Tipărire
Categorie: Stagiunea 2012-2013

de Peter Shaffer

„Acum vreo doi ani, într-un sfârşit de săptămână, mergeam cu maşina pe un drum de ţară, însoţit de un prieten. Am depăşit un grajd şi, dintr-o dată, el şi-a amintit de un delict neobişnuit, de care auzise de curând, la o cină în Londra. Ştia doar un detaliu - oribil - şi toată povestea a ţinut mai puţin de un minut, dar a trezit în mine o fascinaţie intensă. Actul fusese comis cu câţiva ani mai înainte de către un tânăr cu mari probleme. A şocat profund corpul local de magistraţi. Şi, în cele din urmă, nu s-a putu găsi nici o explicaţie raţională.” (Peter Shaffer, prologul piesei EQUUS)

Equus (1973) e piesa scrisă de dramaturgul englez Peter Shaffer, și e povestea unui psihiatru care încearcă să trateze un tânăr care are o fascinaţie patologică religioasă faţă de cai. Shaffer a fost inspirat să scrie Equus după ce a auzit despre o întâmplare cutremurătoare: un tânăr de 17 ani a orbit şase cai, într-un orăşel de lângă Suffolk. Dramaturgul a construit o istorie fictivă asupra cauzelor care ar fi putut provoca incidentul, fără să cunoască alte detalii despre acesta. Acţiunea piesei e similară unei poveşti cu detectivi, în care psihiatrul Martin Dysart încearcă să înţeleagă cauzele acţiunilor băiatului, luptând în acelaşi timp cu sentimentele contradictorii cu privire la viaţa sa personală.

Cele mai importante sunt temele legate de sacrificiul religios şi ritualicesc, şi de modul în care personajul Alan Strang construieşte o teologie personală care-i implică pe cai şi pe zeul suprem, Equus. Alan îi vede pe cai ca fiind reprezentanţii lui Dumnezeu, interpretând în mod confuz adoraţia faţă de Dumnezeul lui cu atracţia sexuală. La fel de importantă în piesa lui Shaffer e examinarea conflictului dintre valorile personale şi etica individului și morala socială. Făcând referire structura clasică a piesei, Shaffer discută conflictul dintre valorile apolonice şi dionisiace şi sistemele din viaţa oamenilor.

DISTRIBUŢIA:

Martin Dysart, psihiatru: Richard Balint
Alan Strang: Ciprian Ciuciu
Frank Strang, tatăl lui: Petre Ghimbășan
Dora Strang, mama lui: Corina Cernea
Hesther Salomon, magistrat: Suzana Macovei
Jill Mason: Alina Leonte
Harry Dalton, proprietar de grajduri: Sebastian Lupu
Nugget: Răzvan Vicoveanu
O soră medicală: Angela Tanko
Cor: Mirela Lupu, Denisa Vlad, Mihaela Gherdan, Dania Ținca, Răzvan Vicoveanu, Pavel Sîrghi

Regia Artistică: Szabó K. István
Decoruri: Mira Janos Tamas
Costume: Vioara Bara
Coregrafie: Mălina Andrei
Muzica Originală: Ovidiu Iloc

Data premierei: 23 septembrie 2012

Festivaluri:

Premii şi nominalizări: