Print
Category: Actori Trupa Iosif Vulcan - arhivă

Regizor artistic

Data şi locul naşterii: 01.04.1932, Câmpina

Studii: Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale” Bucureşti, 1955, clasa prof.George Dem. Loghin

Coleg cu Radu Penciulescu, Mihai Dimiu, Lucian Pintilie, Sanda Manu (promoţia de aur a regiei româneşti), Valerică, aşa cum îi spuneau colegii, a debutat la Teatrul din Galaţi, iar după patru ani a venit la Oradea, unde a semnat marile succese ale teatrului de aici cu „Cyrano de Bergerac” de Edmond Rostand, „Poveste din Irkutsk” de Alexei Arbuzov sau „Omul care aduce ploaie” de N.Richard Nash.

După un scurt popas la Ploieşti (unde l-a valorificat din plin pe viitorul mare actor Toma Caragiu), a poposit în capitală, punând în scenă numeroase spectacole la Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra” în special, dar şi la alte teatre, în scurt timp devenind unul dintre cele mai importante nume de regizori de teatru românesc – nu numai prin montările realizate, ci şi prin munca pedagogică depusă la clasa de regie teatru al cărui profesor (şi şef al Facultăţii de profil) a fost mai mulţi ani, fiind îndrumătorul multora dintre regizorii din ultimele generaţii. 

A scris volumele: „Însemnări contradictorii: file dintr-un jurnal teatral. 1981-1999” (1999); "Persistenţa memoriei" (2007).

(Prezentare de Eugen Ţugulea)

Fişă artistică – Teatrul de Stat Oradea