MIRCEA DIACONU LA ORADEA, ÎN DIALOGURI INTERIOARE
Teatrul REGINA MARIA din Oradea vă invită marţi, 4 iunie, de la ora 19.00, în sala mare a teatrului, la prima întâlnire cu invitaţii regizorului Radu Vaida, amfitrionul unui inedit show cultural-artistic-filozofic-spiritual, care va aduce în fiecare lună, pe scena teatrului orădean şi în dialog cu publicul de aici, personalităţi ale vieţii culturale din România, într-o încercare de restaurare şi celebrare a celor mai importante valori spirituale şi morale, după care o societate sănătoasă ar trebui să funcţioneze.
Primii invitaţi ai spectacolului DIALOGURI INTERIOARE vor fi celebrul actor de teatru şi film, Mircea Diaconu şi cunoscuta actriţă a scenei orădene, Ioana Dragoş Gajdo, care vor răspunde provocărilor lansate de moderator, dar şi de către spectatori, participanţi activi la acest show inedit şi ale căror întrebări vor fi transmise invitaţilor, cu şarm şi graţie de Alina Leonte, actriţă a Teatrului REGINA MARIA. Vor fi discutate teme „profunde, concrete, inedite şi pozitive”, acompaniate de armoniile cvartetului VARADINUM din Oradea şi însoţite de picturile artistei Diana Gabriela Gavrilaş, care îşi va prezenta cu acest prilej şi expoziţia intitulată „Grădini italiene”.
Aşa cum declara Radu Vaida, creatorul şi regizorul spectacolului, „acest dialog onest şi profund va fi o invitaţie de a vedea jumătatea plină a paharului şi o încercare de a prezenta lumea în care trăim nu în nuanţe de gri, ci în pasteluri de culori. Deşi uneori ni se pare că vedem doar urmele paşilor noştri pe plaja vieţii şi avem impresia că suntem singuri şi deseori abandonaţi, poate că exact atunci Dumnezeu ne poartă pe braţe.”
Vă invităm aşadar să ne fiţi alături la întâlnirea cu actorii Mircea Diaconu şi Ioana Dragoş Gajdo, doi importanţi slujitori ai scenei româneşti, cu promisiunea că DIALOGURILE INTERIOARE vor reveni în fiecare lună, pentru că – nu-i aşa? – cu toţii avem nevoie de dialog, acum mai mult ca oricând.
Biletele s-au pus în vânzare atât la Agenția Teatrului (deschisă de luni până vineri, în intervalul 10-19, dar și sâmbătă și duminică, între orele 10-13 și cu o oră înainte de spectacol), cât și online, pe site-ul www.biletmaster.ro.
Prețul unui bilet pentru acest spectacol este de 10 lei, preț unic.
Alte articole
Schimbare în programul lunii decembrie
Teatrul Regina Maria a lansat un teaser al programului lunii decembrie, anunțând deja trei dintre spectacolele pe care orădenii le vor putea viziona înainte ca orașul să primească straie de sărbătoare și să intre în sezonul colindelor. Astfel, spectacolele „Profu` de franceză”, adaptare de Matei Mircioane după Tudor Mușatescu, regia: Dan Mirea, „Regele Cerb”, după Carlo Gozzi, regia: Alexandru Colpacci și „În plină glorie!”, de Peter Quilter, regia: Cristian Ioan au fost puse în vânzare la Agenția de bilete a Teatrului și pe www.biletmaster.ro încă de la începutul lunii noiembrie.
DRAGOSTE, ÎN PATRU TABLOURI
Lukas Bärfuss este un apreciat dramaturg contemporan elveţian ce s-a născut în 30 decembrie 1971. Autorul a început din 1997 să se concentreze asupra carierei sale în lumea teatrală, fondând trupa de teatru 400asa împreună cu Samuel Schwarz şi scriind piese pentru aceasta. În prezent, colaborează cu teatre din Hamburg, Munchen sau Berlin, iar piesele sale se bucură de un mare succes internaţional, fiind traduse în zeci de limbi şi jucate pe scenele multor teatre mari din Europa.
Spectacolele ce au la bază textele sale tratează cu cinism şi umor probleme contemporane legate de relaţiile interumane. Comicul de situaţie din piesele scrise de Lukas Bärfuss este destul de întunecat, scoţând la iveală contradicţiile din problemele care îi macină pe protagoniştii săi, fără însă a-i judeca vreodată.
Dragoste, în patru tablouri (orig. Vier Bilder der Liebe) nu face excepţie de la această regulă. Patru tablouri, patru locaţii, patru personaje centrale şi unul oarecum fantomatic care pare a încerca mereu să ghideze personajele spre uşa ce dă spre exterior care este un simbol al libertăţii, al salvării personale în faţa rutinei în care acestea s-au cufundat.
Evelyn, o casnică schizoidă, sărbătoreşte cea de-a suta întâlnire cu amantul ei, Daniel, un medic oncolog. Se întâlnesc mereu în acelaşi hotel cu confort de patru stele la preţ de trei. Ambii se simt prizonieri în relaţiile pe care le au cu partenerii lor şi caută altceva, o variaţie de la căsnicia şi rutina în care în care aceasta a decăzut. Evelyn ar dori să-şi cutremure soţul cu vestea că are un amant, însă ştie că acesta este indiferent, rece, de nemişcat şi că nu ar crede-o capabilă de aşa ceva. Daniel, căsătorit Susan, trăieşte în iluzia că relaţia lui este mai modernă, şi că soţia sa, fiind artistă, acceptă deschis relaţiile extraconjugale. Ambii decid să-şi mărturisească relaţiile partenerului.
Însă în ciuda a ceea ce cred ei, lucrurile iau o turnură neaşteptată. Ce rămâne de făcut în momentul în care afli că devotamentul şi fidelitatea ţi-au fost răsplătite cu o minciună? Vei răspunde calculat, te vei lăsa ghidat de impulsuri sau vei continua să te minţi că relaţia ta este pură şi morală? Spectacolul devine astfel o meditaţie asupra iubirii şi a vieţii de cuplu pline de frământări provocate de contradicţia dintre morala iubirii şi tentaţia libertăţii, încercând să răspundă la toate aceste întrebări.
Distribuția: Evelyn: Georgia Căprărin Susan: Anda Tămășanu Sebastian: Alin Stanciu Daniel: Sorin Ionescu Tânărul: George Dometi Regia artistică: Daniel Vulcu Scenografia: Eliza Labancz Ilustrația muzicală: Dorin Griguță Traducerea: Victor Scoradeț Data premierei: 10 iunie 2014