Un spectacol-eveniment se rejoacă la Oradea
La Teatrul ”Regina Maria” se joacă din nou, în 31 ianuarie, de la ora 19, ”Cafeneaua Pirandello”, un spectacol regizat de Mihai Măniuțiu pe texte de Luigi Pirandello. Montarea, năstrușnică, jucăușă și colorată, se reia după multe luni, așa că e tocmai prilejul nimerit s-o vadă și spectatorii care au ratat-o până acum.
”Cafeneaua Pirandello” nu e o poveste de tip clasic, cu expozițiune, cuprins și încheiere, cum scrie în manualul de română. El seamănă mai mult cu un șir de întâmplări – unele bizare sau neașteptate – la care ai asista dacă ai sta o zi întreagă pe o bancă, în parc. Sau la cafenea. Chiar dacă lumea ți se pare banală și nu te interesează mărunțișurile, tot va fi ceva să-ți atragă atenția. E exact ca în anecdota aia… ”Într-o cafenea stă un domn și bea liniștit o cafea. Nu are laptop, nu are smartphone, nu are iPad. Stă așa, ca un psihopat…”
Ei, în spectacolul lui Măniuțiu nu găsești tocmai psihopați, dar niște ”personaje”, care mai de care mai stranii, tot te bântuie. Clientul obosit, Omul cu floarea în gură, niște Prostituate, ceva Clovni, tot felul de circari care fac tot soiul de năzbâtii. Dansuri, mic gaguri, interacțiuni mai duioase sau mai contondente, niște ”diapozitive” ca privirea pe gaura cheii sau ca frânturile de vis care-ți rămân în memorie dimineața, cam astea sunt ”ingredientele” acestui spectacol ghiduș.
Secretul este că nu trebuie să privești ”Cafeneaua Pirandello” cu ochi de spectator ”cuminte”, care vrea musai să rămână cu o ”morală”. Nici vorbă. Trebuie să te uiți la spectacolul ăsta ca un om așezat la o masă de cafenea, care-și plimbă privirea dintr-un colț în altul, înregistrând cu interes sau curiozitate sau doar intrigat niște fărâme de fapt divers. E drept, un fapt divers mai ciudățel, mai ca de vis, mai poznaș decât în realitatea de toate zilele.
La spectacol a contribuit o echipă de profesioniști pe alese: regizorul Mihai Măniuțiu, coregrafa Andrea Gavriliu, scenografii Adrian Damian și Luiza Enescu, muzicianul Mihai Dobre. Iar personaje vor fi aproape toți actorii de la ”Regina Maria”, cu toții tare năzdrăvani.
”Cafeneaua Pirandello” va fi deschisă în 31 ianuarie. Găsiți bilete la Agenția Teatrului ”Regina Maria” de marți până vineri în intervalul orar 12:00-18:00, iar în weekend între orele 10:00-13:00. Puteţi achiziţiona bilete şi cu o oră înainte spectacol sau online pe www.biletmaster.ro.
Pentru informaţii suplimentare şi rezervări de bilete, vă invităm să sunaţi la numărul de telefon: 0372/368.475
Claudiu Groza
Biroul de presă al Teatrului Regina Maria
Alte articole
PROGRAMUL LUNII MARTIE
DRAGOSTE, ÎN PATRU TABLOURI
Lukas Bärfuss este un apreciat dramaturg contemporan elveţian ce s-a născut în 30 decembrie 1971. Autorul a început din 1997 să se concentreze asupra carierei sale în lumea teatrală, fondând trupa de teatru 400asa împreună cu Samuel Schwarz şi scriind piese pentru aceasta. În prezent, colaborează cu teatre din Hamburg, Munchen sau Berlin, iar piesele sale se bucură de un mare succes internaţional, fiind traduse în zeci de limbi şi jucate pe scenele multor teatre mari din Europa.
Spectacolele ce au la bază textele sale tratează cu cinism şi umor probleme contemporane legate de relaţiile interumane. Comicul de situaţie din piesele scrise de Lukas Bärfuss este destul de întunecat, scoţând la iveală contradicţiile din problemele care îi macină pe protagoniştii săi, fără însă a-i judeca vreodată.
Dragoste, în patru tablouri (orig. Vier Bilder der Liebe) nu face excepţie de la această regulă. Patru tablouri, patru locaţii, patru personaje centrale şi unul oarecum fantomatic care pare a încerca mereu să ghideze personajele spre uşa ce dă spre exterior care este un simbol al libertăţii, al salvării personale în faţa rutinei în care acestea s-au cufundat.
Evelyn, o casnică schizoidă, sărbătoreşte cea de-a suta întâlnire cu amantul ei, Daniel, un medic oncolog. Se întâlnesc mereu în acelaşi hotel cu confort de patru stele la preţ de trei. Ambii se simt prizonieri în relaţiile pe care le au cu partenerii lor şi caută altceva, o variaţie de la căsnicia şi rutina în care în care aceasta a decăzut. Evelyn ar dori să-şi cutremure soţul cu vestea că are un amant, însă ştie că acesta este indiferent, rece, de nemişcat şi că nu ar crede-o capabilă de aşa ceva. Daniel, căsătorit Susan, trăieşte în iluzia că relaţia lui este mai modernă, şi că soţia sa, fiind artistă, acceptă deschis relaţiile extraconjugale. Ambii decid să-şi mărturisească relaţiile partenerului.
Însă în ciuda a ceea ce cred ei, lucrurile iau o turnură neaşteptată. Ce rămâne de făcut în momentul în care afli că devotamentul şi fidelitatea ţi-au fost răsplătite cu o minciună? Vei răspunde calculat, te vei lăsa ghidat de impulsuri sau vei continua să te minţi că relaţia ta este pură şi morală? Spectacolul devine astfel o meditaţie asupra iubirii şi a vieţii de cuplu pline de frământări provocate de contradicţia dintre morala iubirii şi tentaţia libertăţii, încercând să răspundă la toate aceste întrebări.
Distribuția: Evelyn: Georgia Căprărin Susan: Anda Tămășanu Sebastian: Alin Stanciu Daniel: Sorin Ionescu Tânărul: George Dometi Regia artistică: Daniel Vulcu Scenografia: Eliza Labancz Ilustrația muzicală: Dorin Griguță Traducerea: Victor Scoradeț Data premierei: 10 iunie 2014