Folosim cookie-uri | We use cookies
×

Noutăți - Ansamblul Crișana

 

Teatrul Regina Maria și Centrul de Cultură al Județului Bihor au deosebita plăcere de a vă invita la spectacolul aniversar „Un pământ numit România”, care va avea loc în data de 1 decembrie, de la ora 18:00, la Sala Mare a Teatrului, cu prilejul sărbătoririi Zilei Naționale a României.

Programul cuprinde momente artistice cu specific folcloric, care vor fi intercalate de scurte recitaluri poetice susținute de actorii Giorgiana Coman și David Constantinescu. Spectacolul va fi deschis de către Ansamblul Folcloric „Datina” din Aleșd cu un moment intitulat „Când a fost cătana veghe – Tună Doamne, ce-i tuna!” și prezintă plecarea feciorilor și a bărbaților în cătănie în Primul Război Mondial, dar surprinde și dorul, doina, horitul și corinda care rămân în sat după plecarea acestora. Invitatele speciale ale Ansamblului Folcloric „Datina” sunt solista vocală Maria Casandra Hauși – laureată a Festivalului „Maria Tănase” și doamna Mariana Gligor, tulnicăreasă din Apuseni, tezaur uman viu. Momentul va fi urmat de Grupul Vocal „Lioara” al Școlii de Arte „Francis Hubic” din Oradea, iar în încheiere va urca pe scenă Ansamblul Artistic Profesionist „Crișana”, care a pregătit un moment artistic cuprinzător și emoționant, în cadrul căruia ne vor încânta orchestra și trupa de dans a ansamblului, solista vocală Otilia Haragoș Seghedi, artiștii intrumentiști Petrică Popa, Stângaciu și Teodorescu Mihail.

Biletele pentru spectacol se pot achiziționa de la agenția teatrului, deschisă de marți până vineri între orele 10:00 și 14:00 sau cu o oră înainte de reprezentați și online pe Eventim.ro.

Conform noilor reglementări în vigoare, accesul în sălile de spectacole este persmis doar pentru persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-COV-2, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă o adeverință ce atestă că se află în perioada cuprinsă între a 15-a și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2 și minorii sub 12 ani. Purtarea măștii de protecție este obligatorie pe toată durata evenimentului (de la intrarea în foaier, până la părăsirea clădirii).

Vă așteptăm cu drag să sărbătorim împreună Ziua Națională a României!

 

Ansamblul Artistic Profesionist „Crișana” al Teatrului Regina Maria vă invită vineri, 12 noiembrie, de la ora 18:00, la Sala Mare să vă bucurați de un spectacol folcloric tematic: „Armonii de toamnă”.

Îndrăgiții artiști ai ansamblului: Otilia Haragoș Seghedi, Petrică Popa, Leontin Ciucur, Stângaciu, orchestra și corpul de dans vor prezenta momente folclorice care îmbină armonios muzica și dansul popular, pornind de la cele două trăsături caracteristice toamnei: jocul și voia bună care adună oamenii împreună în perioada culesului, dar și melancolia serilor lungi și răcoroase, care invită la cugetare adâncă și visare.

Invitații speciali ai evenimentului sunt soliștii clujeni de muzică populară Valeria și Traian Ilea, care formează un cuplu frumos atât pe scenă, cât și în viața personală. Cântă împreună încă din 1999, timp în care au reușit să se remarce în întrega lume, fiind cunoscuți în special pentru celebra melodie „Pușca și cureaua lată”.

Biletele s-au pus deja în vânzare la agenția teatrului, deschisă de marți până vineri între orele 10:00 și 14:00 sau cu o oră înainte de spectacol, și online pe Eventim.ro.

Conform noilor reglementări în vigoare, accesul în sălile de spectacole este persmis doar pentru persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-COV-2, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă o adeverință ce atestă că se află în perioada cuprinsă între a 15-a și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2 și minorii sub 12 ani. Purtarea măștii de protecție este obligatorie pe toată durata evenimentului (de la intrarea în foaier, până la părăsirea clădirii).

