Print
Category: Noutăți - Trupa Iosif Vulcan

„Teatrul în liceu” – un nou proiect educațional inițiat de Teatrul Regina Maria

            Trupa Iosif Vulcan a Teatrului Regina Maria a lansat proiectul educațional pilot „Teatrul în liceu”, care se adresează liceelor din municipiul Oradea și își propune înființarea unui număr de cinci trupe de teatru, ce vor fi coordonate de actori ai Trupei Iosif Vulcan.

            Prima etapă a programului s-a desfășurat în luna decembrie 2021, când a fost lansat apelul de înscriere în cadrul proiectului. Condițiile de participare impuse de către organizator au fost minime: dorința elevilor de a face parte dintr-o trupă de teatru și existența unui spațiu pentru repetiții în cadrul liceului.

            Propunerile nu au întârziat să apară și cinci licee din Oradea au fost deja selectate să participe anul acesta la program: Colegiul Național „Emanuil Gojdu”, Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Colegiul Național „Iosif Vulcan”, Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” și Liceul Tehnic „Traian Vuia”.

            Etapa următoare presupune stabilirea cu exactitate a componenței celor cinci trupe, a programului de lucru și a spațiului de repetiții, urmând ca o echipă de 10 actori ai Trupei Iosif Vulcan – câte 2 pentru fiecare liceu selectat – să coordoneze în perioada 14 februarie – 8 iunie 2022 o serie de workshopuri de introducere în arta interpretativă, la finalul cărora se va alege un text dramatic ce va sta la baza realizării unui spectacol de teatru, și repetițiile propriu-zise pentru spectacolele stabilite în fiecare liceu. Workshopurile și repetițiile vor avea loc în sălile puse la dispoziție de licee, iar teatrul va oferi costumele și recuzita necesare fiecărui spectacol.

            Spectacolele se vor juca în cadrul primei ediții a Galei Teatrului de Liceu din Oradea, secțiune a Festivalului Internațional de Teatru Oradea, care se va desfășura în perioada 9-19 iunie 2022. Teatrul Regina Maria va asigura spațiul de joc, echipa tehnică și echipamentele tehnice de scenă, publicitatea evenimentului și înregistrarea video a spectacolelor.

            Acest model de proiect a funcționat în alte orașe din România cu un impact pozitiv, atât pentru teatrele implicate, cât și pentru elevi. În funcție de succesul acestei prime ediții și a interesului manifestat de către liceele orădene, Teatrul Regina Maria își propune să-l continue și în anul 2023, cu includerea unui număr de alte cinci licee din Oradea în program.