Tipărire
Categorie: Noutăți - Trupa Iosif Vulcan

Spectacolul „Vinegar Tom”, de Caryl Churchill, regia Dragoș Alexandru Mușoiu, face parte din selecția celei de-a 32-a ediții a Festivalului Național de Teatru din București, care va avea loc în perioada 5-13 noiembrie 2022. Bucurie este cu atât mai mare, cu cât este al doilea an consectiv în care spectacole din repertoriul Trupei Iosif Vulcan a Teatrul Regina Maria se regăsesc în selecția festivalului, anul fiind „Trei femei înalte” și „Moștenirea norocului”.

Echipa curatorială a FNT 2022, formată din Mihaela Michailov, Oana Cristea Grigorescu și Călin Ciobotari, a selectat pentru această ediție spectacole din întreaga țară, propuse de teatre de stat și independente, cărora li s-au adaugat spectacole internaționale, ghidați fiind de conceptul festivalului, și anume: Granițe fragile. Istorii fluide.

Spectacolul „Vinegar Tom” va face parte din secțiune „Istorii fluide”, subsecțiune „Macro-istorii. Societăți fragmentate, care grupează spectacole ce revizitează relația cu trecutul și interoghează prezentul, recitesc istorii colective și de familie din perspective subiective și chestionează episoade controversate din istoria oficială.

„Vinegar Tom” a avut premiera la Teatrul Regina Maria în 19 aprilie 2022. Subiectul pe care îl dezvoltă este inspirat din realitatea obiectivă: vânătoarea de vrăjitoare în Anglia secolului al XVII-lea, dar aduce în prim-plan o temă arzătoare, incomodă: discriminarea de gen și condiția femeii într-o societate patriarhală. Intriga, asemeni textelor brechtiene, este alternată de inserții muzicale contemporane, care funcționează ca un comentariu asupra subiectului, cu scopul de a genera o atitudine critică în spectator, dar și ca un arc de legătură între trecut și prezent, reliefând evoluția, schimbarea și problemele care încă persistă.

Din distribuție fac parte actorii: Alina Leonte (Alice), Ioana-Maria Repciuc (Susan), Elvira Rîmbu (Joan Noakes), Adela Lazăr (Margery), Pavel Sîrghi (Jack), Giorgiana Coman (Betty), Anda Tămășanu (Ellen), Richard Balint (Packer), George Dometi (Goody, doctorul), Alin Stanciu (bărbatul, Bellringer), Corina Cernea (Kramer) și Angela Tanko (Sprenger).

Luiza Enescu și Oana Cernea semnează costumele, decorul spectacolului este realizat de către Răzvan Chendrean, iar asistența de regie și coregrafia îi aparțin actriței Denisa Irina Vlad.

Felicitări echipei și abia așteptăm să ne vedem în FNT!