În 19 decembrie, Teatrul Regina Maria și Teatrul Szigligeti, în parteneriat cu Arhivele Naționale, au deschis în cele două buzunare ale Foierului Loji, expoziția „Amintiri muzicale și teatrale. Comori de arhivă din patrimoniul cultural al Oradiei”.
Expoziția conține o selecție importantă de documente, afișe, partiuri, fragmente de text vechi, unele datând chiar dinainte de construcția teatrului, care surprind aspecte din viața teatrală orădeană. La deschiderea expoziției au fost prezenți atât reprezentați ai teatrului românesc și maghiar, cât și al Serviciului Judeţean Bihor al Arhivelor Naționale, care au discutat despre importanța arhivei, ce acționează ca o formă de memorie fizică și fixă, despre viață teatrală orădeană la început de drumuri și despre necesitatea cercetării documentelor vechi.
„Păstrarea memoriei teatrale trebuie să fie nu numai un act de justiție, ci un act reparatoriu și o preocupare permanentă a actualilor colegi. E un lucru foarte bun să ne ducem mereu spre documentul care ne duce spre trecutul nostru”, a subliniat doamna Elisabeta Pop, critic de teatru și fost secretar literar al teatrului orădean, în cadrul evenimentului de deschidere.
Vernisajul va fi deschis până la jumătatea lunii ianuarie și va putea fi vizitat de către spectatori înainte de spectacolele care au loc la Sala Mare a teatrului sau în timpul tururilor ghidate.
Totodată, cu ocazia organizării acestei expoziții, s-au pus bazele acordului de cooperare semnat de către cele două teatre orădene cu Serviciul Judeţean Bihor al Arhivelor Naționale, pentru a facilita accesul la documentele păstrate în arhivă, cu scopul de a încuraja cercetarea trecutului cultural al orașului.
Vă invităm să vizitați expoziția și să vă bucurați atât de trecutul, cât și de prezentul teatral orădean!