Print
Category: Noutăți - Trupa Iosif Vulcan

Teatrul „Regina Maria” din Oradea anunţă startul înscrierilor la cea de-a XXVI-a ediţie a Festivalului de Teatru Scurt. Evenimentul, unic în peisajul teatral românesc, se va desfăşura în perioada 12 – 19 iunie 2022.

FESTIVALUL DE TEATRU SCURT – SECŢIUNEA CONCURS
Ediţia a XXVI-a, Oradea (9-19 iunie 2022)

  1. SCURT ISTORIC

Festivalul de Teatru Scurt, singurul festival dedicat piesei într-un act din România, este o manifestare culturală cu o longevitate egalată de puţine festivaluri din ţară – prima ediţie a avut loc în anul 1976. Din 1984, de la cea de-a VI-a ediţie, Festivalul de Teatru Scurt devine internaţional.

Orădenii au vizionat spectacole din Ungaria, Italia, Franţa, Croaţia, Cehia, Republica Moldova, dar şi din îndepărtata Japonie. De-a lungul timpului, oaspeţi importanţi – actori, regizori, dansatori, scenografi, critici de teatru, directori de festivaluri, dar şi personalităţi marcante ale vieţii culturale din România au participat la evenimentul cultural orădean.

Festivalul a reuşit să impună un curent în rândul regizorilor valoroşi, încurajându-i tot mai mult să monteze piese scurte, contribuind semnificativ la consacrarea acestui gen teatral inedit – spectacolul de teatru scurt (spectacol de maximum 90 de minute şi fără pauză). Astăzi nu există teatru din al cărui repertoriu să lipsească piesa de teatru scurt. Mai mult, prin economia sa de timp, spaţiu şi energie, acest gen pare să fie opțiunea teatrală ideală pentru contemporaneitate, cu atât mai mult cu cât această formă artistică este tot mai cunoscută şi mai apreciată de public.

Scopul acestui festival este acela de a crea un spaţiu de reflecţie asupra actului teatral, de a stimula creaţia contemporană prin reprezentarea piesei de teatru scurt, de a facilita accesul publicului la actul cultural prin valorificarea spaţiilor neconvenţionale de joc şi de a susţine şi promova tinerii artişti din domeniul teatral.

Din anul 2013, Festivalul de Teatru Scurt devine parte a Festivalului Internațional de Teatru Oradea.

 

  1. REGULAMENTUL FESTIVALULUI DE TEATRU SCURT

Festivalul este unul competitiv. Un juriu alcătuit din trei personalități ale lumii teatrale româneşti va acorda următoarele premii:

Spații de joc în cadrul Festivalului:

Detalii înscriere spectacole:

Perioada de înscriere: 14 februarie –15 aprilie 2022.

Materiale necesare înscrierii:

Materialele vor fi trimise pe adresa:
Teatrul Regina Maria
Piaţa Regele Ferdinand I, nr. 6, 410021, Oradea, Bihor, România
Cu menţiunea: Pentru Festivalul de Teatru Scurt
Sau la adresa de e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Pentru informaţii suplimentare ne puteţi contacta la:
Tel: 0359.411.534 / 0359.411.535
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Persoana de contact:
Victoria Balint, șef secție Trupa Iosif Vulcan
Tel.: 0730 009 507
Director festival: Daniel Vulcu