Tipărire
Categorie: Noutăți - Trupa Iosif Vulcan

Succesul unui spectacol este confirmat de aplauzele îndelungate ale publicului şi de aprecierea criticilor. Teatrul Regina Maria a depăşit de mult graniţele proprii şi s-a bucurat de astfel de experienţe magnifice peste tot pe unde a poposit. De la Galaţi ne-am întors victorioşi şi premiaţi, dar şi publicul arădean ne-a primit la fel de iubitor ca în fiecare an.

„Domnul Jurdan” a cucerit inimile tuturor celor care i-au trecut pragul extravagantei case şi a fost răsplătit cu o mulţime de hohote de râs şi bine-meritate aplauze la final (Marius Oliviu, „Teatru Românesc”). Spiritul său emfatic a debordat de energie şi a făcut senzaţie vineri, 18 noiembrie, la cea de-a a XXII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Clasic Arad.

„Domnul Jurdan” este o rescriere dramatică după comedia ”Burghezul Gentilom” de Jean Baptiste Poquelin Molière și după ”Jourdain cel scrântit” de Mihail Bulgakov, în direcția de scenă a lui Victor Ioan Frunză, care a reușit să creeze o variantă care a funcționat excelent, unde kitsch-ul și ignoranța sunt la ele acasă, unde nimic nu e prea mult, prea sclipitor, sau prea bombastic. O piesă care a dus la bun sfârșit ceea ce și-a propus: arată exact cât de penibil e să-ți asumi ceva ce nu te definește. (Raluca Medeleanu, „Împăratul kitsch-ului cu sclipici – cu mult, mult sclipici”)

De la Arad, ne-am îndreptat spre un alt festival cu tradiţie, Festivalul Internaţional de Teatru „Interferenţe”, organizat de către Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca, cu spectacolul „În inima nopţii-Episodul Lear”. Jucat într-un spaţiu parcă apocaliptic post-industrial – şi anume Hala Remarul, spectacolul a dezvăluit noi valenţe, noi perspective de interpretare care au surprins şi au provocat totodată. Încărcat de semnificaţie, cu un univers imaginar şi ritualic ofertant, „Episodul Lear” a fascinat atât de mult, încât publicul a trecut peste confortul propriu pentru a se bucura pe îndelete de fiecare nuanţă. S-au jucat două reprezentaţii, în data de 26 noiembrie, de la ora 16:00 şi de la ora 22:00, amblele bucurându-se de un public numeros, printre care s-au aflat şi invitaţi din străinătate.

De asemenea, ne-au onorat cu prezenţa şi de această dată reputatul teatrolog George Banu şi criticul literar Sorin Alexandrescu, care au susținut, împreună cu regizorul Gavriil Pinte, dramaturgul András Visky şi regizorul Tompa Gabor – directorul Teatrului Maghiar, o conferinţă despre spectacol, organizată în cadrul festivalului următoarea zi la Casa Tiff.

După atâtea succese, ne întoarcem încrezători şi onoraţi acasă, pregătindu-ne temeinic pentru luna care urmează, o lună plină de spectacole minunate dedicate unui public deosebit!