Folosim cookie-uri | We use cookies
×

Noutăți

Pe 1 martie s-a dat startul celei de-a 18 editii a Campaniei sociale „Artistii pentru artisti”, cu sprijinul indispensabil al institutiilor de teatru din Bucuresti si din tara. Prin aceasta campanie umanitara organizata de UNITER in luna martie si aprilie, se strang fonduri pentru artistii de orice varsta, din toata tara, care au probleme medicale si o sanatate precara.

E si luna cand sarbatorim Ziua Mondiala a Teatrului in modul cel mai firesc cu putinta: pe scena, in sala de spectacol, in spatele scenei, pentru a oferi altor artisti incredere, caldura si sansa la o viata mai buna.

Sunt multe feluri de a fi activ si de a face ceva concret pentru aceasta cauza. Si nu este vorba doar despre solidaritatea de breasla! Este vorba, in primul rand, despre solidaritatea umana!

De aceea, din nou, doi mari artisti, foarte sensibili si foarte implicati in viata comunitatii teatrale reiau cu aceeasi incredere cuvintele simbol ale campaniei sociale UNITER: Alatura-te Campaniei, cumpara bilete, bucura-te de teatru si fa o fapta buna!

EMILIA POPESCU si MARIUS MANOLE sunt mesagerii faptelor bune pe parcusul lunii martie. Sunt ambasadorii de anul acesta ai Campaniei „Artistii pentru artisti” si va invita sa luati parte la schimbarea de atitudine fata de situatia delicata, dar rezolvabila a artistilor nostri aflati in dificultate.

Si anul acesta, cateva zeci de institutii teatrale din Bucuresti si din tara au programat spectacole pe tot parcursul lunii martie si aprilie, incasarile din vanzarea de bilete urmand a fi directionate catre Fondul de Solidaritate Teatrala: RO40RZBR0000060007801286 deschis la Raiffeisen Bank, Agentia Piata Amzei.

Pe site-ul www.uniter.ro, puteti vedea mesajele video ale ambasadorilor, si lista completa a reprezentatiilor care se vor juca sub semnul Campaniei. 
La Teatrul Regina Maria, în cadrul campaniei se va juca în data de 15 martie, de la ora 19:00, la sala Mare, spectacolul AVALANȘA, de Tuncer Cucenoglu, regia Petru Vutcărău.

Emilia Popescu https://youtu.be/HmPVoGgU-ug
Marius Manole https://youtu.be/4VTlBXnT-OI

Fiecare bilet cumparat inseamna nu doar un semn de reverenta pentru munca actorilor, ci si un ajutor concret. Pentru ca exista artisti care depind de fondurile colectate de UNITER in cadrul Campaniei Nationale „Artistii pentru artisti”, unii dintre ei neavand familie sau alt sprijin. Oameni care au nevoie urgenta de sprijin financiar!

Alatura-te Campaniei! Cumpara bilete, bucura-te de teatru, fa o fapta buna!

Sumele stranse din vanzarea de bilete, donatii si sponsorizari se pot vira in contul UNITER
RO40RZBR0000060007801286
deschis la Raiffeisen Bank, Agentia Piata Amzei,
Fondul de Solidaritate Teatrala.

 

 

Spectacolele „O poveste foarte simplă” și ”„Vrăjitorul din Oz” vor fi jucate la Viena, în cadrul unui turneu efectuat între 26-28 februarie 2019. Cele două producții ale Teatrului „Regina Maria” (Trupa „Iosif Vulcan”) vor fi reprezentate la Teatrul Pygmalion din capitala Austriei, cu care există un parteneriat de schimburi culturale. Spectacolele sunt adresate comunității române din Viena, dar și publicului larg.

Actorii orădeni vor juca „O poveste foarte simplă” de Maria Lado, în regia Elvirei Rîmbu, în 27 februarie, și „Vrăjitorul din Oz”, pe un scenariu și în regia lui Dan Mirea, în 28 februarie.

În toamna trecută, „O poveste foarte simplă” a fost prezentat la Festivalul Internațional de Teatru de la Cernăuți, având un remarcabil succes de public.

