Categorie Arhiva: Unsorted
PROFU` DE FRANCEZĂ*
Elevii clasei a douăsprezecea, zurlii și puși pe distracție, au parte, pe lângă agitația provocată de iminența examenului de bacalaureat, de tensiuni iscate de apariția noului profesor de franceză, „mișto, tânăr, brunet, înalt…”, în care fetele descoperă un adonis, iar băieții un rival.
Această noutate dă naștere unor situații conflictuale, pentru aplanarea cărora e necesar să intervină chiar diriginta, al cărei interes este, de asemenea, îndreptat spre tânărul profesor. Naivitatea din care izbucnesc neînțelegerile creează comicul de situație, alcătuind un spectacol original, vesel și plin de viață.
Atât evenimentele în sine, cât și modul în care acestea sunt puse în scenă, îmbracă spectacolul într-o mantie a universalității, acesta fiind accesibil spectactorilor, care, indiferent de vârstă, vor reuși cu ușurință să se identifice sau să empatizeze cu oricare dintre personaje.
Distribuție:
Antonia Panait: Georgia Căprărin
Tania Popescu: Anca Sigmirean
Anca: Denisa Vlad
Profu’: Sorin Ionescu
Cosâmbăcescu: Corina Cernea
Gigi: Alexandru Rusu
Anibal: Alin Stanciu
Heruvim: Eugen Neag
Iunona: Anda Tămășanu
Regia artistică și scenografia: Dan Mirea
Durata spectacolului: 1 oră 20 min
Premiera: 19 octombrie 2017
*Spectacol nerecomandat persoanelor sub 12 ani!
ÎN INIMA NOPȚII – EPISODUL MACBETH
Episodul Macbeth – obsesia puterii
EPISODUL MACBETH încheie trilogia ÎN INIMA NOPȚII, după EPISODUL HAMLET și EPISODUL LEAR.
Din textul shakespearian s-au păstrat doar replicile esențiale, replicile cheie. Textul care lipsește este suplinit cu acțiuni fizice pe care piesa le presupune sau lasă să fie imaginate. Legăturile dintre unele secvențe, dar și analiza unor elemente importante pentru acest proiect aparțin lui George Banu și Monique Borie.
Urmărim doi oameni, domnul și doamna Macbeth, plecați pe drumul fără întoarcere al distrugerii de sine. Proiecții ale acestor suflete chinuite de aspirații vinovate iau forme fabuloase. Astfel, vrăjitoarele sunt privite ca vehiculele ale unor mai vechi aspirații ascunse, substitutul unor dorințe care revin obsesiv.
Facem teatru în plină noapte de teama Nopții înseși. Și, totodată, din dorința de a uita rătăcirile zilei. Jucăm ca să ne salvăm! De noapte, de zi. Mereu și pentru totdeauna la răscruce… precum spune George Banu.
Distribuția:
Domnul Macbeth: Șerban Borda
Doamna Macbeth: Angela Tanko
Regele: George Voinese
Banquo: Răzvan Vicoveanu
Macduff: Ciprian Ciuciu
Portarul: Sebastian Lupu
Doctorul: Mirela Lupu
Vrăjitorul: George Dometi
Vrăjitoarele: Georgia Căprărin, Adela Lazăr, Anca Sigmirean și Anda Tămășanu
Scenografia: Roxana Ionescu
Coloana sonoră și regia: Gavriil Pinte
Data premierei: 24 aprilie 2018
Festivaluri:
- Festivalul Internațional Shakespeare Craiova, ediția a XI-a – Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova – 27 aprilie 2018
VARIAȚIUNI ENIGMATICE
O întâlnire profesională dintre doi bărbați inteligenți, scriitorul Abel Znorko (Sebastian Lupu), laureat al Premiului Nobel pentru Literatură și jurnalistul Erik Larsen (Petre Ghimbăşan), se transformă brusc într-o partidă antrenantă de șah verbal. Personalități puternice și dominante, ambii bărbați își joacă partida, alternând polul de putere în funcție de mutarea pe care celălalt o face, întrevederea intrând astfel într-un labirint sinuos, animat cu rafinament de o desăvârșită știință a suspansului.
Spectacolul este regizat de Elvira Rîmbu, actriță a Teatrului Regina Maria, care a semnat și direcția de scenă a producției „O poveste foarte simplă”; pe scenă se întâlnesc doi actori remarcabili, care au format mereu un duo puternic și efervescent, reușind să surprindă prin nuanțele fine și ingenioase cu care își construiesc fiecare personaj; scenografia, complexă și complementară, este creată de Oana Cernea, ecuație artistică care nu poate să ducă decât la nașterea unui spectacol surprinzător și inedit.
Distribuția:
Abel Znorko – Sebastian Lupu
Erik Larsen – Petre Ghimbășan
Regia artistică: Elvira Rîmbu
Scenografia: Oana Cernea
Traducere: Nicolae Weisz
Durata spectacolului: 1h 50min (cu pauză)
Data premierei: 9 martie 2018
ARTA ADULTERULUI
Minciuna este la îndemâna tuturor, însă numai câțiva reușesc să transforme procesul falsificării adevărului într-o știință. Abilitatea de a-l determina pe celălalt să cadă în plasa țesută prudent din afirmații atent alese și un comportament fermecător, poate deveni, într-adevăr, o artă.
Relația de adulter dintre Jean François, un regizor de film și amanta sa, Nathalie, este pe punctul de a fi descoperită de soția acestuia, iar eforturile pe care le depun cei doi amanți pentru a crea imaginea unei situații care să nu dea de bănuit, depășesc limitele normalului. Jean François se vede nevoit să își pună în aplicare abilitățile regizorale și să creeze un spațiu potrivit falsificării adevărului.
