SEARA DE AJUN LA FESTIVALUL INTERNAȚIONAL „SCENA CA O STRADĂ”
Spectacolul „Seara de Ajun” al Teatrului Regina Maria participă la ediţia a II-a a festivalului internaţional „Scena ca o stradă”, organizat de Teatrul de Vest Reşiţa. Festivalul se desfăşoară în perioada 15-25 februarie 2016, iar printre invitaţi se numără şi companii de teatru din Serbia, Republica Moldova, Croaţia şi Austria.
„Seara de Ajun”, un text contemporan scris de Anthony Neilson şi regizat la Oradea de Ovidiu Caiţa, a înregistrat până în prezent un succes extraordinar, atât în rândul publicului orădean, cât şi la nenumăratele festivaluri la care a fost invitat. Aprecierea de care s-a bucurat se reflectă şi în nominalizările la premii importante pe care actorii din distribuţie le-au primit, precum nominalizarea actorului Răzvan Vicoveanu pentru – CEL MAI BUN ACTOR –în rolul GARY din spectacolul SEARA DE AJUN la Festivalul de Teatru Scurt, ediția a XXI-a (Festivalul Internațional de Teatru Oradea, ediția a III-a) – Oradea, septembrie 2015 şi la Festivalul Internațional al Teatrelor de Studio, ediția a XIX-a – Teatrul „Al. Davila” – Pitești, noiembrie 2015 şi nominalizarea actriţei Mihaela Gherdan pentru CEA MAI BUNĂ ACTRIȚĂ – în rolul CHERRY din spectacolul SEARA DE AJUN – Festivalul de Teatru Scurt, ediția a XXI-a (Festivalul Internațional de Teatru Oradea, ediția a III-a) – Oradea, septembrie 2015.
Reprezentaţia spectacolului „Seara de Ajun” va avea loc astăzi, 17 februarie, de la ora 18:00.
Alte articole
O VARĂ PLINĂ CU PROIECTE LA TEATRUL REGINA MARIA
Chiar dacă unii au intrat deja în vacanță, întreg colectivul Teatrului Regina Maria se află pe baricade! Se repetă intens proiectele care urmează să apară în toamnă, în Festivalul de Teatru Scurt și în noua stagiune.
Trei premiere la Sala Mare
Așadar, se repetă pentru spectacolul EQUUS (de Peter Shaffer), în regia artistică a lui Szabo K. Istvan, spectacol cu care se va deschide anul acesta Ediţia a XVIII-a a FTS (în 23 septembrie). Din distribuţie fac parte îndrăgiţii actori: Richard Balint, Ciprian Ciuciu, Alina Vicoveanu, Suzana Macovei, Corina Cernea, Petre Ghimbăşan, Sebastian Lupu, Angela Tanko iar din cor fac parte: Răzvan Vicoveanu, Pavel Sîrghi, Denisa Vlad, Mihaela Gherdan şi Dania Ţinca (o nouă colaboratoare a Trupei Iosif Vulcan). Ovidiu Iloc se va ocupa de ilustraţia muzicală, coregrafia este a Mălinei Andrei. Decorurile vor fi realizate de Mira Janos Tamas (Ungaria), iar costumele poartă semnătura artistei orădene Vioara Bara.

Comunicat de presă – Festivalul PORTRET DE AUTOR
În perioada 9-16 octombrie, Trupa Iosif Vulcan a Teatrului Regina Maria invită spectatorii orădeni la prima ediție a Festivalului PORTRET DE AUTOR, care va aduce pe scenă spectacole din țară, dar și producții ale Trupei Iosif Vulcan.
Eveniment cuprinde două secțiuni: PORTRET DE AUTOR și PORTRET TRUPA IOSIF VULCAN.
PORTRETUL DE AUTOR din această primă ediție a festivalului este dedicat lui Florian Zeller, dramaturg, romancier, scenarist, regizor de teatru și de film francez, „cel mai fascinant dramaturg al timpurilor noastre” conform revistei Times.
Această secțiune va cuprinde trei spectacole puse în scenă după texte scrise de către Florian Zeller. Primul spectacol invitat este Tatăl, în regia lui Radu Iacoban al Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad, o poveste emoționantă a unui bărbat care suferă de demență. Drama psihologică a fost ecranizată anul trecut sub îndrumarea regizorală a autorului însuși și a avut un succes impresionant: 63 de nominalizări și 25 de premii, printre care două ale Academy Awards pentru rolul principal (Anthony Hopkins) și cel secundar (Olivia Colman). Pelicula a obținut Premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat și Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal, dintr-un total de șase nominalizări.
Urmează premiera Trupei Iosif Vulcan, Fiul, un text pus în scenă în premieră națională de către regizorul Bobi Pricop, care abordează subiectul depresiei, concentrându-se pe Nicholas, un tânăr a cărui luptă crescândă cu sănătatea mintală începe să devasteze viața părinților săi, care nu reușesc să înțeleagă ce se întâmplă și încearcă din răsputeri să îl ajute.