Parteneriatul Teatrului „Regina Maria” cu Teatrul Pygmalion datează din 2013, când s-a realizat și o coproducție comună, și constă în schimburi culturale periodice.

 

Biroul de Presă

Teatrul „Regina Maria”

Săptămâna aceasta, la Teatrul Regina Maria, vă invităm să râdeți, să vă emoționați și să vă lăsați uimiți de câteva dintre spectacolele care fac parte din repertoriul acestei stagiuni:

Luni, 4 februarie, de la ora 19:00, la Sala Arcadia – DOMNIȘOARA IULIA - o poveste de dragoste între domnișoara Iulia, fiica neastâmpărată a contelui și Jean, abilul lacheu al acestuia. Cei doi reprezintă clasele sociale ale vremii, angajate în lupta pentru supremație.

Marți, 5 februarie, de la ora 19:00, la Sala Arcadia – VARIAȚIUNI ENIGMATICE - pe o insulă pustie din Marea Norvegiei trăiește un scriitor, câștigător al premiului Nobel pentru literatură. Erik Larsen, ziaristul care îl vizitează, vrea să afle totul despre faimoasa carte dedicată lui „H.M.”, intrând însă prea adânc în viața sentimentală a mizantropului scriitor.

Miercuri, 6 și joi, 7 februarie, de la ora 19:00, la Sala Mare (cu publicul pe scenă) – AVALANȘA - condițiile în care trăiesc câțiva oameni ce locuiesc la poalele muților Anatoliei sunt mai mult decât vitrege. Aceștia se văd nevoiți să cenzureze nu doar sunetele prea puternice, ci o întreagă secțiune din viața micii comunități. Frica îi educă în așa fel încât definiția normalității este înlocuită cu niște reguli care, pentru cei ce nu trăiesc alături de ei, pot părea absurde.

Sâmbătă, 9 februarie, de la orele 11:00 și 13:00, la Sala Arcadia, copiii se vor putea bucura de noua premieră a Trupei Arcadia: ISPRĂVILE LUI PĂCALĂ, un spectacol dedicat copiilor cu vârste mai mari de 9 ani, după un text de Constantin Cubleşan, în regia lui Petre Ghimbăşan. Spectacolul este o frescă a satului românesc, plină de umor, ironie şi tâlc, care aduce în prim-plan teme şi motive populare nemuritoare.

Duminică, 10 februarie, de la ora 11:00, la Sala Arcadia – vă invităm, cu mic, cu mare, să fiți martorii aventurilor lui APOLODOR, PINGUINUL CĂLĂTOR – simpaticul tenor care pornește la drum vrând să-și potolească dorul de frații săi din Labrador. Tot duminică, de la ora 19:00, la Sala Mare, iubitorii de teatru se pot bucura de spectacolul CAPCANA LUI HAMLET care înfățișează un adevărat joc de șah ce se desfășoară la curtea castelului Elsinore. Actorii chemați să prezinte un spectacol de teatru pentru noul cuplu regal devin pionii naivi ai unei trădări bine puse la punct.

Biletele pot fi achiziționate de la Agenția teatrului de marți până vineri în intervalul orar 12:00 – 18:00 și în weekend între orele 10:00-13:00. Puteţi achiziţiona bilete şi cu o oră înainte spectacol sau online pe www.biletmaster.ro.

Pentru informaţii suplimentare şi rezervări de bilete, vă invităm să sunaţi la numărul de telefon 0372/368.475.

Nemeș Ramona Gabriela

Secretar literar
0738 772 909

La Teatrul ”Regina Maria” se joacă din nou, în 31 ianuarie, de la ora 19, ”Cafeneaua Pirandello”, un spectacol regizat de Mihai Măniuțiu pe texte de Luigi Pirandello. Montarea, năstrușnică, jucăușă și colorată, se reia după multe luni, așa că e tocmai prilejul nimerit s-o vadă și spectatorii care au ratat-o până acum.