Vă așteptăm cu drag să petrecem împreună o seară de toamnă fermecătoare, în spirit românesc!

Stimați spectatori,
 
Din motive medicale, spectacolul „Cântecul și voia bună” se va reprograma pe data de 26 august, de la ora 19:00, tot la Sala Mare a Teatrului Regina Maria. Biletele cumpărate rămân valabile pentru această reprezentație. Spectatorii care doresc să returneze biletele, sunt rugați să scrie un e-mail la adresa This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., prin care solicită recuperarea contravalorii acestora.
 
Vă mulțumim pentru înțelegere și ne cerem scuze pentru eventualele neplăceri!

Ansamblul Artistic Profesionist „Crișana”, din cadrul Teatrului Regina Maria, vă invită la concertul folcloric „Cântecul și voia bună”, care va avea loc joi, 15 iulie, de la ora 19:00, la Sala Mare a Teatrului.

Vă veți bucura de o seară românească autentică, plină de voioșie, cu invitați speciali, apariții care debordează de veselie și energie frumoasă: Cornelia și Lupu Rednic și Ana Ilca Mureșan. Ne vor încânta, de asemenea, îndrăgiții interpreți bihoreni Violeta Gherman, Otilia Haragoș Seghedi și Leontin Ciucur. Voia bună va răsuna și din instrumentele artiștilor Mitică Negrean și Florin Bonțu. Seara va fi armonios completată de orchestra și corpul de dans al Ansamblului Artistic Profesionist Crișana.

Biletele se pot achiziționa de la Agenția Teatrului (marți-vineri: 15:00-19:00), online de pe platforma Eventim.ro sau începând cu o oră înainte de spectacol de la Agenția Teatrului. Accesul în sala de spectacole se va face respectând regulile de prevenire a infectării cu COVID-19, și anume: purtarea obligatorie a măștii, termoscanarea la intrare, dezinfectarea mâinilor și distanțarea.

Vă așteptăm cu drag!

Ansamblul Artistic Profesionist „Crișana” vă invită la concertul folcloric „Dragu-mi-i lume să-ți cânt”, care va avea loc joi, 24 iunie, de la ora 19:00, la Sala Mare a Teatrului Regina Maria.

În 24 iunie se prăznuiește Nașterea Sf. Ioan Botezătorul și coincide cu sărbătoarea populară Sânzienele. Spectacolul „Dragu-mi-i lume să-ți cânt” se va desfășura pe tematica Sânzienelor, care în tradiția veche poartă, în unele zone ale țării, și numele Cap de vară sau Drăgaica. Originile sărbătorii populare merg cu mult timp în urmă, fiind desprinse fie dintr-un cult roman, denumirea folosită în Ardeal sau Maramureș provenind de la zeița romană a vânătorii și a castității, Diana – Sancta Diana, fie din cultura tracilor, de la divinitatea Artemis-Bendis, fie dintr-un vechi cult solar, în care acestea erau preotesele soarelui.

Cele mai răspândite obiceiuri care încă se păstrează sunt legate de florile de Sânziene, care sunt culese de fete, împletite în cununițe ce se pun la porți și la ferestre, pentru a ocroti casa și a aduce sănătate și belsug. În unele zone, aceste cununițe erau puse de tinerele fete sub pernă în speranța că astfel își vor visa ursitul. Un alt ritual este cel în care coronițele din flori de sânziene sunt aruncate pe acoperișul casei de către fiecare membru al familiei, iar dacă acestea rămân pe acoperiș, se crede că omul va trăi mai mult, în schimb dacă vor cădea, atunci va muri mai repede.

