Tipărire
Categorie: Noutăți - Trupa Arcadia

Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria anunță o nouă premieră a stagiunii 2022-2023: „Vasilache și Mărioara”, după un text de Mihai Crişan, adaptare și coordonare artistică: Igor Lungu, care va avea loc duminică, 18 iunie, de la ora 11:00, la Sala Arcadia.

Creat pe structura teatrului de bâlci, care are rădăcini antice și cunoaște perioada de glorie odată cu Commedia dell’Arte, „Vasilache și Mărioara” este un spectacol în care farsa, satira și giumbușlucurile sunt cele care oferă culoare și umor. Desigur, personajele românești dobândesc trăsături autohtone: port, muzică și dans tradițional, limbaj popular, atitudini specifice omului de rând, dar exagerate. Cele două personaje sunt, de altfel, considerate cele mai cunoscute personaje din teatrul de păpuși ambulant românesc.

Povestea, în oricâte forme s-ar contura, pentru că la baza unui spectacol de teatru de bâlci stă improvizația, are ca intrigă centrală conflictul de cuplu, trecut prin filtrul umorului. Pentru a stabili cine cântă în familie, găina sau cocoșul, cele două personaje se ciondănesc, își joacă farse, se contrazic și chiar se păruiesc, dar atunci când Vasilache intră într-un mare bucluc, Mărioara îi sare în ajutor.

Plecând tot de la trăsăturile commediei dell’arte, Vasilache poate fi încadrat în arhetipul tricksterului, al personajului trișor, asemeni lui Pulcinella, care este un intermediar între lumea materială și cea spirituală și este caracterizat prin inteligență, forță brută și curaj nesăbuit. Scopul lui este acela de a-i învinge pe cei care reprezintă autoritatea negativă, în cazul de față fiind vorba despre Moarte.

În echipa de creație îi regăsim pe Igor Lungu, care a adaptat textul, a semnat regia și face parte din distribuție, alături de Iulia Dinescu. Iulia Dinescu a studiat UNATC, secția Păpuși-Marionete, a fost actor păpușar la Teatrul Puck din Cluj-Napoca și la Teatrul Maggic Puppet, iar de anul acesta este colaboratoare a Trupei Arcadia. Scenografia este creată de Mădălina Baciu.

Spectacolul este recomandat copiilor care au vârsta peste 5 ani.

A doua reprezentație a spectacolului „Vasilache și Măroara” este programată în data de 2 iulie, de la ora 11:00, la Sala Arcadia. Vă așteptăm cu drag vara aceasta și la „Frumoasa și Bestia” (24 iunie) și „Cei trei purceluși” (9 iulie), de la ora 11:00, la Sala Arcadia.

Bilete puteți achiziționa de la agenția teatrului, deschisă marți și joi între orele 12:00-18:00, miercuri și vineri între orele 10:00-14:00 și sâmbătă între orele 11:00-13:00, online pe Eventim.ro sau cu o oră înainte de spectacol de la Teatrul Arcadia (în limita locurilor disponibile).

Haideți să creăm împreună o vară de poveste!