Treci la conținutul principal

CONCURSUL DE CREAȚIE DRAMATICĂ ȘI-A DESEMNAT CÂȘTIGĂTORUL

Festivalul Internațional de Teatru Oradea, ediția 2016, s-a încheiat cu succes weekendul acesta, după o săptămână de evenimente extraordinare. Spectacole, lansări de carte, conferințe, portret de regizor, concursuri, toate acestea au întregit tabloul unui festin cultural orădean.

FITO este prin urmare, un festival de teatru complex, care cuprinde mai multe secțiuni. Una dintre aceste componente care definește festivalul orădean este CONCURSUL DE CREAȚIE DRAMATICĂ. Scopul acestui concurs este încurajarea dramaturgiei românești originale, cu precădere a teatrului scurt. Regulile concursului sunt simple: fără a se impune o tematică anume creatorii au libertatea de a-și da frâu liber imaginației, singurul element limitativ fiind unul formal, cerut de rigorile teatrului scurt, adică textul trebuie să aibă maximum 25 de pagini.

Deoarece în 2015 acest concurs nu a mai fost organizat, piesele înscrise au fost jurizate împreună cu cele trimise anul acesta. Juriul, alcătuit din Ioan Moldovan – poet, director al revistei Familia,  Victoria Balint – director artistic, Elisabeta Pop – critic de teatru, nu a avut deloc o misiune ușoară și au analizat amănunțit toate cele 21 de texte dramatice care s-au înscris în concurs. După o lecturare critică au fost reținute ca îndeplinind criteriile impuse de Regulament următoarele texte:

  • Bazuka lui Cehov de Mircea M. Ionescu
  • Rapsodia Domestica de Laurenţiu Budău
  • flaşnetă numită Eugen de Laurenţiu Budău
  • Hallo, Schwitzerland! de Laurenţiu Budău
  • Opa opa bouzoukia de Ion Martin
  • Iubirea? „What’s up girl? de Ion Martin

Iar textul câștigător al acestui concurs a fost desemnat Bazuka lui Cehov, de Mircea M. Ionescu, reputat jurnalist și unul dintre cei mai jucați dramaturgi români contemporani.

Mircea M. Ionescu este membru al Uniunii Scriitorilor din România, semnând 25 de volume publicate, cu precădere de dramaturgie. ”Premiul pentru cea mai bună piesă scurtă” din cadrul festivalului orădean este al patrulea premiu pentru creație dramatică câștigat de către autor. Spre onoarea noastră, Mircea M. Ionescu a fost prezent în sală la decernarea premiilor și a urcat pe scenă în aplauzele furtunoase ale publicului orădean.

Textul premiat, Bazuka lui Cehov, va fi publicat în revista Familia și trimis tuturor teatrelor din România, cu recomandări speciale din partea Teatrului Regina Maria.

Felicitări domnului Mircea M. Ionescu și îi mulțumim că a oferit dramaturgiei românești încă un text valoros!

 

Alte articole

| Presa TRM

Doi actori ai Teatrului „Regina Maria” – Trupa „Iosif Vulcan” s-au născut în 1 aprilie. Personalități pline de umor și vitalitate, ambii au firi deschise, comunicative și tonice, ceea ce se vede și în interviurile de mai jos. Pe amândoi puteți să-i vedeți în „…Escu”, cea mai recentă producție a teatrului orădean.

| Presa TRM

Teatrul Regina Maria are deosebita plăcere de a vă anunța noua premieră ce va avea loc în 31 martie – “Zbor deasupra unui cuib de cuci”, adaptare de Dale Wasserman (după romanul lui Ken Kesey), în regia artistică a lui Marius Oltean.

Publicat în 1962, celebrul roman al scriitorului american Ken Kesey a cunoscut o popularitate fantastică pe-ntreg mapamondul, stând la baza filmului recompensat cu 5 premii Oscar (1975, în regia lui Milos Forman, cu Jack Nicholson) şi a piesei de pe Broadway, în adaptarea lui Dale Wasserman.