Spectacolul Ansamblului Artistic Profesionist Crișana va recrea pe scena Teatrului Regina Maria magia sărbătorii de Sânziene, împletind ritualurile specifice, cu muzica și dansul tradițional. În program veți putea urmări: orchestra și corpul de balet dans al ansamblului și pe soliștii Otilia Haragoș Seghedi, Leontin Ciucur, soliștii instrumentiști Petrică Popa, Stângaciu, mai tinerii cursanți de la Atelierele Crișana, Alex Lucaciu și Mădălina Markus, precum și invitați de seamă: soliștii Alexandru Pop și Ionela Moruțan. Dirijor: Adrian Miescu. Coregrafia este semnată de Ion Bencheci, scenografia de Oana Cernea, scenariul și regia artistică de Leontin Ciucur. Vor prezenta actorii Trupei Iosif Vulcan Andrian Locovei și Angela Tanko.

Concertul folcloric va fi precedat cu o seară înainte, în data de 23 iunie, de câteva evenimente premergătoare, care ne invită să intrăm în ritualul sărbătorii încă din Noaptea de Sânziene, timp mitic în care cerurile se deschid și magia este posibilă.

De la ora 18:00, vă invităm la parada costumelor populare, pe traseul Piața Unirii - Piața Ferdinand, susținută de artiștii ansamblului pentru a marca Ziua Universală a Iei, care se sărbătorește tot în 24 iunie, odată cu Sânzienele. De la ora 19:30, în fața Teatrului Regina Maria se va împodobi steagul sânzienelor, iar de la ora 21:00 se va înconjura teatrul cu torțe pentru alungarea spiritelor rele.

Biletele pentru concertul folcloric din data de 24 iunie se pot achiziționa online, de pe platforma Eventim.ro sau începând cu o oră înainte de spectacol de la Agenția Teatrului. Accesul în sala de spectacole se va face respectând regulile de prevenire a infectării cu COVID-19, și anume: purtarea obligatorie a măștii, termoscanarea la intrare, dezinfectarea mâinilor și distanțarea.

Vă așteptăm cu drag!

Proiectul Ateliere de Folclor „Crișana”, demarat la începutul lunii octombrie 2020 de către Ansamblul Artistic Profesionist „Crișana” a fost un prilej minunat de a întâlni oameni pasionați de folclor și dornici să învețe sau să perfecționeze. Cursurile de dans, cântec popular și instrument popular au fost susținute în toată această perioadă de către Leontin Ciucur, în calitate de inițiator și susținător al proiectului și de către instructorii formatori Adrian Miescu, Valean Vlad, Claudiu Căbuța, Florin Bontu, Petrică Popa, Mihai Teodorescu și Otilia Haragoș Seghedi.

Acest proiect s-a născut din dorința de a forma tineri artiști care să promoveze cu mândrie și responsabilitate tradițiile, obiceiurile, graiul strămoșesc, dansurile și portul popular, contribuind astfel la păstrarea valorilor și a identității culturale a poporului român.

Pe parcursul întâlnirilor, participanții au învățat să își coordoneze mișcările în ritmul unui joc organizat, au dobândit rezistență fizică și capacitatea de a fi prezenți pe scenă cu dezinvoltură și încredere, iar aceste calități pot fi observate deja în filmările realizate la repetiții și postate pe pagina de Facebook a Ansamblului Artistic Profesionist „Crișana”.

Vă invităm să urmăriți progresul câtorva dintre cei mai implicați membri ai grupului de tineri artiști formați în cadrul Ansamblului Artistic Profesionist „Crișana”, Maria Secan, Mădălina Markus, Alex Lucaciu, Vlad Popa, Denis Lezeu, Bogdan Toie, Réman Gergő, Marian Buzaș, Andrei Costa, Eric Cotca și Bogdan Coca: https://www.facebook.com/ansamblulcrisana

GĂSIȚI FORMULARELE DE ÎNSCRIERE AICI: https://teatrulreginamaria.ro/ro/noutati/noutati-ansamblul-crisana/2501-ateliere-de-folclor-2 

×

TOP