Print
Category: Festival

În perioada 7-13 octombrie 2013, la Oradea are loc prima ediție a Festivalului de Teatru pentru Copii Arcadia, eveniment inclus în prima ediţie a Festivalului Internațional de Teatru Oradea.

«„Fiind prima ediţie. A fost o provocare să găsesc invitaţi. Am invitat la Oradea spectacole din țară care vor fi pe placul copiilor dar și al părinților, cu siguranță. Toate spectacolele au loc la Sala Arcadia ”, a anunţat directorul festivalului Florian Silaghi.
 
Paradă şi spectacole

Actorii Trupei Arcadia vor deschide festivalul cu spectacolul Frumoasa şi Bestia, dar şi cu numere magice prezentate de Eduard şi Bianca.

Primul spectacol al unei trupe invitate în festival are loc chiar în a doua zi a evenimentului. Este vorba despre spectacolul Pinocchio al Teatrului de Marionete Arad, spectacol cu proiecție 3D, regizat de către Radu Dinulescu. „Păpuşile prezente în spectacol sunt marionete pe sfori, care sunt foarte greu de mânuit, dar actorii din Arad au o experienţă sporită în tehnica păpuşeriei”, spune directorul Trupei Arcadia, Florian Silaghi.

Pe 9 octombrie, pe scenă urcă actorii Trupei Liliput de la Teatrul Szigligeti, cu Kormos in imagini, „un spectacol alcătuit din 3 povești ale autorului Kormos Istvan, prezentate într-o manieră foarte jucăușă, cu decoruri vesele, foarte colorate ”, spune Florian Silaghi.

În primele trei zile ale festivalului, de la ora 17,00 , orădenii sunt invitaţi la Parada Păpușilor și a Personajelor Trupei Arcadia , paradă care are loc de la Magazinul Crișul înspre Sala Arcadia şi în timpul căreia actorii se vor prezenta în costume special realizate pentru acest eveniment, vor interacţiona cu copiii şi vor prezenta şi păpuşile.

O zi mai târziu, pe 10 octombrie, Teatrul Ion Creangă din Bucureşti vine cu un spectacol dedicat copiilor până în patru ani, un spectacol derulat în cadrul unui proiect european, realizat în parteneriat cu un teatru din Italia. „ Seminţe semi este un spectacol inedit pentru că spectatorii vor sta pe scenă, alături de actori, iar la final vor interacționa cu aceștia. Actorii joacă foarte aproape de copii, cald, jovial, bazându-se pe imagini şi sunete care pot fi percepute de copii. După spectacol, copiii se vor juca cu păpuşile, cu decorul ”, a anunţat directorul festivalului.

Vineri, de la ora 17,00 va fi lansată cartea „Despre arta păpuşarilor români. Dialoguri cu maeştrii scenei”. „Este o carte scrisă de Toma Hogea, profesor şi actor la Iaşi. O adevărată, mongrafie, ă istorie a teatrelor de animație profesioniste din țară, 19 la număr. O carte în patru volume, peste 1000 de pagini. Pot să spun că domnul Hogea a stat trei zile numai la noi la teatru, a intervievat toţii actorii şi colaboratorii. Şi la fel a făcut şi cu celelalte teatre din ţară şi din Republica Moldova ”, a spus directorul Festivalului de Teatru pentru Copii Arcadia. Sâmbătă, cu două reprezentaţii, de la orele 11,00 şi 17,00, urcă pe scena Arcadia actorii de la Teatrul „Prichindel” din Alba Iulia cu spectacolul. Spectacolul Micii muşchetari combină teatru obiect, cu teatrul de păpuşi. Tot cu două spectacole, de la 11,00 şi 17,00 pentru a doua oară într-o lună vine la Oradea Trupa Teatrului Ţăndărică. „Teatrul de Animaţie Ţăndărică este etalonul teatrelor de păpuşi.

Pe toată perioada festivalului, în foaierul Sălii Arcadia va putea fi expoziția de păpuși și schițe scenografice, semnate de Paul Fux.

Biletele se pun în vânzare începând cu 1 octombrie la Agenția Teatrului, deschisă de luni până vineri în intervalul 10-19, dar și în weekend, între orele 10-13 sau online, de pe site-ul www.biletmaster.ro.» (Veronica Bursaşiu, Bihon, 02.10.2013) 

Programul Festivalului:

-7 octombrie, ora 13 se joacă spectacolul Teatrului Regina Maria, FRUMOASA ȘI BESTIA.

-8 octombrie, ora 12 se joacă PINOCCHIO, al Teatrului de Marionete Arad.

-9 octombrie, ora 10, spectacolul Trupei Liliput a Teatrului Szigligeti: KORMOS KEPPEL MUTOGAT (Kormos în imagini)

-10 octombrie: spectacolul SEMINȚE SEMI (al Teatrului „Ion Creangă” din București), care se joacă în două reprezentații, de la ora 16 și 18.

-11 octombrie, de la ora 12, se joacă HANSEL ȘI GRETEL (al Teatrului Regina Maria), iar de la ora 16 vă invităm la Parada Păpușilor și a Personajelor Trupei Arcadia (în Orășelul Copiilor). De la -ora 17 v-am pregătit o lansare de carte: DESPRE ARTA PĂPUȘARILOR ROMÂNI. DIALOGURI CU MAEȘTRII SCENEI, de Toma Hogea.

-12 octombrie MICII MUȘCHETARI (de la Teatrul „Prichindel” din Alba Iulia), de la ora 11 și 17. -13 octombrie POVESTEA PORCULUI (spectacol al Teatrului de Animație „Țăndărică” din București), care se joacă de la ora 11 și 17.