Print
Category: Stagiunea 2007-2008

de  Oleg şi Vladimir Presniakov
Traducerea:  Maria Dinescu

Piesa fraţilor Presniakov înfăţişează în şase acte o demonstraţie despre condiţia umană contemporană şi despre unul din sentimentele sale fundamentale: teroarea. Spectacolul nu vorbeşte despre actele de violenţă care sunt înregistrate în cărţile de istorie, ci despre terorismul mărunt, invizibil, care se manifestă în cele mai banale situaţii şi acţiuni. Un om de afaceri, ajuns la aeroport, constată că orice cursă a fost anulată din cauza unui posibil atentat cu bombă. Convins că nicăieri nu ar putea fi mai în siguranţă ca acasă, renunţă să aştepte în plină stradă redeschiderea aeroportului şi face cale întoarsă. Într-un apartament, o femeie şi amantul ei, terorizaţi de propria lor conştiinţă, recurg la jocuri erotice violente. Ea acceptă să fie legată de pat, însă amantul, după consumarea adulterului, adoarme fără să o dezlege. La birourile unei firme, după ce una dintre angajate se sinucide, seful nu poate ţine sub control situaţia, ajungând să-şi terorizeze subalternii. Într-o curte, două femei în vârstă plănuiesc otrăvirea unuia dintre gineri. Nepoţelul de care aveau grijă, după ce le ameninţă cu un pistol de jucărie, este alergat pe scările de bloc

unde, tot din joacă, activează pe rând soneriile locatarilor. Într-o cazarmă, câţiva militari comentează ultima lor misiune: deflagraţia unui apartament datorită scurgerilor de gaz şi a unui scurt circuit la soneria apartamentului; dintre victime, o femeie legată de patul său şi copilul care a declanşat dezastrul apăsând pe sonerie. Întors la aeroport, omul de afaceri mărturiseşte, sub presiunea colegilor de drum, că şi-a găsit soţia legată de pat alături de amantul ei, şi că, din gelozie, a dat drumul la gaz după ce, în prealabil, a închis toate ferestrele apartamentului. Astfel, legăturile profunde ale acestor situaţii disparate, se relevă în mod clar, abia la finalul piesei.

Cele mai diverse forme de violenţă, de la cea verbală, fizică, brută, până la cea sexuală sau chiar cea iscată cu inocenţă din jocul nestăpânit al unui copil sugerează că terosrismul se întinde ca o plagă pe toate palierele societăţii noastre. Până la urmă, nu actul terorist de pe aeroport se dovedeşte cel mai devastator, ci unul provocat din indolenţă de omul obişnuit, terorizat de propria-i frustrare.

Distribuţia:

Primul bărbat:  Pavel Sîrghi
Al doilea bărbat:  Sorin Ionescu
Al treilea bărbat:  Andrian Locovei
Al patrulşea bărbat:  Ciprian Ciuciu
Al cincilea bărbat:  Emil Sauciuc
Prima femeie:  Suzana Macovei
A doua femeie:  Mariana Vasile
Bărbatul:  Daniel Vulcu
Copilul:  Tihamér Macovei
Bărbatul:  Levente Dimény
Femeia:  Mirela Lupu
Omul în uniform militară:  Andrian Locovei
Pasagerul :  Daniel Vulcu
Pasagerul 1:  Alexandru Rusu
Pasagerul 2:  Petre Ghimbăşan
Stewardesa:  Mihaela Gherdan
A doua femeie:  Lucia Rogoz
A treia femeie:  Angela Tanko
Femeia:  Ioana Dragoş Gajdo
Bărbatul:  Sebastian Lupu
A patra femeie:  Adela Lazăr
Colegul:  Şerban Borda
Bărbatul în vârstă:  Ion Abrudan

Regia artistică:  Claudiu Goga
Scenografia:  Ramona Ingrid Macarie

Regia tehnică:  Alexandru Rois
Sufleor:  Iuliana Chelu
Lumini:   Sandor Attila Nagy, Sorin Precup, Iosif Balogh
Sunet:  Adrian Gherdan

Data premierei:  20.09.2007.