Print
Category: Noutăți - Trupa Iosif Vulcan

Teatrul Regina Maria vă invită duminică, 19 septembrie, de la ora 19:00, la Sala Mare, la prima premieră a stagiunii 2021-2022: „Tartuffe”, de Molière, în regia lui Vlad Trifaș.

Jean-Baptiste Poquelin, cunoscut lumii întregi după numele de scenă Molière, este considerat unul dintre cei mai mari scriitori de origine franceză și un maestru al comediei satirice. A scris unele dintre cele mai pătrunzătoare comedii din toate timpurile, care, datorită subiectelor universale pe care le dezvoltă, dar și noilor chei de interpretare regizorală ce pot fi explorate, se joacă pe scenele teatrelor din întreaga lume cu același succes chiar și acum, la mai bine de 300 de ani de la moartea acestuia.

Tartuffe” face parte din suita comediilor de caracter ale lui Molière și demască ipocrizia religioasă, motiv pentru care a stârnit multe controverse atunci când a fost prezentată publicului pentru prima dată. În ciuda acestui fapt, a devenit în timp una dintre cele mai jucate piese de teatru ale lui Molière, cu un impact atât de mare încât numele personajului a fost substantivizat în limba franceză și desemnează un ipocrit, o persoană care minte.

La Oradea, spectacolul „Tartuffe” va fi pus în scenă de Vlad Trifaș, unul dintre reprezentanții noii generații de creatori teatrali, care vine cu o energie și cu o optică inovatoare, fără a pierde însă echilibrul dintre clasic și contemporan. A pus în scenă spectacole de mai multe facturi de-a lungul timpului, însă se întrezărește până în prezent o predilecție pentru texte clasice, cărora le oferă o reverberație proaspătă.

Spectacolul „Tartuffe”, așa cum îl vede regizorul Vlad Trifaș, este o adaptare a piesei lui Molière, care, chiar dacă păstrează subiectul, temele principale și natura comică, scoate la suprafață noi sensuri și nuanțează mai abitir aspectul dramatic, pornind de la ideea că: „Monștrii nu există decât dacă noi îi creăm!”.

Pe lângă regie, Vlad Trifaș semnează și adaptarea textului și muzica originală din spectacol. Din echipa de creație fac parte și scenografa Oana Cernea, și light designer-ul Bogdan Gheorghiu. Din distribuție fac parte actorii: Corina Cernea (Doamna Pernelle), Richard Balint (Orgon), Angela Tanko (Elmire), Ciprian Ciuciu (Damis), Mihaela Gherdan (Mariane), Alin Stanciu (Valère), Pavel Sîrghi (Cléante), Răzvan Vicoveanu (Tartuffe), Lucia Rogoz (Dorine), Sebastian Lupu (Domnul Loyal și Andrian Locovei (Laurent).

Următoarele reprezentații vor avea loc în data de 20 septembrie, 6 și 31 octombrie, de la ora 19:00, la Sala Mare. Biletele s-au pus deja în vânzare la agenția teatrului (deschisă de marți până vineri între orele 10:00 și 14:00 sau cu o oră înainte de spectacole) și online de pe Eventim.ro.

Vă așteptăm cu drag la teatru!

---------------------

Florina Dometi
secretar literar
Teatrul Regina Maria