de Sami Ibrahim
Statisticile spun că principala cauză a migrației este generată de factori socio-politici: perspecuție, război, conflicte. Elif fuge la o vârstă fragedă de teroare și amenințare, în speranța că va găsi un loc unde poate să-și recâștige dreptul la existență, dreptul fundamental de a fi om.
Însă mirajul libertății se transformă treptat într-o luptă pentru validare, iar ea descoperă cât de fragilă este granița dintre libertate și opresiune. Balanța se înclină dinspre dictatura politică, înspre cea economică și lupta ei pentru supraviețuire este înghițită treptat de un sistem de-a dreptul kafkian de imigrare.
Salvarea fragilă stă în puterea poveștilor, asemeni Seherezadei, dar realitatea dură intervine în povestea ei, mai ales când este pusă în situația de a-și proteja fiica.
„Elif și ploaia” este o fabulă contemporană despre perseverență, luptă pentru dreptate și integrare într-un sistem birocratic absurd, dar și despre familie, despre legătura dintre o mamă emigrantă și fiica sa născută în țara de împrumut, care trăiesc două experiențe diferite ale aceleiași povești.
Textul mi se pare necesar tocmai pentru că trăim într-o societate în care individualismul este principalul imperativ etic, în care Celălalt nu are valoare decât în măsura în care poate reprezenta un mijloc în vederea atingerii profitului. Am ales textul acesta pentru că prezintă condiția imigrantului din două perspective. Cea personală, umană, a fricilor, a torturii date de această situație în care este „ilegal” să exiști într-un loc, a iubirii, a căutării unui „acasă”, a modalităților prin care Elif colorează această existență alienantă. Și cealaltă, care este perspectiva politică, a omului care valorează doar atât cât poate produce. A omului ca unealtă de lucru și nimic mai mult. Și mai ales, a unui sistem birocratic construit astfel încât să se asigure că cineva ca Elif nu va putea niciodată obține drepturile necesare pentru a depăși condiția de simplă unealtă de lucru, nu va putea niciodată trăi ca un om. (Alex Ianăși)
Elif: Anda Tămășanu
Lily: Carina Bunea
Proprietara: Ioana Dragoș Gajdó
Fiul: George Dometi
Muncitorul: Sorin Ionescu
Femeia: Denisa Vlad
Polițistul: Eugen Neag
Registratoare: Corina Cernea, Angela Tanko, Giorgiana Coman, Mihaela Gherdan
Regia: Alex Ianăși
Scenografia: Tinatin Gobejishvili
Muzica: Ovidiu Iloc
Lighting Design: Vlad Lăzărescu
Spectacol recomandat persoanelor peste 14 ani!