”Cafeneaua Pirandello” nu e o poveste de tip clasic, cu expozițiune, cuprins și încheiere, cum scrie în manualul de română. El seamănă mai mult cu un șir de întâmplări – unele bizare sau neașteptate – la care ai asista dacă ai sta o zi întreagă pe o bancă, în parc. Sau la cafenea. Chiar dacă lumea ți se pare banală și nu te interesează mărunțișurile, tot va fi ceva să-ți atragă atenția. E exact ca în anecdota aia... ”Într-o cafenea stă un domn și bea liniștit o cafea. Nu are laptop, nu are smartphone, nu are iPad. Stă așa, ca un psihopat…”

Ei, în spectacolul lui Măniuțiu nu găsești tocmai psihopați, dar niște ”personaje”, care mai de care mai stranii, tot te bântuie. Clientul obosit, Omul cu floarea în gură, niște Prostituate, ceva Clovni, tot felul de circari care fac tot soiul de năzbâtii. Dansuri, mic gaguri, interacțiuni mai duioase sau mai contondente, niște ”diapozitive” ca privirea pe gaura cheii sau ca frânturile de vis care-ți rămân în memorie dimineața, cam astea sunt ”ingredientele” acestui spectacol ghiduș.

Secretul este că nu trebuie să privești ”Cafeneaua Pirandello” cu ochi de spectator ”cuminte”, care vrea musai să rămână cu o ”morală”. Nici vorbă. Trebuie să te uiți la spectacolul ăsta ca un om așezat la o masă de cafenea, care-și plimbă privirea dintr-un colț în altul, înregistrând cu interes sau curiozitate sau doar intrigat niște fărâme de fapt divers. E drept, un fapt divers mai ciudățel, mai ca de vis, mai poznaș decât în realitatea de toate zilele.

La spectacol a contribuit o echipă de profesioniști pe alese: regizorul Mihai Măniuțiu, coregrafa Andrea Gavriliu, scenografii Adrian Damian și Luiza Enescu, muzicianul Mihai Dobre. Iar personaje vor fi aproape toți actorii de la ”Regina Maria”, cu toții tare năzdrăvani.

”Cafeneaua Pirandello” va fi deschisă în 31 ianuarie. Găsiți bilete la Agenția Teatrului ”Regina Maria” de marți până vineri în intervalul orar 12:00-18:00, iar în weekend între orele 10:00-13:00. Puteţi achiziţiona bilete şi cu o oră înainte spectacol sau online pe www.biletmaster.ro.

 

Pentru informaţii suplimentare şi rezervări de bilete, vă invităm să sunaţi la numărul de telefon: 0372/368.475

 

Claudiu Groza

Biroul de presă al Teatrului Regina Maria

 

 

Dragi spectatori,

        Am avut o stagiune bogată, cu multe premiere și spectacole extraordinare care s-au reluat din stagiunile trecute, însă acum e timpul să ne odihnim puțin și intrăm într-o scurtă vacanță. Revenim curând cu pregătirile pentru a VI-a ediție a FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL DE TEATRU ORADEA, care se va desfășura în perioada 23 - 30 septembrie  și cu începutul unei noi stagiuni pline de surprize teatrale.

Concediu plăcut, o vară spectaculoasă şi ne revedem la toamnă!

Cu drag,

Echipa Teatrului Regina Maria

Teatrul Regina Maria are onoarea de a vă invita la o serată teatrală cu totul deosebită, dedicată aniversării a 167 de ani de la naşterea marelui poet Mihai Eminescu: spectacolul-recital ”Colindând prin lumea Luceafărului”. Ne va purta pașii agale prin universul liric eminescian actorul care a știut să redea cel mai frumos pe scenă puritatea formei poetice: Eugen Țugulea, laureat în 2016 al premiului UNITER pentru o viaţă dedicată teatrului şi poeziei.

Călătoria lirică va fi armonios acompaniată de grațioasele voci ale solistelor Ansamblului Artistic Profesionist Crișana: Simona Costin, Otilia Haragoș, Felicia Costin, Luminița Tomuța, Cornelia Covaciu și de muzica magică care se desprinde de pe claviatura pianistei Henrietta Varady.

