Tipărire
Categorie: Stagiunea 1963-1964

Basm în trei acte  de I. Karnauhova şi I.Brausevici

În spectacolul pentru copii „Floricica purpurie”, lupta dintre bine și rău se poartă pentru floricica purpurie, simbol al frumuseții și purității sufletești.

„Eroina basmului nostru este Aleonușca. Ea este aceea care dorește să aibă floricica purpurie, dar atunci când dobândirea florii amenință viața tatălui ei, se sacrifică fără să stea pe gânduri. Aleonușca este un om întreg – ea știe să spere, să iubească, știe să fie devotată. Trăind într-un castel, necunoscut și izolat de oameni, în mijlocul unei păduri imense (pădure cum numai în basme poate exista), ea nu-și pierde cumpătul și firea. Deși îi este dor de casa părintească, rămâne la castel, la început de dragul tatălui ei, iar mai apoi de dragul unui monstru care nu poate trăi fără Aleonușca. El are o înfățișare hidoasă, dar un suflet generos și blând. Cine este monstrul? Este un prinț nefericit căruia Baba Cloanța i-a schimbat înfățișarea și îl ține ferecat în castel. Pentru el nu există decât o singură salvare. Dragostea curată dăruită de o fată care îl va cunoaște sub înfățișarea de monstru. Oare va fi destul de tare eroina noastră, oare dragostea ei îl va putea salva?

Doica o ajută și o urmează pe Aleonușca în toate peripețiile sale. Părăsește casa negustorului pentru că simte că Aleonușca are nevoie de ea. Și într-adevăr, fata n-ar putea răzbi singură prin toate greutățile ce i se pun în cale fără grija și dragostea doicăi. Înfruntând pericolele împreună cu Aleonușca, doica va fi aceea care va salva floricica purpurie din mâna Babei Cloanța – această forță a întunericului și a răului, care deține puterea asupra pădurii și a spiritelor rele, precum și asupra castelului în care trăiește nefericitul monstru…” (din caietul-program al spectacolului).

Distribuţia:

Negustorul:  Grig Schiţcu
Alionuşka:  Aurora Simionică, Ana Popa
Monstrul:  George Pintilescu
Kapa:  Simona Constantinescu
Fisa:  Doina Ioja
Doica:  Doina Urlăţeanu
Baba Cloanţa:  Jean Săndulescu
Argatul:  Nicolae Toma
Păduriciul:  Ion Martin
Spiriduşul codrilor:  Ana Popa 

Regia artistică:  Szombati Gille Otto
Asistent regie:  Jean Săndulescu
Decorul:  Romulus Feneş
Costume:  Eliza Popescu
Coregrafia:  Emma Albert
Regia tehnică:  Elena Varlam Pintilescu
Sufleor:  Agy Segărceanu
Sonorizarea:  Dorel Olea
Maestru de lumini:  Alexandru Tóth

Data premierei:  2 iunie 1964