Print
Category: Stagiunea 1964-1965

Piesă în trei acte de Horia Lovinescu

Acțiunea piesei „Surorile Boga” (replică lovinesciană asumată intertextual a piesei „Trei surori” de A. P. Cehov) se desfășoară într-un mic oraș moldovenesc între anii 1943-1946, interval influențat de marile prefaceri din preajma lui 23 August. Piesa urmărește existențele a trei surori, care, după instaurarea comunismului, se adaptează cu hotărâre noului mod de viață, fie luând inițitive îndrăznețe, fie suportând consecințele unor evenimente nefavorabile.

Ioana, căsătorită cu Radu, trăiește un timp nenorocirea de a-și fi pierdut pe front soțul iubit, în care vedea un erou. Înțelegând că de fapt soțul ei nu a fost decât un aventurier și un trădător, Ioana se dedică activității pe tărâm social, participând la acțiunile de alfabetizare a oamenilor simpli. Afirmându-și destoinicia, ea va fi chemată să conducă treburile orașului în calitate de primar.

Valentina, împărțită între o căsnicie nefericită și un adulter neinspirat, își vede contrazise brutal aspirațiile romantice, se arată relativ indiferentă față de noile realități sociale și își va înțelege mai târziu menirea în acest context.

Aflată la o vârstă aproape tomnatică și cu amintirea încă vie a unui eșec sentimental, Iulia va găsi energia de a se mai îndrăgosti o dată de un bărbat matur și lucid ca și ea, un comunist de o mare noblețe – Pavel Golea. Când, ca urmare a aruncării în aer a unei uzine fasciste, ilegalistul Pavel are nevoie de îngrijirile ei medicale, Iulia are prilejul de a înțelege mentalitatea comunistă și posibilitatea unui orizont nou spre care se va îndrepta cu fermitate.

Distribuţia:

Ioana:  Vivi Popescu, Marilena Negru
Valentina:  Olga Sîrbul
Iulia:  Alla Tăutu
Alecu Gorăscu:   Jean Săndulescu
Mereuţă:  Ilie Iliescu 
Ghighi Mirescu:  Vasile Constantinescu 
Radu Grecescu:  Ion Martin
Pavel Golea:  Liviu Mărtinuş
Miluţă Petrescu:  Octavian Uleu
Catinca Gorăscu:  Lili Mihăilescu Vladimir
Eleonora Gorăscu:  Anca Miere Chirilă
Eufrosina Grosu:  Maud Mary 
Simion:  Ion Abrudan 
Vasile Bontaş:  Mişu Vladimir
Colonelul Verzeanu:  Constantin Simionescu
Panait:  Marcel Segărceanu
Flaşnetarul:  George Pintilescu
Sergentul:  Nicolae Toma
Muncitorul:  Valeriu Grama
Sublocotenentul:  Grig Schiţcu

Regia artistică:  Ion Deloreanu
Scenografia:  Tatiana Manolescu Uleu
Regia tehnică:  Dalma Simionescu
Sufleor:  Sofica Spoială
Sonorizarea:  Dorel Olea

Data premierei:  26 septembrie 1964