Teatrul Regina Maria are plăcerea de a anunța a cincea premieră a Trupei Iosif Vulcan din stagiunea 2016-2017: „Isabela, trei caravele şi un mare mincinos”, de Dario Fo, regia Eugen Gyemant, care va avea loc sâmbătă, 21 ianuarie, de la ora 19:00, la Sala Mare.

Dario Fo (n. 24 martie 1926, Sangiano, Italia – d. 13 octombrie 2016, Milano), dramaturg, scenograf și actor contemporan, este o personalitate artistică complexă, fiind renumit în special pentru textele dramatice de satiră politică și socială. A fost laureat al premiului Nobel pentru literatură în 1997, însă umorul său subversiv i-a creat și o serie de probleme, astfel încât a avut de înfruntat deseori cenzura, amenințări cu moartea, interdicții și chiar critica bisericii catolice.

Teatrul Regina Maria are deosebita plăcere de a anunța a doua premieră din acest an a Trupei Iosif Vulcan: ”În plină glorie!”, de Peter Quilter, regia Cristian Ioan, care va avea loc duminică, 26 februarie, de la ora 19:00, la Sala Mare a Teatrului Regina Maria.

Peter Quilter este un dramaturg britanic contemporan consacrat, ale cărui piese au fost montate în teatre renumite din peste 40 de ţări din întreaga lume, printre care: Africa de Sud, Canada şi Australia. A fost nominalizat de două ori la Premiile Olivier (Best New Comedy în anul 2006 şi Best New Play în anul 2011), iar debutul său pe Brodway a primit trei nominalizări la Premiile Tony.

Teatrul Regina Maria are deosebita plăcere de a anunța premiera națională a spectacolului  ”Baraca”, de Aiat Fayez, care se bucură de semnătura regizorală și cea scenografică a lui Tudor Lucanu. Premiera va avea loc sâmbătă, 11 martie, de la ora 19:00, la Sala Arcadia.   Autorul piesei, Aiat Fayez (n. 1979), este un dramaturg contemporan de origine iraniană, care imigrează la Paris pentru a studia filosofia. Puțin după ce publică primul său roman, în 2009 - „Cycle des manières de mourir”, ce tratează tema străinului din perspectiva imigrantului – se mută la Viena, unde se va dedica întru totul scrisului. Publică încă două romane și scrie câteva piese de teatru care au succes și atrag atenția inclusiv oamenilor de teatru francezi. Astfel, în 2015, la propunerea regizorului Ludovic Lagarde, scrie textul ”Baraca”, special pentru proiectul TERRORisms, iniţiat de „Uniunea Teatrelor din Europa” şi finanţat de Programul Europa Creativă, care a fost pus în scenă la Teatrul de Comedie din Reims.

Teatrul Regina Maria are deosebita plăcere de a anunţa reîntoarcerea pe scena teatrului, după doi ani de absență, a unuia dintre cele mai iubite spectacole ale ultimelor stagiuni: „Scripcarul pe acoperiş”, un musical de Joseph Stein după povestirile lui Sholom Alecheim, în regia lui Korcsmáros György. Prima reprezentație va avea loc duminică, 2 aprilie, de la ora 19:00, la Sala Mare.

„Scripcarul pe acoperiş” se află printre cele mai apreciate musicaluri clasice, având un succes răsunător pe Brodway. Premiera celei dintâi producţii de pe scena newyorkeză, laureată cu nouă premii Tony, a avut loc în anul 1964 şi a deţinut timp de 10 ani titlul de primul musical din istoria teatrului care a depăşit peste 3.000 de reprezentaţii. De asemenea, popularitatea de care se bucură se datorează şi ecranizării operei, care a câştigat trei premii Oscar.

