Tipărire
Categorie: Stagiunea 1969-1970

de Ion Creangă
Adaptarea: Viorica Filipoiu şi Veronica Porumbacu

„Deschiderea stagiunii Teatrului de păpuşi a avut loc la 17 septembrie cu piesa «Punguţa cu doi bani», în limba română, de V.Porumbacu şi V.Filipoiu, după Ion Creangă. Spectacolul este regizat de Francisca Simionescu de la Teatrul de Păpuşi din Brăila. Scenografia aparţine lui Paul Fux, ilustraţia muzicală lui Romeo Chelaru de la Radioteleviziunea Română. Acest spectacol va fi prezentat şi în turneul din străinătate al teatrului nostru. Se află în pregătire spectacolul în limba maghiară «Trei prieteni şi-un pitic» de Ana Predescu-Utto. Scenografia îi aparţine lui Barnabas Szabo, regia lui Veronica Szele. Va fi un spectacol muzical, care redă formulele de politeţe necesare în viaţa cotidiană. În cursul acestei stagiuni vor avea loc festivităţile aniversării a 20 de ani de la înfiinţarea teatrului nostru.

Pentru acest eveniment am ales un repertoriu adecvat, prin care să demonstrăm calităţile artistice ale creatorilor noştri. Sub regia lui Petru Diaconu şi cu scenografia lui Barnabas Szabo urmează să prezentăm piesa «Omuleţul de puf» de Alexandru Popescu. Piesa «Hainele noi ale împăratului” de H.Cr.Andersen, care va fi pregătită în limba română, reprezintă literatură clasică pentru copii. Din dramaturgia maghiară contemporană colectivul maghiar va prezenta piesa «Misterul din casa răţuştelor» de Gyula Urban, cunoscut şi îndrăgit prin piesa «Pietrek cel albastru». În această stagiune colectivul artistic al teatrului doreşte să-şi încerce forţele şi în cadrul studioului de creaţie prin cele două spectacole experimentale „Mărunţica» după Andersen, adaptare de actriţa Matilda Vitcu, şi un belle-histoire: «Aucasin şi Nicolette». Am păstrat în repertoriul stagiunii piesele «Sarea-n bucate», «Pui de om», «Haiducii», «Ariciul albastru», «Gulliver în ţara păpuşilor», «Harap Alb», «Capra cu trei iezi», «Amnarul», «Elefănţelul curios», «Tigrişorul Petre» – în limba română, «Piticul cel hain”, «Frumoasa din pădurea adormită», «Povestea porcului», «Plum-Plum», «Mateiaş gâscarul», «Pietrek cel albastru», «Fata moşului şi fata babei» – în limba maghiară, toate pentru şcolari şi preşcolari, iar pentru adulţi, spectacolul «Trei pantomime de păpuşi» pe muzica lui Richard Strauss.

Colectivul artistic al teatrului este invitat în această toamnă în Cehoslovacia, R.F. a Germaniei şi Ungaria, să prezinte spectacolele «Trei pantomime de păpuşi» şi «Punguţa cu doi bani».” (Ana Benedek, director, „Crişana”, 22 octombrie 1969) „Inspirată în alegerea piesei, («Punguţa cu doi bani”», n.n.) conducerea teatrului s-a dovedit la fel şi în invitarea regizorului… Francisca Mirişan… care s-a apropiat cu înţelegere şi dragoste de textul încredinţat şi, cu seriozitatea şi profesionalitatea ce-o caracterizează, a creat un spectacol păpuşăresc românesc, plin de parfum, de poezie şi pigmentat cu umor de bună calitate.” (Eugen Ţugulea, Crişana,  26 septembrie 1969) „De la bun început trebuie să subliniem că această reprezentaţie a fost o excelentă realizare colectivă… Nimic nu a fost lăsat pe seama întâmplării, după o îndelungată gândire şi un îndelung studiu s-a ajuns la o poveste popu­lară strălucitoare, colorată, realizată cu mult temperament şi subliniată perfect de muzică. Spectacol adorabil pen­tru copii al Teatrului de stat de păpuşi român, „Punguţa cu doi bani.” (Kreis Lörrach, 10 noiem­brie 1969)

În distribuţie:

Mioara Diaconu 
Aurelia Laurian  
Catrinel Săndulescu
Isabella Dombora 
Matilda Vitcu 
Constantin Miskolczi  
Ioan Oros  
Ioan Moldovan  
Simion Tomescu

Regia artistică: Francisca Simionescu 
Scenografia: Paul Fux
Data premierei: 17.09.1969.