Tipărire
Categorie: Noutăți - Trupa Iosif Vulcan

În perioada 20-29 septembrie, la Oradea se desfășoară cea de-a XIX-a ediție a Festivalului de Teatru Scurt, organizat de Teatrul Regina Maria. Vreme de zece zile, la Oradea își vor face apariția cele mai prestigioase trupe de teatru din țară (București, Sibiu, Timișoara, Cluj, Arad, Iași), dar și din străinătate: Franța, Germania, Austria, Ungaria sau Mexic.

În acest an, organizatorii au acordat un interes deosebit spectacolelor de limbă maghiară: au fost invitate trei producții de succes ale teatrelor maghiare din România și Ungaria. Toate spectacolele vor avea supratitrare în limba română. L-am avut azi invitat la conferința de presă pe actorul Miske László, care ne-a povestit despre experiența sa de peste 26 de ani la Teatrul din Oradea - iar pentru că azi este ziua lui de naștere, a ales această dată pentru lansarea unui volum dedicat lui, scris de către Molnár Judit.

Domnul Miske László participă în Festivalul de Teatru Scurt cu un spectacol din Debrecen, de la Teatrul Csokonai, LUMÂNĂRILE ARD PÂNĂ LA CAPĂT (adaptare după romanul lui Márai Sándor, în regia lui Dömölky János). Acest spectacol se joacă joi, 26 septembrie, de la ora 19, la Sala Mare.

Într-un castel retras, înconjurat de păduri, bătrânul General se pregătește să primească un vizitator rar, un om care i-a fost odinioară cel mai apropiat prieten, dar pe care nu l-a mai văzut de patruzeci și unu de ani. În orele care urmează, musafirul și gazda poartă un duel de cuvinte și tăceri, se acuză și se eschivează, evocă amintirea prieteniei lor și pe cea a frumoasei soții a Generalului, moartă de mult.

Spectacolul Teatrului din Debrecen nu este singurul la care invităm publicul vorbitor de limbă maghiară: Teatrul Maghiar de Stat din Cluj este și el prezent cu spectacolul LEONIDA GEM SESSION, care se joacă sâmbătă, 21 septembrie, de la ora 19 la Sala Mare. Vedetele András Hatházi și Zsolt Bogdán vin la Oradea într-un spectacol condus de unul dintre cei mai buni regizori ai momentului, Gábor Tompa, într-un spectacol dedicat inegalabilului Caragiale – o adaptare „în cădere liberă” după opera scriitorului român.

Un alt spectacol la care invităm publicul maghiar este GARDENIA (în regia lui Koltai M. Gábor), al Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara, programat duminică, de la ora 19, la Casa de Cultură a Sindicatelor.

Patru generații de femei, de aici, din apropiata Cracovia, Polonia, Europa Centrală. O felie de istorie central-europeană; cincizeci de ani infernali, cu vise ce răbufnesc și se sting din nou și din nou, rupturi, ciocniri, înălțări și prăbușiri. Un destin transmis de la o  generație la alta, printr-o ramură feminină particulară, ca într-o tragedie greacă. Patru portrete și o fărâmă de continent în spatele lor.

Biletele s-au pus deja în vânzare pentru aceste reprezentații, atât online (www.biletmaster.ro), cât și la Agenția Teatrului. Vă așteptăm cu drag la teatru!