Mesajul pentru ZIUA MONDIALĂ A TEATRULUI este transmis anul acesta de actrița franceză Isabelle Huppert:

”Iată că au trecut 55 de ani de când, în fiecare primăvară, are loc o Zi Mondială a Teatrului. O zi, adică 24 de ore, care încep în zona teatrului Nō şi Bunraku, trec prin opera în stil Beijing şi prin Kathakali, fac popas între Grecia şi Scandinavia, între Eschil şi Ibsen, între Sofocle şi Strindberg, apoi între Anglia şi Italia, între Sarah Kane şi Pirandello, dar şi în Franţa, unde ne aflăm şi unde Parisul este, totuşi, oraşul din lume care primeşte cele mai multe trupe străine. În continuare, cele 24 de ore ale noastre ne poartă din Franţa în Rusia, de la Racine şi Molière la Cehov, apoi traversează Atlanticul pentru a se opri într-un campus studenţesc californian unde nişte tineri reinventează, poate, teatrul. Căci teatrul renaşte mereu din propria-i cenuşă. Nu e decât convenţie care trebuie abolită fără răgaz. Aşa rămâne el viu. Teatrul are o viaţă bogată, care sfidează spaţiul şi timpul, piesele cele mai contemporane sunt hrănite de veacurile trecute, repertoriile cele mai clasice devin moderne de fiecare dată când sunt puse din nou în scenă.

Teatrul Regina Maria vă invită să sărbătoriți primăvara pășind în universul infinit al imaginației! Fiecare spectacol este un portal spre o lume fascinantă, plină de secrete ce așteaptă să fie descifrate. Trebuie doar să alegeți destinația.

Aprilie teatral a început maiestruos cu ”Scripcarul pe acoperiș”, care s-a jucat din nou cu casa închisă. Tot pe ritm de dans și triluri fermecătoare ne așteaptă în 4 aprilie, de la ora 19:00, la Sala Mare, spectacolul ”În plină glorie!”, de Peter Quilter, regia Cristian Ioan.

Duminică, 9 aprilie, de la orele 11:00 și 13:00 vă invităm la premiera spectacolului ”Cenușăreasa”. Unul dintre cele mai frumoase basme din întrega lume prinde viață pe scena Teatrului Arcadia, sub bagheta magică a regizoarei Adela Moldovan.

Teatrul Regina Maria are deosebita bucurie de a anunța a opta premieră a stagiunii 2016-2017 – ,,Cafeneaua Pirandello”, scenariu dramatic de Anca Măniuțiu, după texte de Luigi Pirandello, care va avea loc duminică, 7 mai, de la ora 19:00, la Sala Mare.

Proiectul reunește o echipă de artiști extraordinară, personalități care slujesc cu multă reverență scena românească, creând de-a lungul timpului spectacole de o înaltă valoare artistică, distinse cu premii importante și răsplătite cu aplauze necontenite.

Teatrul Regina Maria a fost invitat la prima ediție a festivalului „Zilele Teatrului Matei Vișniec”, organizat de Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava, cu spectacolul „Cabaretul Dada”, scris de reputatul dramaturg și regizat de Anca Bradu.

Spectacolul orădean s-a jucat pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava vineri, 19 mai, de la ora 19:00 și a înregistrat un succes extraordinar, peste 500 de spectatori venind să se bucure de o seară dadaistă de teatru. În public s-au numărat și invitați de seamă din lumea teatrului românesc, printre care dramaturgul Matei Vișniec, care nu a putut rezista tentației de a revedea spectacolul, criticii de teatru Ion Parhon și Doru Mareș, directorul general al Teatrului „Vasile Alecsandri” din Iași – Cristian Hadji-Culea și actori de la teatrul ieșean și de la Piatra Neamț.

Teatrul Regina Maria a participat în perioada 10 – 13 iunie la Festivalul Internațional de Teatru „Atelier” de la Baia Mare cu spectacolele „Leonce și Lena”, scenariul de Mihai Măniuțiu și Ada Milea după Georg Büchner, regia artistică Mihai Măniuțiu și „Baraca”, de Aiat Fayez, regia Tudor Lucanu, bucurându-se, de altfel, de un statut special: Teatrului Regina Maria i-a fost dedicat un portret în festival.

Festivalul Atelier a fost deschis în data de 10 iunie cu spectacolul „Leonce și Lena”, care a conturat un debut perfect, plin de energie și de bună dispoziție. Reacția publicului este imposibil de redat în cuvinte, aplaudând minute în șir la finalul reprezentației și fredonând vesel refrenele cântecelor.

