Print
Category: Stagiunea 2012-2013

Spectacol recomandat copiilor peste 8 ani!

Dramatizare de Ana Ripka-Rus, după poveştile Reginei Maria a României

Cînd mi s-a propus să scriu o piesă inspirată de poveştile Reginei Maria a României, nu am stat prea mult pe gînduri. Am luat cartea şi am început să citesc. Eram convinsă că va fi la fel ca şi cu alte poveşti, scrise de alţi autori. O prezentare a lumii şi personajelor poveştii, intriga, rezolvarea intrigii, concluzia etc.

Dar nu, poveştile Reginei Maria sînt cu totul altfel. Ele sînt mai statice, descriptive. Chiar şi personajele spun  poveşti şi fac lungi descriei. Ele rar acţionează sau sînt în mişcare, dînd dinamică poveştilor. Şi chiar şi aşa, poveştile Reginei Maria a României pot fi dramatizate. Doar o problemă se ridică în cazul unei puneri în scenă: nu ar atrage copiii la teatru. Copiii vor să vadă întîmplări pline de culoare care se desfăşoară dinamic şi cu personaje cu care să se poată identifica. Prin urmare am hotărît să dramatizez poveştile Reginei Maria a României aducîndu-le în actualitate, respectînd întru-totul firul poveştilor şi latura lor educativă şi moralizatoare.

Cît de diferită este dramatizarea mea de poveştile Reginei Maria puteţi afla citind cartea Poveştile Reginei Maria a României.

Şi oricum… mai citiţi o carte! (Ana Ripka-Rus)

DISTRIBUŢIA:

Mama: Marlena Prigoreanu
Zuleika: Georgia Căprărin
Conul Ilie: Andrei Fazecaș
Bunicul: Florin Stan
Turro: Florian Silaghi
Zamura: Zentania Lupșe
Băiatul (Șarpe): Ioana Dagău
Mânuitor păpuși: Igor Lungu

Regia artistică: Daniel Vulcu
Scenografia: Oana Cernea

Data premierei: 14 octombrie 2012