți și joi de la ora 12:00 la 18:00, miercuri și vineri între orele 10:00 și 14:00, sâmbătă între orele 11:00 și 13:00 sau cu o oră înainte de spectacole) și online de pe Eventim.ro.

Mai multe informații despre spectacol și echipă găsiți pe site-ul Teatrului Regina Maria.

Vă așteptăm cu drag la teatru!