Tipărire
Categorie: Actori Trupa Iosif Vulcan - arhivă

Actriţă

Data şi locul naşterii: 28.01.1974, Broşteni, judeţul Suceava

Studii: Universitatea de Arte „George Enescu” Iaşi, Facultatea de Compoziţie, Muzicologie, Pedagogie Muzicală şi Teatru, Secţia Artă Teatrală, 2000

Mona Erhan a debutat la Oradea în anul 1998, cu roluri, am zice, de oarecare dificultate: dacă ne gândim la cel al Doamnei din spectacolul „Cameristele” de Jean Genet, în care a răspuns prompt solicitărilor regizorale. Înaltă, impunătoare, a fost cu adevărat o Doamnă ce trezea nu doar respect, ci şi o anume teamă în cele două... surori criminale. A jucat apoi rolul mai puţin important, dar cu suspans: Pierette în „Asasinul se află printre noi?” („Opt femei”) de Robert Thomas, din păcate, într-un spectacol modest.

A avut, în schimb, relief în mai multe roluri din spectacolul remarcabil al lui Ion Sapdaru („Fantastica şi trista poveste a candidei Eréndira şi a nesăbuitei sale bunici”, dramatizare după nuvela lui G.G.Márquez). A fost şi o Saftă bine conturată în „Conul Leonida faţă cu reacţiunea” de I.L.Caragiale, şi o Bătrână – rol de compoziţie bine făcut – în basmul Harap Alb, după Ion Creangă. Sobră, extrem de serioasă şi disciplinată, Mona Erhan a jucat, cu dăruire, şi câteva roluri mici, cărora le-a dat consistenţă prin seriozitatea interpretării.

Distribuită în rolul extrem de dificil al Ivonei în spectacolul „Ivona, principesa Burgundiei” de Witold Gombrowicz, Mona Erhan a avut nenorocul să nu beneficieze de cea mai potrivită îndrumare regizorală. Într-un spectacol născut cu numeroase probleme şi cu nedorite modificări ale viziunii regizorale, Mona Erhan s-a aflat în dificilia şi ingrata postură de a nu şti exact ce are de făcut. Cum asemenea neînţelegeri duc la învinuiri reciproce, vom remarca doar precaritatea argumentelor. Mona Erhan a optat, când i-a expirat contractul de muncă, pentru Teatrul vienez pentru copii. La Viena se ocupă de acest generos Proiect – „Copiii joacă teatru” – împreună cu prestigioasa regizoare Sylvia Rotter. Cu copiii de la şcoli din Oradea ea a semnat, până acum, împreună cu colegii ei Angela Tanko şi Şerban Borda, patru spectacole foarte bine primite: „Cum vă place”, „Visul unei nopţi de vară”, „Slugă la doi stăpâni” de William Shakespeare şi „Bolnavul închipuit” de Molière.

(Prezentare de Elisabeta Pop)

Fişă artistică – Teatrul de Stat Oradea