Tipărire
Categorie: Noutăți - Trupa Iosif Vulcan

Teatrul Regina Maria are deosebita plăcere de a anunța premiera națională a spectacolului „F.A.D. (Noduri și plăci)”, de Nicola Wilson, regia Horia Suru.

Premiera va avea loc duminică, 11 martie, de la ora 19:00, la Sala Mare, iar spectatorii care nu reușesc să ajungă la această primă reprezentație, au posibilitatea să vadă spectacolul în 13 martie, de la ora 19:00, la Sala Mare.

Autoarea piesei „Noduri și plăci” este o scriitoare britanică specializată în crearea de texte scurte pentru radio și scenarii pentru seriale de televiziune, iar piesa „Noduri și plăci” este textul cu care a debutat în teatru.

În România, este pentru prima oară când se pune în scenă un text scris de Nicola Wilson, iar piesa „Noduri și plăci” a fost tradusă din limba engleză de către Ionuț Grama special pentru proiectul Teatrului Regina Maria. Titlul original a fost înlocuit de acronimul „F.A.D.”, care înseamnă Familial Alzheimer`s Disease și se referă la o subcategorie a bolii Alzheimer caracterizată prin debutul precoce și prin faptul că gena este transmisă ereditar. Denumirea „Noduri și plăci”, păstrată ca subtitlu, are însă aceeași importanță edificatoare pentru text, deoarece nodurile și plăcile sunt considerate principalii factorii declanșatori ai bolii Alzheimer.

Spectacolul tratează tema bolii Alzheimer familială într-o manieră captivantă, surprinzând momente din viața Verei, care se află la diferite etape ale mentalității și la diferite vârste.

Vivacitatea atmosferei de familie se estompează când ea decide să le dezvăluie soțului și copiilor că are deja primele simptome ale acestei boli, însă doar pentru un moment. Trăsătura care-i caracterizează pe toți, surclasând astfel gena F.A.D., este capacitatea de a evita în mod conștient să ia ceva prea în serios, chiar și în cele mai nepotrivite momente. Ironia dă naștere unei lejerități pe care o întâlnim doar la oamenii extrem de inteligenți, cum e cazul membrilor acestei familii. Astfel, printre jocuri de Scrabble, pierderi de memorie și persiflări, viața lor continuă să fie plină de activitate.

Trăirile antinomice ale personajelor sunt exprimate prin muzică și coregrafie, iar varietatea situațiilor neașteptate dobândește o tonalitate pozitivă și motivațională.

Echipa de creație a spectacolului este formată din tineri talentați, ale căror merite sunt deja recunoscute și ale căror creații s-au făcut remarcate atât pentru public, cât și în rândul criticii de specialitate.

Direcția de scenă îi aparție tânărului regizor Horia Suru, a cărui primă întâlnire cu publicul orădean a avut loc în anul 2012, când a participat la Festivalul de Teatru Scurt cu spectacolul „We ARe CaMeRa”, de Fritz Kate, iar decorul este realizat de scenograful Cristian Marin, care are deja un CV impresionant, realizând scenografia și constumele atât pentru spectacole de teatru, cât și pentru filme și videoclipuri.

Coregrafia este coordonată de Arcadie Rusu, un artist a cărui viziune și talent s-au materializat deja în numeroase spectacole și muzica originală este creația lui Petre Ancuța.

Echipa este completată de Cristian Niculescu, care realizează light design-ul.

Din distribuție fac parte actorii: Ioana Dragoș Gajdo (Vera), Georgia Căprărin (Vera tânără), Richard Balint (Nic), Eugen Neag (Nic tânăr), Corina Cernea (Barbara) și Gabriela Codrea (Eva). Pe lângă actorii Trupei Iosif Vulcan, vor face parte din distribuție studenții Facultății de Teatru și Televiziune din Cluj Napoca: Calița Nantu (Lila) și Yannick Becker (Dani), care se află la prima colaborare cu trupa din Oradea și tânăra actriță Carina Bunea (Gwen), pe care publicul orădean o poate vedea și în spectacolele „În inima nopții – Episodul Lear” și „Domnul Jurdan”.

Orchestra este formată din artiștii orădeni Henrietta Varady (pian), Flaviu Seretoc (contrabas), Alexandru Seretoc (tobe) și Georgiana Mircescu (flaut).

🔴 Spectacolul nu este recomandat persoanelor sub 16 ani!

Biletele s-au pus în vânzare la Agenţia de Bilete a Teatrului de marți până vineri în intervalul orar 12:00 – 18:00, iar în weekend între orele 10:00 – 13:00. Puteţi achiziţiona bilete şi cu o oră înainte spectacol sau online pe www.biletmaster.ro. Pentru informaţii suplimentare şi rezervări de bilete, vă invităm să sunaţi la numărul de telefon: 0372/368.475.

Vă aşteptăm la teatru!
___________________________________

Ramona Gabriela Nemeș
Teatrul Regina Maria
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
teatrulreginamaria.ro
0738 772 909