Spectacolul AVALANȘA – Premiul pentru Cel mai bun Spectacol la Maltepe Uluslararasi Tiyatro Festivali din Istanbul
Spectacolul AVALANȘA, pus în scenă la Teatrul Regina Maria de către regizorul Petru Vutcărău după textul regretatului dramaturg turc Tuncer Cücenoğlu, este apreciat în fiecare festival din programul căruia face parte. Cel mai recent premiu, Premiul pentru Cel mai bun Spectacol, a fost acordat echipei chiar ieri, în încheierea Festivalului Internațional de Teatru Maltepe din Istanbul și a fost înmânat, la festivitatea de încheiere a evenimentului, doamnei Elvira Rîmbu, Manager interimar al Teatrului Regina Maria și domnului Andrian Locovei, Director artistic al Trupei Iosif Vulcan.
Spectacolul AVALANȘA a avut premiera în luna noiembrie a anului trecut și spune povestea cutremurătoare a unei mici comunități din munții Anatoliei, care se ghidează după reguli învechite alimentate de frici ancestrale. Din cauza crezului că zgomotul poate provoca o avalanșă care să acopere întreaga așezare, cei care locuiesc în aceste condiții deja vitrege se supun unor norme aparent absurde, dar care au menirea de a le asigura continuitatea. Astfel, timp de nouă luni în fiecare an, membrii comunității trebuie să trăiască într-o liniște mormântală, iar activitățile lor sunt limitate. Ce se va întâmpla însă dacă, înainte de a trece pericolul avalanșei, un copil este pe cale să se nască?
Subiectul neobișnuit, dar și problemele de etică pe care le ridică, transformă spectacolul într-o noutate care atrage publicul spectator și oamenii de teatru deopotrivă.
De la premieră, spectacolul a făcut parte din programul a trei festivaluri, pe lângă cel din Istanbul, fiind apreciat de fiecare dată, atât de către public, prin aplauzele necontenite, cât și de către membrii juriului, care au răsplătit eforturile actoricești ale echipei artistice prin premii: nominalizare pentru Cel mai bun Spectacol la Festivalul de Teatru „Elvira Godeanu” Târgu Jiu – ediția I, nominalizare pentru actrița Georgia Căprărin la Premiul publicului pentru rolul Fantoma unei fete, în cadrul aceluiași festival și Premiul Special al Juriului la cea de-a VII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Oradea.
Aventura nu se încheie aici . Următoarea oprire va fi tocmai în capitală, unde AVALANȘA se va juca în cadrul prestigiosului FNT (Festivalul Național de Teatru), în 23 octombrie, la Teatrul Odeon. Până atunci, îi invităm pe orădeni să vadă spectacolul acasă, în data de 20 octombrie, de la ora 20:00, la Sala Florica Ungur.
Biletele pot fi achiziționate de la Agenția teatrului, de marți până vineri între orele 12-18 și sâmbătă între orele 10-13 și online de pe www.biletmaster.ro.
Alte articole
DRAGOSTE, ÎN PATRU TABLOURI
Lukas Bärfuss este un apreciat dramaturg contemporan elveţian ce s-a născut în 30 decembrie 1971. Autorul a început din 1997 să se concentreze asupra carierei sale în lumea teatrală, fondând trupa de teatru 400asa împreună cu Samuel Schwarz şi scriind piese pentru aceasta. În prezent, colaborează cu teatre din Hamburg, Munchen sau Berlin, iar piesele sale se bucură de un mare succes internaţional, fiind traduse în zeci de limbi şi jucate pe scenele multor teatre mari din Europa.
Spectacolele ce au la bază textele sale tratează cu cinism şi umor probleme contemporane legate de relaţiile interumane. Comicul de situaţie din piesele scrise de Lukas Bärfuss este destul de întunecat, scoţând la iveală contradicţiile din problemele care îi macină pe protagoniştii săi, fără însă a-i judeca vreodată.
Dragoste, în patru tablouri (orig. Vier Bilder der Liebe) nu face excepţie de la această regulă. Patru tablouri, patru locaţii, patru personaje centrale şi unul oarecum fantomatic care pare a încerca mereu să ghideze personajele spre uşa ce dă spre exterior care este un simbol al libertăţii, al salvării personale în faţa rutinei în care acestea s-au cufundat.
Evelyn, o casnică schizoidă, sărbătoreşte cea de-a suta întâlnire cu amantul ei, Daniel, un medic oncolog. Se întâlnesc mereu în acelaşi hotel cu confort de patru stele la preţ de trei. Ambii se simt prizonieri în relaţiile pe care le au cu partenerii lor şi caută altceva, o variaţie de la căsnicia şi rutina în care în care aceasta a decăzut. Evelyn ar dori să-şi cutremure soţul cu vestea că are un amant, însă ştie că acesta este indiferent, rece, de nemişcat şi că nu ar crede-o capabilă de aşa ceva. Daniel, căsătorit Susan, trăieşte în iluzia că relaţia lui este mai modernă, şi că soţia sa, fiind artistă, acceptă deschis relaţiile extraconjugale. Ambii decid să-şi mărturisească relaţiile partenerului.
Însă în ciuda a ceea ce cred ei, lucrurile iau o turnură neaşteptată. Ce rămâne de făcut în momentul în care afli că devotamentul şi fidelitatea ţi-au fost răsplătite cu o minciună? Vei răspunde calculat, te vei lăsa ghidat de impulsuri sau vei continua să te minţi că relaţia ta este pură şi morală? Spectacolul devine astfel o meditaţie asupra iubirii şi a vieţii de cuplu pline de frământări provocate de contradicţia dintre morala iubirii şi tentaţia libertăţii, încercând să răspundă la toate aceste întrebări.
Distribuția: Evelyn: Georgia Căprărin Susan: Anda Tămășanu Sebastian: Alin Stanciu Daniel: Sorin Ionescu Tânărul: George Dometi Regia artistică: Daniel Vulcu Scenografia: Eliza Labancz Ilustrația muzicală: Dorin Griguță Traducerea: Victor Scoradeț Data premierei: 10 iunie 2014
Comedie romantică la Teatrul Regina Maria: FLOARE DE CACTUS
Teatrul Regina Maria are deosebita plăcere de a anunța premiera spectacolului „Floare de cactus” de Pierre Barillet și Pierre Grédy, regia Daniel Vulcu, care va avea loc duminică, 24 septembrie, de la ora 19:00, la Sala Mare.
Pierre Barillet și Pierre Grédy sunt doi scriitori francezi, care au devenit un tandem emblematic al teatrului de bulevard. Colaborarea lor prolifică începe în anii ’40, iar „Floare de cactus” este unul dintre proiectele comune care s-a bucurat de un succes enorm, în special pe Broadway.