Vești extraordinare de la Festivalul Internațional de Teatru „ATELIER” de la Baia Mare (10-18 iunie 2017)! Ieri, 18 iunie, s-au decernat premiile celei de-a XXIV-a ediții, iar „Leonce și Lena” s-a numărat printre spectacolele favorite ale juriului.

Juriul, format din Cristian Ban (preşedintele juriului), Gabriela Lupu, Lorena Copil, Ștefan Caraman și Ioan Botiș, a acordat următoarele premii: premiul special al juriului, premiul pentru cel mai bun scenograf, premiul pentru cea mai bună actriță, premiul pentru cel mai bun actor, premiul pentru cel mai bun regizor și premiul pentru cel mai bun spectacol.

Stagiunea 2016-2017 s-a încheiat oficial la Teatrul Regina Maria, însă chiar dacă am lăsat faldurile cortinei să cadă pentru a lua o scurtă vacanță, actorii noștri au călătorit spre tărâmuri mitice pentru a oferi un cadou teatral minunat publicului constănțean.

Teatrul Regina Maria a fost invitat la cea de-a II-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru „Miturile Cetății” din Constanța, care s-a desfășurat în perioada 19-27 iunie, la care a participat cu două spectacole: „Gulliver” adaptare după Jonathan Swift, regia artistică Radu Dinulescu, realizat de Trupa Arcadia și „Omul din La Mancha”, un musical de Dale Wasserman, regia artistică Korcsmaros Gyorgy, realizat de Trupa Iosif Vulcan. Ambele spectacole s-au jucat în data de 23 iunie, fiind răsplătite cu ropote de aplauze și cu mult entuziasm.

Teatrul Regina Maria are deosebita plăcere de a anunța că va participa la cea de-a 27-a ediție a Festivalului Național de Teatru cu două spectacole: CABARETUL DADA, de Matei Vișniec, regia Anca Bradu și CAFENEAUA PIRANDELLO, scenariu dramatic de Anca Măniuțiu, după texte de Luigi Pirandello, regia Mihai Măniuțiu.

Selecția oficială a fost anunțată în data de 5 iulie de către criticul Marina Constantinescu, director artistic și selecționer al festivalului. Anul acesta evenimentul teatral va avea loc în perioada 20 – 30 octombrie, timp în care 53 de spectacole valoroase din întreaga țară vor urca pe scena teatrului din București. Suntem onorați că două dintre acestea sunt ale Teatrului Regina Maria.

Teatrul Regina Maria din Oradea anunţă selecţia oficială a spectacolelor care vor participa la cea de XXIII-a ediţie a Festivalului de Teatru Scurt, secțiunea concurs a Festivalului Internațional de Teatru Oradea, aflat la cea de-a V-a ediție, care se va desfășura în perioada 24 septembrie – 1 octombrie 2017. Selecția a fost realizată anul acesta de către criticul de teatru Mircea Morariu.

Spectacolele care ne vor onora cu prezenţa la această ediție în secțiunea CONCURS sunt următoarele:

  1. UN STEJAR, de Tim Crouch, regia Bobi Pricop – Teatrul Tineretului Piatra Neamț
  2. FAT PIG, de Neil LaBute, regia Laura Moldovan – Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galați
  3. CABINIERUL, Ronald Harwood, regia Ovidiu Caița – Teatrul de Nord Satu Mare

Teatrul Regina Maria anunță prima premieră a lunii decembrie: spectacolul Căsătoria (de N.V. Gogol, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu) se joacă duminică, 14 decembrie 2014, de la ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului Regina Maria.

Echipa artistică formată din Alexandru Mâzgăreanu și Sorana Țopa se află la cea de-a doua colaborare cu Teatrul Regina Maria, după ce a pus în scenă spectacolul A douăsprezecea noapte, spectacol de succes,  ce s-a bucurat de participarea la numeroase festivaluri naționale și de diverse nominalizări.

×

TOP