Treci la conținutul principal

IN MEMORIAM ION RUSCUȚ

„Cum, oare, dacă nu cu imensă părere de rău, ne despărțim de un alt coleg și prieten drag? În ultimii ani ne-au părăsit George Voinese, Tiberiu Covaci , iar acum, la început de stagiune, pleacă, în mare grabă, Ion Ruscuț.

Ion a venit la Oradea de la absolvire și, iată, a rămas în teatru, până la anii pensionării. A venit atunci, un tânăr înalt, frumos, plin de vigoare, de talent și de dorință de afirmare. L-a prezentat profesoara lui, regizoarea Zoe Anghel Stanca, spunându-ne cât l-a susținut pe ardeleanul venit la examen să-și încerce norocul. Ne-a spus atunci, celor din teatru, cum e cu talentul și cu munca la scenă, pe brânci, cu dăruirea și cu norocul. Cu șansa întâlnirii perfecte între talentul cu care se naște un tânăr și cu ceea ce-i adaugă mai apoi, prin pregătirea permanentă: lecturi, condiție fizică și aport psihic.

Atent și el la vorbele profesoarei, a început să joace, cizelând atent, roluri episodice, dar netrecând vreodată neobservat prin scenă. Bine făcut, cu o voce frumos timbrată, Ion era destinat rolurilor de flăcău frumos. Îl așteptau, cine știe, poate câteva personaje din zona inimii albastre… N-a fost să fie. El a rămas la roluri de mică întindere, dar bine construite. A recitat atât de frumos poeziile lui St. Aug. Doinaș, într-un spectacol faimos prin unicitatea lui, a construit atent câteva personaje sub atenta sfătuire profesională a regretatului regizor Sergiu Savin, a lui Alexandru Colpacci, Dan Alecsandrescu, Victor Ioan Frunză, Szombat Gille Otto.

Dar într-o zi, binecuvântată zi, Ion și-a găsit o nouă profesie din sfera largă a artelor spectacolului: filmul de animație, post sincronul etc. A jucat mult, numeroase personaje care i-au încântat și vor continua să-i încânte pe cei mici încă multă vreme de acum înainte. Personajelor sale, din cele mai diferite sfere, le-a adăugat sensibilitate și umor. Un umor cu care-și încânta colegii, la repetiții, aducând un zâmbet pe fețele, uneori obosite ale colegilor. Colegi tineri pe care a apucat să-i și aducă sub umbrela lui profesională, semnând regia post sincron a multor filme. A fost șansa lui, așa cum spunea profesoara…

Ion s-a grăbit să plece. În aceste ultime zile, când pierdea lupta cu viața, să ne imaginăm că el, un om de o bunătate rară, de un firesc și o simplitate elegant impusă, de o căldură sufletească aparte, de o generozitate greu de găsit la semenii noștri, ne sfătuiește să nu uităm vorbele înțelepte ale Ecleziastului, să nu plângem, ci să-l păstrăm în inimile noastre, cât putem mai mult.

Fie-i somnul etern lin, ca adierea aripii pescărușului cehovian!”

Elisabeta Pop,
critic de teatru și fost secretar literar la Teatrul Regina Maria

 

Alte articole

| Teatrul Regina Maria

În data de 14 februarie 2018, Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria, a organizat un exercițiu de prevenție și stingere a incendiilor cu totul inedit.

| Teatrul Regina Maria

 

Teatrul Regina Maria din Oradea lansează programul START-UP REGIE TEATRU, destinat tinerilor regizori din România.

Astfel, începând din acest an, ne propunem organizarea unui concurs de proiecte regizorale, cu scopul sprijinirii tinerilor regizori absolvenți cu vârsta maximă de treizeci de ani. Ca urmare a acestei competiții, regizorul declarat câștigător va monta spectacolul propus la Teatrul Regina Maria, iar premiera acestui spectacol va avea loc în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Oradea (FITO).

Propunerile trebuie să fie bazate pe texte contemporane, iar conceptul spectacolului trebuie să respecte cerințele festivalului: spectacol cu durata maximă de 90 de minute, fără pauză. Juriul este alcătuit din membrii Consiliului Artistic al Teatrului Regina Maria.