Tipărire
Categorie: Noutăți - Ansamblul Crișana

În perioada 24-26 februarie 2012, România, reprezentată de Ansamblul Artistic Profesionist “CRIŞANA”, a fost invitată de onoare la Festivalul Piftiei din Miskolc, primul festival de iarnă şi al cincilea festival ca mărime din Ungaria.

Programele româneşti au fost asigurate de ICR Budapesta, în colaborare cu Muzeul Ţăranului Român. Alături de România au participat ca invitaţi de onoare autohtoni regiunea Abaúj-Hegyalja şi localitatea Mád.

Sub patronajul E.S. D-lui Victor Alexandru Micula, ambasadorul României la Budapesta şi al domnului Gergely Prőhle, subsecretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe ungar, împreună cu autorităţile locale şi judeţene, ICR Budapesta şi Filiala Seghedin, precum şi reprezentanţii comunităţii româneşti din Ungaria, festivalul a oferit un program variat, cuprinzând muzică de genuri diferite, de la spectacolul de folclor al Ansamblul Crişana din Oradea, la cel de muzică veche cu formaţia Trei parale şi la concertul rock’n roll-funky-blues Iulian Canaf şi Excentric Blues Band din Iaşi, apoi Zilele Filmului Românesc cu Nuntă în Basarabia, Filantropica, Lugosi Bela – Vampirul căzut, expoziţii de artă modernă – Roman Tolici cu Nobody şi de artă tradiţională ortodoxă cu iconarul Radu Dincă, lansări de carte – Cartea Milionarului, Case cu poveşti, Frontieriştii în traducere maghiară, la care se adaugă prezenţa a 10 meşteşugari din România din zone diverse prezentând gastronomie românească (mititei, cârnaţi, prăjituri), produse apicole, ceramică, ţesături, împletituri, jucării din lemn.

Artiştii români au fost vizionaţi de un public numeros şi s-au bucurat de un succes binemeritat.