Print
Category: Noutăți - Trupa Iosif Vulcan

Fundația Culturală „Festivalul Internațional de Teatru Oradea”, în parteneriat cu Teatrul Regina Maria, derulează proiectul „(a)LIVE”. Proiectul a obținut finanțare în cadrul sesiunii a II-a de finanțare acordată de Administrația Fondului Cultural Național, pentru aria Artele Spectacolului-Teatru.

„Tema principală a proiectului este Generația digitală sub impactul terorii și ilustrează vulnerabilizarea emoțională progresivă a adolescenților și adulților tineri, expuși la frica de moarte într-o formă continuată, pornind de la amenințarea pandemică și continuând cu cea a războiului din Ucraina”,  explică Andreea Costea, managerul de proiect.

Prima parte a proiectului s-a desfășurat în lunile iulie și august și a inclus organizarea unor ateliere de psihodramă susținute de psihologul Ioana Drugaș, consilier școlar al Liceului Don Orione din Oradea. Tema principală a atelierelor a fost frica, cu accent pe frica de moarte, potențată în ultimii ani de crizele care au străbătut lumea. Scopul acestor ateliere a fost acela de a exorciza traumele provocate de amenințările exterioare, de frica de moarte în special, pentru a ajuta tinerii să descopere răspunsuri și metode noi de a față provocărilor ridicate de anxietate. Au participat 30 liceeni și studenți, alături de actori ai Teatrului Regina Maria.

A doua parte a proiectului presupune realizarea unui spectacol de teatru pe tema anxietății, inspirat din povești reale, culese în perioada predocumentării de către un jurnalist din România și unul din Republica Moldova, și din documentarea realizată cu sprijinul psihologului angrenat în proiect. Spectacolul rezultat va îmbina perspective ale tinerilor ucrainieni, români și moldoveni, care au trăit experiența pandemiei și, mai apoi, a războiului, conectați virtual cu tragedia care a lovit Ucraina.

Textul și regia spectacolului vor fi semnate de Gabriel Sandu, un artist transdisciplinar, autor de spectacole care activează ca regizor, dramaturg, jurnalist și performer, având rezultate notabile atât pe scena locală, cât și pe cea europeană. A câștigat mai multe premii și rezidențe naționale și internaționale, iar piesele sale au fost traduse în engleză, franceză, portugheză, maghiară, germană și catalană.

Repetițiile pentru spectacol vor începe în luna octombrie la Teatrul Regina Maria. Premiera va avea loc la Oradea, urmând ca spectacolul să fie susținut într-un turneu la Baia Mare, Zalău, Cluj-Napoca, Carei și București. Pentru a aprofunda subiectul, dar și a deschide dialogul direct cu tinerii aflați în sală și a oferi un sprijin prin prezentarea unor noi perspective asupra problemelor cu care se confruntă, după fiecare reprezentație vor fi sesiuni de Q&A, mediate de psiholog și de către actorii din distribuție.

„Importanța unui asemenea proiect este dată atât de abordarea unei tematici sociale actuale într-o manieră inovativă și non-formal educativă, cât și de crearea unui dialog real între creatorii de teatru și publicul tânăr, prin implicarea lor directă în procesul de creație”, a adăugat managerul de proiect.

Pentru mai multe detalii legate de proiect, vă invităm să urmăriți pe pagina de Facebook a.LIVE