Tipărire
Categorie: Noutăți - Trupa Iosif Vulcan

În perioada 9-16 octombrie, Trupa Iosif Vulcan a Teatrului Regina Maria invită spectatorii orădeni la prima ediție a Festivalului PORTRET DE AUTOR, care va aduce pe scenă spectacole din țară, dar și producții ale Trupei Iosif Vulcan.

Eveniment cuprinde două secțiuni: PORTRET DE AUTOR și PORTRET TRUPA IOSIF VULCAN.

PORTRETUL DE AUTOR din această primă ediție a festivalului este dedicat lui Florian Zeller, dramaturg, romancier, scenarist, regizor de teatru și de film francez, „cel mai fascinant dramaturg al timpurilor noastre” conform revistei Times.

Această secțiune va cuprinde trei spectacole puse în scenă după texte scrise de către Florian Zeller. Primul spectacol invitat este Tatăl, în regia lui Radu Iacoban al Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad, o poveste emoționantă a unui bărbat care suferă de demență. Drama psihologică a fost ecranizată anul trecut sub îndrumarea regizorală a autorului însuși și a avut un succes impresionant: 63 de nominalizări și 25 de premii, printre care două ale Academy Awards pentru rolul principal (Anthony Hopkins) și cel secundar (Olivia Colman). Pelicula a obținut Premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat și Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal, dintr-un total de șase nominalizări.

Urmează premiera Trupei Iosif Vulcan, Fiul, un text pus în scenă în premieră națională de către regizorul Bobi Pricop, care abordează subiectul depresiei, concentrându-se pe Nicholas, un tânăr a cărui luptă crescândă cu sănătatea mintală începe să devasteze viața părinților săi, care nu reușesc să înțeleagă ce se întâmplă și încearcă din răsputeri să îl ajute.

Cel de-al doilea spectacol invitat este Mama, al Teatrului Nottara din București, o farsă neagră, cu mult umor de limbaj, ce învăluie o dramă psihologică nuanțată, o poveste tulburătoare și intensă despre singurătate, familie, nevoia de afecțiune. 

Cele trei spectacole, chiar dacă au povești și personaje diferite, formează o trilogie „care explorează moduri de a gestiona realitatea și problemele”, după cum se exprimă Florian Zeller. 

PORTRET TRUPA IOSIF VULCAN, cea de-a doua componentă a festivalului, cuprinde cele mai noi patru producții ale Trupei Iosif Vulcan: spectacolul Vinegar Tom de Caryl Churchill, regia Dragoș Alexandru Mușoiu – care a fost selectat să facă parte din programul ediției din acest an a Festivalului Național de Teatru –, Genul acuzativ, text și regie: Mimi Brănescu, Opera de trei parale, Bertolt Brecht și Kurt Weill, direcția de scenă Victor Ioan Frunză și premiera Până când moartea ne va despărți, de Pozsgai Zsolt, regia Daniel Vulcu, după una dintre cele mai cunoscute piese ale dramaturgului, Liselotte și luna mai

PROGRAM PORTRET DE AUTOR

Duminică, 9 octombrie, ora 19 - Sala Mare (cu publicul pe scenă)
TATĂL, de Florian Zeller, regia Radu Iacoban - Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad

Luni, 10 octombrie, ora 19 - Sala Mare (cu publicul pe scenă)
TATĂL, de Florian Zeller, regia Radu Iacoban - Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad

Luni, 10 octombrie, ora 19 - Sala Transilvania | PREMIERĂ NAȚIONALĂ
FIUL, de Florian Zeller, regia Bobi Pricop - Teatrul Regina Maria, Trupa Iosif Vulcan 

Marți, 11 octombrie, ora 19 - Sala Mare
MAMA, de Florian Zeller, regia Cristi Juncu - Teatrul Nottara București

Miercuri, 12 octombrie, ora 19 - Sala Transilvania
FIUL, de Florian Zeller, regia Bobi Pricop - Teatrul Regina Maria, Trupa Iosif Vulcan

PROGRAM PORTRET TRUPA IOSIF VULCAN

Miercuri, 12 octombrie, ora 11 – Foaier Loji Teatrul Regina Maria
ARIEL ÎN SPATELE SCENEI – lansare de carte

Joi, 13 octombrie, ora 19 - Sala Mare
VINEGAR TOM de Caryl Churchill, regia Alexandru Mușoiu

Vineri, 14 octombrie, ora 19 - Sala Mare
GENUL ACUZATIV, text și regie: Mimi Brănescu

Sâmbătă, 15 octombrie, ora 12 - Sala Transilvania
CONFERINȚĂ cu autorul Zsolt Pozsgai

Sâmbătă, 15 octombrie, ora 19 - Sala Transilvania | PREMIERĂ | cu prezența autorului
PÂNĂ CÂND MOARTEA NE VA DESPĂRȚI de Pozsgai Zsolt, regia Daniel Vulcu

Dumincă, 16 octombrie, ora 19 - Sala Mare
OPERA DE TREI PARALE de Bertolt Brecht, direcția de scenă Victor Ioan Frunză

Spectacolele de la Sala Mare intră într-un abonament special al Festivalului „Portret de autor”. Prețul unui abonament este de 110 lei și asigură accesul la spectacolele Mama, Vinegar Tom, Genul acuzativ și Opera de trei parale. Desigur, biletele pot fi cumpărate și separat, la fel ca și pentru celelalte spectacole. Prețurile biletelor sunt cuprinse între 35 și 50 lei, au fost deja puse în vânzare și pot fi achiziționate de la agenția teatrului (0359 452 324) marți și joi: 12-18, miercuri și vineri: 10-14 și sâmbătă:11-13 sau online de pe www.eventim.ro.

Florian Zeller (n. 1979, Paris) este dramaturg, romancier, scenarist, regizor de teatru și de film, a scris prima piesă de teatru când avea 18 ani. A câștigat, în 2004, Premiul Interallié pentru romanul Fascinația răului, a semnat scenariul pentru primul film regizat de el în 2020, Tatăl, adaptare după piesa omonimă, scrisă tot de el, cu Anthony Hopkins și Olivia Colman. Pelicula a obținut Premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat și Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal, dintr-un total de șase nominalizări. A tradus, de asemenea, piese de Ibsen, Molière, Von Horvath, Cehov și Yasmina Reza. Revista Times -a numit „cel mai fascinant dramaturg al timpurilor noastre”. 

Pozsgai Zsolt (20 septembrie 1960, Pécs) este scriitor, dramaturg, regizor de teatru și film și producător de film maghiar. A organizat și condus un teatru de amatori în Pécs încă din copilărie, până în 1982, când a fost angajat la Teatrul Național din Pécs ca dramaturg.

Prima piesă de teatru, intitulată „Horatio”, a fost regizată de Péter Tömöry s-a jucat la Teatrul Hevesi Sándor din Zalaegerszeg, Ungaria în 1988, cu mare succes. A continuat să scrie texte pentru teatru, care s-au jucat cu mare succes în Ungaria și au fost în nenumărate rânduri premiate. În 2000 a avut loc prima premieră a uneia dintre piese ale sale în străinătate, la Graz, în Austria. Această premieră a deschis porțile teatrului la nivel internațional pentru Pozsgai.