Tipărire
Categorie: Noutăți - Trupa Arcadia

Avem deosebita plăcere de a anunța o nouă premieră a Trupei Arcadia a Teatrului Regina Maria, și anume spectacolul de marionete ALBĂ-CA-ZĂPADA (basm teatral de Traian Savinescu, după Frații Grimm). Premiera va avea loc sâmbătă, 22 septembrie, cu începere de la ora 11, la sala proaspăt renovată a Trupei Arcadia.

Spectacolul se va relua în 27 septembrie (spectacol organizat pentru școli) și în 30 septembrie.

După mulţi ani, vă aşteptăm la un spectacol special, realizat în întregime cu marionete.

ALBĂ-CA-ZĂPADA ŞI…

…Cei şapte pitici, valeţi sprinţari de la palat, rememorează la un ceai, hazlii sau triste întâmplări din vremea când fata de crai, Frumoasa-albă-ca-zăpada, creştea sub ochii lor aleasă ca o floare din rai.

Precum în ruga cea fierbinte a mamei spre cer înălţată, din deget înţepat şi stropi de sânge picurat în alba nea s-a întrupat copila. De la

venirea-n lume rămânând orfană, prinţesa a fost îndrăgită, adorată şi-n urmă adoptată de o ceată de pitici, (cei şapte chiar!), de care-am pomenit aici.

Invidioasă, rea, neagră la suflet, noua împărăteasă-mamă-vitregă i-a purtat sâmbetele mai mereu micuţei Albă-ca-Zăpada, şi-a asmuţit copoii urii spre ea, doar-doar va scăpa de fetiţa pe care chiar “oglinjoara”, confidenta sa o lăuda numind-o ‘preafrumoasa’.

Dinte-bufonul, Doica, Păpădie, Foale-fierarul sau Gogoaşă, coitorul-Forfecuţă precum şi Colivie-vânătorul se pun de-a curmezişul în calea Mamei-vitrege, a Vrăjitoarei-maştere, împiedicând-o de a-i face rău copilei, Alba-cea bună-la-suflet.

În camera sumbră, în faţa oglinzii ce-n apă de mare citeşte secrete, cu vrăji ticluite de ea, de Regină, se-ncheagă cumplite vedenii: din şerpi şi păianjeni răsar cingători şi cleme de păr otrăvite, iar merele coapte-s scăldate-n veninuri; şi toate o mână pe fată spre moarte. … Dar…

Prinţul-stângaci-cu-ochi-migdalaţi-şi-în-creştet-moţat, călare pe Cal-năzdrăvan-nechezând-filozofic dă iama în casa piticilor noştri, aduce la viaţă Prinţesa-din-raclă-în-somn-cufundată şi zboară cu toţii la castel să petreacă.

Desigur că-nainte de final, aşa cum cere şi povestea, Cel-rău, (la noi, Cea-rea!), adică Maştera îşi va primi şi ea pedeapsa. Şi-n timp ce ea dansând pe jar se mistuie din astă lume, la Nuntă, multă altă lume petrece lângă mirii fericiţi, jucând cu foc (şi mari dar şi pitici). Să nu uităm de Calul-năzdrăvan-cu-a-lui-potcoavă-norocoasă şi nici de şeaua-i ce-am încălecat….al Dumneavoastră prea-plecat…îndrăgostit pe veci de Albă-ca-Zăpada…

Dinte, Pitic-bufon-şi-cronicar de la Palat. (T.S.)

DISTRIBUŢIA:

Alba ca Zăpada: Georgia Căprărin

Maştera/Regina: Zentania Lupşe

Prinţul cal: Alexandru Pop

Pitic Dinte: Florian Silaghi

Pitic Păpădie: Mirela Corbeanu

Pitic Doică: Marlena Prigoreanu

Pitic Gogoaşă: Igor Lungu

Pitic Colivie: Andrei Fazecaş

Pitic Foale: Florin Stan

Pitic Forfecuţă: Rin Trip

Regia artistică: Traian Savinescu

Concept scenografic și sound-design: Traian Savinescu

Scenografia, costume, păpuşi: Mihai Pastramagiu