Print
Category: Noutăți - Ansamblul Crișana

Ansamblul Artistic Profesionist „Crișana” vă invită la concertul folcloric „Dragu-mi-i lume să-ți cânt”, care va avea loc joi, 24 iunie, de la ora 19:00, la Sala Mare a Teatrului Regina Maria.

În 24 iunie se prăznuiește Nașterea Sf. Ioan Botezătorul și coincide cu sărbătoarea populară Sânzienele. Spectacolul „Dragu-mi-i lume să-ți cânt” se va desfășura pe tematica Sânzienelor, care în tradiția veche poartă, în unele zone ale țării, și numele Cap de vară sau Drăgaica. Originile sărbătorii populare merg cu mult timp în urmă, fiind desprinse fie dintr-un cult roman, denumirea folosită în Ardeal sau Maramureș provenind de la zeița romană a vânătorii și a castității, Diana – Sancta Diana, fie din cultura tracilor, de la divinitatea Artemis-Bendis, fie dintr-un vechi cult solar, în care acestea erau preotesele soarelui.

Cele mai răspândite obiceiuri care încă se păstrează sunt legate de florile de Sânziene, care sunt culese de fete, împletite în cununițe ce se pun la porți și la ferestre, pentru a ocroti casa și a aduce sănătate și belsug. În unele zone, aceste cununițe erau puse de tinerele fete sub pernă în speranța că astfel își vor visa ursitul. Un alt ritual este cel în care coronițele din flori de sânziene sunt aruncate pe acoperișul casei de către fiecare membru al familiei, iar dacă acestea rămân pe acoperiș, se crede că omul va trăi mai mult, în schimb dacă vor cădea, atunci va muri mai repede.

Spectacolul Ansamblului Artistic Profesionist Crișana va recrea pe scena Teatrului Regina Maria magia sărbătorii de Sânziene, împletind ritualurile specifice, cu muzica și dansul tradițional. În program veți putea urmări: orchestra și corpul de balet dans al ansamblului și pe soliștii Otilia Haragoș Seghedi, Leontin Ciucur, soliștii instrumentiști Petrică Popa, Stângaciu, mai tinerii cursanți de la Atelierele Crișana, Alex Lucaciu și Mădălina Markus, precum și invitați de seamă: soliștii Alexandru Pop și Ionela Moruțan. Dirijor: Adrian Miescu. Coregrafia este semnată de Ion Bencheci, scenografia de Oana Cernea, scenariul și regia artistică de Leontin Ciucur. Vor prezenta actorii Trupei Iosif Vulcan Andrian Locovei și Angela Tanko.

Concertul folcloric va fi precedat cu o seară înainte, în data de 23 iunie, de câteva evenimente premergătoare, care ne invită să intrăm în ritualul sărbătorii încă din Noaptea de Sânziene, timp mitic în care cerurile se deschid și magia este posibilă.

De la ora 18:00, vă invităm la parada costumelor populare, pe traseul Piața Unirii - Piața Ferdinand, susținută de artiștii ansamblului pentru a marca Ziua Universală a Iei, care se sărbătorește tot în 24 iunie, odată cu Sânzienele. De la ora 19:30, în fața Teatrului Regina Maria se va împodobi steagul sânzienelor, iar de la ora 21:00 se va înconjura teatrul cu torțe pentru alungarea spiritelor rele.

Biletele pentru concertul folcloric din data de 24 iunie se pot achiziționa online, de pe platforma Eventim.ro sau începând cu o oră înainte de spectacol de la Agenția Teatrului. Accesul în sala de spectacole se va face respectând regulile de prevenire a infectării cu COVID-19, și anume: purtarea obligatorie a măștii, termoscanarea la intrare, dezinfectarea mâinilor și distanțarea.

Vă așteptăm cu drag!