Folosim cookie-uri | We use cookies
×
Teatrul Regina Maria

Teatrul Regina Maria are deosebita plăcere de a anunţa o nouă premieră în luna aprilie: „ÎN INIMA NOPŢII – EPISODUL LEAR”, un scenariu de Gavriil Pinte, cu inserţii de George Banu şi Monique Borie, după William Shakespeare, care se bucură de semnătura regizorală a lui Gavriil Pinte şi de cea scenografică a Roxanei Ionescu.

Gavriil Pinte este la a treia colaborare cu Teatrul Regina Maria. Primul spectacol montat pe scena orădeană este „Cei ce nu uită...” în 2013, un spectacol tulburător, care aduce o contribuţie semnificativă la resurecţia memoriei tragice a suferinţelor trăite de oamenii care au murit în închisorile comuniste. Următorul spectacol realizat la Oradea este „În inima nopţii – Episodul Hamlet” în stagiunea 2014- 2015, un proiect comunitar despre forţa magică a teatrului într-un spaţiu public deschis şi închis totodată şi despre certitudinile şi incertitudinile nopţii i-luminate, care face parte dintr-un ciclu mai amplu intitulat „ÎN INIMA NOPȚII” şi pleacă de la piese shakespeariene.

„ÎN INIMA NOPŢII – EPISODUL LEAR” este al doilea spectacol din acest ciclu şi are ca suport textual piesa de teatru „REGELE LEAR”. Pleacă de la subiectul textului shakespearian, şi anume un rege care doreşte să abdice şi să-şi împartă regatul celor trei fiice ale sale, dar înainte de a lua orice decizie le cere acestora să-şi exprime dragostea pe care i-o poartă. În urma dovezilor de afecţiune, hotărăşte să-şi alunge fiica cea mică pentru sinceritatea şi naturaleţea mărturisirii, ca mai apoi să fie repudiat de fiicele cele mari şi cu mintea tulburată de suferinţă, să rătăcească la întâmplare. Dar în jurul subiectului se construieşte un spectacol despre noaptea minții, noaptea rătăcirilor, despre o lume ce se îndepărtează de rațiune și dragoste și se instalează în teritorii traversate de ură, violență, complot, exil, alienare, crimă,  pentru ca, în cele din urmă, să caute cu fervoare, la capătul nopții, drumul spre lumină.

Spectacolul se va juca pe Scena Mobilă care va fi amplasată cu precădere în spaţii de patrimoniu, precum Cetatea Oradea, şi propune şi un dialog interdisciplinar între teatru şi artele vizuale, astfel încât în jurul scenei vor avea loc expoziţii ale unor tineri artişti plastici locali.

Proiectul este finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, instituţie publică subordonată Ministerului Culturii, care oferă în fiecare an finanţări nerambursabile instituţiilor ce desfăşoară activităţi culturale, co-finanţat de Primăria Oradea şi se bucură de susţinerea Departamentului de Arte Vizuale al Facultăţii de Arte din cadrul Universităţii Oradea.

Importanţa unui asemenea proiect cultural este atestată şi de invitaţia de a participa la unul dintre cele mai prestigioase festivaluri care se desfăşoară în România: „FESTIVALUL INTERNAŢIONAL SHAKESPEARE” de la Craiova, ajuns anul acesta la cea de-a X –a ediţie aniversară. Festivalul va avea loc în perioada 14-26 aprilie, în mai multe oraşe din ţară, precum Craiova, București, Târgu Jiu, Râmnicu Vâlcea și Drobeta – Turnu Severin, înscriindu-se în rândul manifestărilor dedicate marcării împlinirii a 400 de ani de la moartea lui William Shakespeare. La această ediţie vor participa teatre celebre din spaţiul cultural mondial, dintre care amintim Teatrul Saytama din Tokyo, Teatrul Schaubuhne din Berlin, Baltic House Theatre Festival, Teatrul Shakespeare Tobacco Factory din Marea Britanie, Worcester Repertory Company, Teatrul Flaut din Stratford-upon-Avon, Teatrul Municipal din Beer Sheva, Teatrul Laborator “Sfumato” din Sofia, Compania A & M Production din Africa de Sud. România va fi reprezentată de Teatrul Naţional „Marin Sorescu” Craiova, Teatrul de Păpuşi Gong din Sibiu, Teatrul Metropolis din Bucureşti şi Teatrul de Stat Oradea.

„ÎN INIMA NOPŢII – EPISODUL LEAR” va avea două reprezentaţii, prima la Târgu Jiu, în data de 20 aprilie, de la ora 20:30, în COMPLEXUL ARHITECTURAL BRÂNCUȘI şi a doua la Craiova, în data de 22 aprilie, de la ora 21:30, în PIAŢA MIHAI VITEAZUL.

Din distribuţie fac parte actorii: Şerban Borda, Ciprian Vultur, George Voinese, Angela Tanko,Anda Tămăşanu, Georgia Căprărin, Mirela Lupu, Ciprian Ciuciu, Alin Stanciu, Sebastian Lupu, George Dometi, Vali V. Popescu şi un grup talentat de viitori actori: Bianca Andraş, Carina Bunea, Alina Fabri, Alba García, Alexandra Moldovan, Saška Sotirov, Iosif Ahmed, Dragoş Florea, Vlad Haneş şi Ionuţ Şerban.

Orădenii sunt invitaţi la AVANPREMIERA „Episodului Lear” - vineri, 8 aprilie, de la ora 21:00, la Scena Mobilă amplasată în Cetatea Oradea şi la PREMIERĂmarţi, 26 aprilie, de la ora 21:00, la Scena Mobilă amplasată în Piaţa Unirii.

Biletele s-au pus în vânzare la Agenţia de Bilete a teatrului de luni până vineri în intervalul orar 10:00 – 19:00, iar în weekend între orele 10:00-13:00. Puteţi achiziţiona bilete şi cu o oră înainte de fiecare spectacol sau online pe www.biletmaster.ro. Pentru informaţii suplimentare şi rezervări de bilete, vă invităm să sunaţi la numărul de telefon: 0259/440.742.

Vă aşteptăm la teatru!

×

TOP