Tipărire
Categorie: Noutăți - Trupa Arcadia

Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria vă invită duminică, 11 septembrie, de la ora 11:00, la Sala Studio Arcadia, pentru a viziona premiera spectacolului OMULEŢ, de Petro Ionescu, regia Delia Gavliţchi, un spectacol dedicat copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 şi 7 ani. Micii spectatori vor avea parte de o experiență minunată, în care se vor putea bucura de lumea feerică ce se va crea în jurul lor, dar şi de o modalitate absolut inedită de a învăța elementele corpului uman.

OMULEŢ este un băieţel năzdrăvan şi curios, care în urma unei căzături pe cinste, reuşeşte să-şi rătăcească părticele din corp. Picioruşele, mânuţele, ochişorii, urechiuşele, gura, chiar şi mereu înfometata burtică se ascund ştrengăreşte prin pădure şi încep a se ţine de şotii, numai să nu asculte porunca de a se reîntregi. Picioruşele se plimbă voiniceşte, guriţa nu mai tace, ochişorii aleargă după fluturaşi, năsucul adulmecă miresmele pădurii, urechiuşele ascultă curioase, fiecare face ceea ce ştie dintotdeauna să facă, însă umblând brambura şi însingurate de ici–colo. Totuşi, pentru ca un OMULEŢ să fie întreg e nevoie de fiecare părticică din corpul său, de aceea, după ce aleargă nestingherite prin pădure, se întorc pentru a-i reda băieţelului toate simţurile de care un om are nevoie.

Această joacă pe care spectacolul o propune are un dublu scop formativ, deoarece nu numai că deschide porţile universului teatral unui public atât de tânăr, ci îl şi învaţă, prin intermediul artei, care sunt părţile corpului uman, ce denumire are fiecare şi ce simţ o caracterizează. Copiii vor avea parte, astfel, de o călătorie senzorială educativă, iar părinţii vor avea posibilitatea de a-i asista în procesul de familiarizare cu elementele spaţiului de teatru (public, lumini, sunete, spaţiu închis) într-o atmosferă delicată, blândă şi răbdătoare.

Regizoare spectacolului, Delia Gavliţchi, se adresează direct părinţilor şi îi încurajează să păşească alături de copiii lor în acest proces important de cunoaştere şi de autocunoaştere.

„Dragă Părinte,

Copilul tău este deja alt individ, un corp diferit ţie, o personalitate deja în dezvoltare. Conştientizarea corpului este primul pas către conştientizarea sinelui. Corpul uman este reflexia sinelui. E foarte important ca micuţul de lângă tine să îşi constientizeze corect şi la timp propriul corp. Odată ce el va înţelege că deţine şi controlează o pereche de mânuţe, două picioruşe, un nas, o guriţă şi doi ochişori va dori sa le folosească. Va explora posibilitaţile oferite de acestea şi astfel pentru prima dată va reuşi să-ţi "vorbească". Limbajul nonverbal va deveni prima lui cale de comunicare. Cu toţii ne dorim ca el să se exprime cât mai repede, nu-i aşa?

Odată ce copilul este conştient de propriul corp, el va experimenta, se va juca cu noile lui descoperiri. Astfel micuţul pui de om îşi va dezvolta inventivitatea, creativitatea, motricitatea şi mai ales încrederea în sine. Un copil cu o schema corporala bine integrata se va deplasa armonios, va avea mişcări sigure şi ferme, îşi va putea purta trupul cu graţie şi lejeritate, orientându-se spaţio-temporal în mediul din jurul său, raportându-se la sine.«Mami si Tati! acesta este corpul meu si uite cate minunatii pot sa fac cu el!»

Cu drag, Delia Gavliţchi”

Din distribuţia spectacolului fac parte actorii: Armanca Serac, Alex Pop, Andrei Fazecaş, Igor Lungu, Florian Silaghi.

Spectacolul OMULEŢ continuă seria de evenimente dedicate celor mai mici spectatori susţinute de către Trupa Arcadia. Acestea răspund cerinţelor parteneriatul de Mentoring în domeniul Educaţiei Timpurii, încheiat cu Teatrul Ion Creangă, activitate inclusă în proiectul european multianual „Small Size, Performing Arts for Early Years”. Activitatea de mentoring propune un program adresat copiilor cu vârste cuprinse între 0 şi 6 ani şi urmăreşte ca prin joc şi joacă, să captiveze şi să ofere micilor spectatori ocazia de a pătrunde în lumea ludică a teatrului, pornind de la principiul că pentu artă nu există vârstă.

Biletele s-au pus în vânzare la Agenţia de Bilete a Teatrului de luni până vineri în intervalul orar 10:00 – 19:00, iar în weekend între orele 10:00-13:00. Puteţi achiziţiona bilete şi cu o oră înainte de fiecare spectacol de la Teatrul Arcadia sau online pe www.biletmaster.ro. Pentru informaţii suplimentare şi rezervări de bilete, vă invităm să sunaţi la numărul de telefon: 0259/440.742.

Vă aşteptăm la teatru!