Tipărire
Categorie: Noutăți - Trupa Iosif Vulcan

Cel mai apreciat spectacol al ultimilor ani produs de Teatrul Regina Maria din Oradea, musical-ul Scripcarul pe acoperiș, a înregistrat primul succes în străinătate. Evenimentul a fost organizat la Teatrul Thalia Budapesta la invitația Ambasadei României în Ungaria, cu sprijinul Institutului Cultural Român, al Consiliului Județean Bihor și al Primăriei Municipiului Oradea.

Spectacolul s-a jucat în fața a 400 de spectatori, printre care s-au numărat reprezentanţi de marcă ai corpului diplomatic din Budapesta, reprezentanţi ai ICR şi ai comunităţii româneşti din Ungaria, dar și spectatori maghiari.

Iată textul inserat pe pagina electronică a Ambasadei Romnâniei la Budapesta:

 „Renumitul spectacol „Scripcarul pe acoperiş” al Teatrului Regina Maria din Oradea s-a jucat la Budapesta, la Teatrul Thalia, în seara de 17 martie.

Publicul budapestan, format din reprezentanţi ai instituţiilor ungare, ai mediului artistic, diplomatic, precum şi ai comunităţii româneşti în Ungaria, a apreciat interpretarea de excepţie a artiştilor teatrului orădean, care au fost ovaţionaţi, la final, minute în şir.

Succesul piesei „Scripcarul pe acoperiş” la Budapesta reflectă receptivitatea publicului din capitala ungară faţă de creaţiile, mesajele şi valorile culturii române.”

Rod al colaborării fructuoase dintre cele trei trupe componente ale Teatrului Regina Maria (Trupa Iosif Vulcan, Trupa Arcadia și Ansamblul Artistic Profesionist „Crișana”), beneficiind și de prezența muzicienilor din orchestra lărgită a comunității evreiești din Oradea – Hakeshet Klezmer Band, „Scripcarul pe acoperiș” e un spectacol apreciat atât de critica de specialitate, cât și de publicul din țară.

A fost invitat la prestigioase festivaluri precum cel al Artelor Spectacolului Muzical de la București (în noiembrie 2011, la două luni de la premiera de acasă), organizat de Teatrul de Operetă „Ion Dacian”, dar și Festivalul Internațional al Educației (de la Iași – în anul 2013) sau Festivalul „Atelier” (Baia Mare – 2012), „Fără Bariere” (Satu Mare – 2012) sau mai recentul Festival „Teatru pe Drumul Sării” de la Turda (2014).

Aprecierea criticilor a venit o dată cu numărul mare de nominalizări și premii obținute de acest spectacol – în 2012, spectacolul a fost recompensat cu două nominalizări la Gala Premiilor UNITER – Ioana Dragoș Gajdo (rolul Golde) pentru cea mai bună actriță în rol secundar și Vioara Bara pentru cea mai bună scenografie. Richard Balint a primit premiul special al juriului la Festivalul „Atelier” în 2012, alături de nominalizarea pentru cel mai bun actor în rol principal, iar András Loránd a primit premiul pentru cea mai bună coregrafie.