Tipărire
Categorie: Noutăți - Trupa Arcadia

Compania Telluris Associati prezintă:

Coloana nesfârșită (La colonna infinita), de Mircea Eliade

Un spectacol în limba italiană, cu subtitrare în limba română

adaptare și regie de Letteria Giuffrè Pagano

cu Tazio Torrini

traducere de Horia Corneliu Cicortaș

scene și audio Spazio T. A.

lumini și video Marco Gheri

asistență decor și producție Annalisa Galli

colaborare dramaturgică Horia Corneliu Cicortaș

producție: Telluris Associati – în collaborare cu FIRI

Synopsis

Întâlnirea cu teatrul lui Eliade, încă foarte puțin cunoscut în Italia, marchează o nouă etapă pentru compania Telluris Associati. Prin montarea acestei piese, ia naștere Galleria dell’incompiuto (Galeria ne-împlinitului): pentru un teatru in-definit, ce vrea să se interogheze mai ales asupra noilor plăsmuiri de pe scena contemporană.

În Coloana nesfârșită textul și cuvântul devin suprafețe ce pot fi călcate și locuite fizic, caligrafie în mișcare. Operele sculptorului român Brâncuși sunt descărnate și reduse la esența lor de forme fluctuante și impalpabile care apar doar la răstimpuri, dislocate pe planul oniricului, unde are loc întâlnirea între actor și spectator.

Căutarea originarului, străbătând întreaga creație a artistului, pare a ajunge la un punct fără întoarcere când Brâncuși se mulțumește să repete aceleași forme, recopiindu-și deja faimoasele capodopere. La rândul său, Mircea Eliade caută un răspuns la întrebarea privind motivele acestei opțiuni. Înțelesurile se manifestă în raportul între teatru și sacru, între operă și artizanul ei, între cuvintele scrise și mișcările trupului, ascunse poate în extazul sacrilegiului.

Suprapunerile de imagini se scurg pe suprafețe vizuale, pe spațiul scenic, înfruntând concretețea fizică a actorului, ca și cum un nevăzut ar vrea să apară și să se întrupeze, în ciuda fricțiunilor și rezistențelor opuse de realitatea actuală.

Spectacolul conţine şi subtitrare în limba română şi va avea loc marți, 22 mai, de la ora 19.00, la Sala Arcadia.

Preţul unui bilet este de 10 lei.