Folosim cookie-uri | We use cookies
×
Teatrul Regina Maria

Pentru stagiunea 2012-2013, la Teatrul Regina Maria din Oradea vă veți întâlni atât cu producții noi, care vor încânta publicul de toate vârstele („Ţiganiada”, „La Iunion, birjar!” sau „A douăsprezecea noapte”), dar şi cu spectacolele-vedetă din stagiunea trecută, ca „Scripcarul pe acoperiş”, „Zbor deasupra unui cuib de cuci” sau „Biloxi Blues”.

Stagiunea 2012-2013 s-a deschis cu premiera din cea de-a XVIII-a Ediţie a Festivalului de Teatru Scurt, spectacolul EQUUS (de Peter Shaffer, în regia lui Szabo K. Istvan) – povestea unui psihiatru care încearcă să trateze un tânăr care are o fascinaţie patologică religioasă faţă de cai. Shaffer a fost inspirat să scrie EQUUS după ce a auzit despre o întâmplare cutremurătoare: un tânăr de 17 ani a orbit şase cai, într-un orăşel de lângă Suffolk. Dramaturgul a construit o istorie fictivă asupra cauzelor care ar fi putut provoca incidentul, fără să cunoască alte detalii despre acesta. Acţiunea piesei e similară unei poveşti cu detectivi, în care psihiatrul Martin Dysart încearcă să înţeleagă cauzele acţiunilor băiatului, luptând în acelaşi timp cu sentimentele contradictorii cu privire la viaţa sa personală.

Al doilea spectacol pe care-l propunem publicului orădean e ÎN CURÂND VINE TIMPUL (de Line Knutzon, în regia lui Radu Afrim), o tragi-comedie despre problemele cotidiene ale omului modern şi cum îi afectează acestea viaţa de cuplu. Termene şi orare care ne ghidează viaţa, programări şi ceasuri peste tot, de la încheietura mâinii până la ecranul telefoanelor mobile. Cu cât secundele ticăie mai sâcâitor, cu atât mai conştienţi suntem de faptul că trăim în timp, de-aceea Hilbert (Richard Balint) îi face cadou nevestei (Liliana Ghiţă) o menajeră (Ioana Dagău) pentru a-i oferi timp să aibă timp.

O superproducţie a Teatrului Regina Maria va fi spectacolul ŢIGANIADA (de Ion Budai-Deleanu, regia artistică Sorin Militaru), care va avea premiera în 25 noiembrie. Spectacolul realizat după celebra epopee a lui Ion Budai-Deleanu se înscrie în seria marilor spectacole după texte clasice. Beneficiind de o dramatizare realizată de Radu Macrinici, cîştigător a două premii UNITER pentru dramaturgie, spectacolul teatrului orădean nu este doar o restituire a unui text  legendar ci şi o transpunere la timpul prezent a savuroaselor aventuri pe care ţiganii lui Ion Budai-Deleanu le trăiesc în drumul lor spre căutarea unei ţări iluzorii. Muzica, dansul şi mai ales prestaţiile actoriceşti completează acest tablou pitoresc şi fac din ŢIGANIADA unul din cele mai importante evenimente ale acestei stagiuni.

Nu-l uităm nici pe marele dramaturg I.L. Caragiale (căci anul 2012 a stat sub semnul său) astfel că de Ziua Naţională a României vom avea o nouă premieră: “LA IUNION, BIRJAR!”, în regia lui Daniel Vulcu. Scenariul este alcătuit din cele mai cunoscute schiţe ale lui Caragiale, îmbinând umorul fin, muzica de bună calitate şi încercând să recreeze o lume demult apusă dar mereu actuală, atât în plan politic, cât şi social.

Clasicii se întorc în teatrul orădean prin punerea în scenă a piesei lui William Shakespeare, A DOUĂSPREZECEA NOAPTE (în regia lui Alexandru Mâzgăreanu). Scrisă în apropierea Crăciunului de la 1600, piesa, ca multe alte comedii shakespeariene, e bazată pe încurcarea identităţii unor personaje. Viola se travesteşte în bărbat, ia numele de Cesarino şi intră în serviciul ducelui Orsino. Acesta din urmă e îndrăgostit de tânăra Olivia, al cărei tată şi frate au murit recent. Pentru a-i cuceri inima, Orsino îl foloseşte ca intermediar pe Cesarino. Crezând că Cesarino este bărbat, Olivia se îndrăgosteşte de acesta, adică de Viola… La rândul ei, Viola nutreşte sentimente ducelui, cel care-i devine prieten apropiat şi confident în acelasi timp… O comedie savuroasă care va captiva fără îndoială publicul orădean.

Spectacolul muzical SCRIPCARUL PE ACOPERIŞ nu mai are nevoie de nicio prezentare: a fost cel mai bine primit spectacol al Teatrului din Oradea! Cu două nominalizări la Premiile UNITER, prezenţa la trei festivaluri şi două premii, acest musical se întoarce în Stagiunea 2012-2013 începând cu luna noiembrie. Piesa istoriseşte câteva întâmplări din viaţa lăptarului Tevye, în efortul acestuia de a-şi menţine familia unită prin respectul tradiţiei atotputernice în comunitatea evreiască din satul rusesc Anatevka, toate însoţite de muzică live din partea orchestrei „Hakeshet Klezmer Band”.

Aveţi opţiunea de a vă face abonamente în această stagiune:

Preţ abonamente adulţi:

  • Stal (sală) – 60 lei
  • Loji laterale parter şi et I – 70 lei
  • Loji centrale – 80 lei

Spectacolele incluse în abonament sunt:

  1. Equus (de Peter Shaffer)
  2. În curând vine timpul (de Line Knutzon)
  3. Ţiganiada (de Ion Budai-Deleanu)
  4. La Iunion, birjar! (I.L. Caragiale)
  5. A douăsprezecea noapte (de William Shakespeare)

Agenția de Bilete este deschisă de luni până vineri, între orele 12-18 iar sâmbătă și duminică între orele 10-13, și cu o oră înainte de fiecare spectacol.

Telefon: 0259/440742

E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

×

TOP