Distribuția:
Jean François Moncey – Richard Balint
Nathalie Martigue – Lucia Rogoz
Cécile Moncey – Elvira Rîmbu
Hans Müller – Eugen Neag
Heidi Müller – Carina Bunea
Domnul Legris – Daniel Vulcu
Nadine Dujardin – Gabriela Codrea
Gérard Blanchard – Pavel Sîrghi
Paquerette – Denisa Vlad
Charles Henri Martigue – Alexandru Rusu
Marc Dujardin – Ion Ruscuț
În alte roluri: Rácz Gyula Imre, Nicolae Porumb
Regia: Daniel Vulcu
Decor: Bogdan Spătaru
Costume: Amalia Buie
Traducerea și adaptarea: Marica Beligan
Durata spectacolului: 2h 30min (cu o pauză)
Data premierei: 22 aprilie 2018
SUFOCARE (JURNALUL UNUI SINUCIGAȘ CRONIC)*
Faceți cunoștință cu Victor Mancini: un tânăr spre treizeci de ani aflat în căutarea propriei identități. Fost student la medicină, Victor a renunțat la facultate pentru a se putea ocupa de îngrijirea mamei sale bolnave.
Lucrează acum într-un parc tematic, alături de prietenul său Danny. Se știu de la întâlnirile destinate dependenților de sex, pe care el le frecventează mai mult pentru a-și găsi noi partenere decât pentru a încerca să-și controleze impulsurile sexuale. Banii pe care îi câștigă, însă, nu acoperă suma lunară pe care trebuie să o achite sanatoriului în care este internată mama sa.
Motivat de această situație, începe să își suplimenteze veniturile escrocând, printr-un truc ingenios, clienții restaurantelor de lux. Toți acești oameni care nu știu unul de existența celuilalt, ajung să contribuie la existența neobișnuită a unui individ care îi manipulează de la distanță: acest Victor, a cărui copilărie defectă se materializează într-un adult dezaxat, care se caută pe sine încercând să smulgă informații coerente de la mama sa dementă.
Dincolo de limitele evidente ale moralității sale, Victor ascunde o sete de iubire acutizată, pentru temperarea căreia recurge la metode extreme și neconvenționale. Sufocarea sub privirile celorlalți reprezintă nevoia de atenție, dar mai ales dorința de a simți că există cineva căruia îi pasă, pentru care el, defectul, contează chiar și pentru câteva secunde, chiar cu prețul vieții.
CU: Richard Balint, Alin Stanciu, Eugen Neag, Corina Cernea, Anda Tămășanu, Georgia Căprărin, Denisa Vlad, Mirela Niță Lupu, Adela Lazăr, Pavel Sîrghi, Lucia Rogoz, Răzvan Vicoveanu, Șerban Borda, Sorin Ionescu, Ciprian Ciuciu
Regia: Ovidiu Caița
Scenografia: Oana Cernea
Sound design și muzica originală: Andrei Raicu
Light design: Lucian Moga
Traducerea: Mihai Chirilov
Premiera spectacolului: 21 ianuarie 2018
Durata spectacolului: 2 h 20 min
*Spectacol nerecomandat persoanelor sub 16 ani!
ÎN PLINĂ GLORIE!
ÎN PLINĂ GLORIE! este o comedie inspirată din viaţa lui Florence Foster Jenkins, cunoscută în istorie ca fiind cea mai proastă solistă de operă din lume, atribuindu-i-se din această cauză și ironicul titlu de „Prima Doamnă a glissandoului”. Pasionată de muzică până la patetism, reușește, în ciuda ironiei unora şi a ridiculităţii dorinţei, să susțină concerte de operă cu sala plină. Apogeul carierei sale îl reprezintă recitalul de pe scena uneia dintre cele mai prestigioase săli de concert din New York: Carnegie Hall. Succesul său nu ar fi fost posibil, însă, fără resursele financiare de care dispune şi fără sprijinul unor prieteni… devotaţi.
Un spectacol extraordinar, în care graniţa dintre curaj şi naivitate dispare. Un personaj dispus să renunţe la orice pentru a-şi îndeplini visul. O poveste plină de umor, care în mod paradoxal, a făcut istorie, reuşind să inspire chiar şi în prezent.
Distribuția:
Florence Foster Jenkins: Gabriela Codrea
Cosme McMoon: Andrian Locovei
St Clair: Răzvan Vicoveanu
Dna Johnson: Mirela Lupu
Dorothy: Lucia Rogoz
Maria: Georgia Căprărin
Uncle Sam: Alexandru Rusu
Contratenorul Viktor: Iosif Viktor
Câinele Biju
Regia artistică: Cristian Ioan
Scenografia: Clara Labancz
Traducerea: Dan Mihu
Pregătirea muzicală: Ovidiu Iloc și Henrietta Varady
Ilustraţie muzicală: Sorin Domide
Dansatori: Ionuţ Şerban, Mara Diniș,
Marius Precup, Denisa Benko,
Antoniu Nica, Nadina Urs
Durata spectacolului: 2 ore 10 min (cu o pauză)
Data premierei: 26 februarie 2017
Festivaluri:
- Festivalul Național de Comedie Galați, ediția a XXIX-a – Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galați – septembrie 2017
DOMNUL JURDAN
Domnul Jurdan, spirit emfatic și naiv, este un om extrem de bogat, dar căruia îi lipsește ceva: eleganța unei persoane din înalta societate. Așa că pentru a face parte din high-class, se împopoțonează după tendințele vremii, își decorează extravagant casa, își face prieteni „sus puși” și angajează o armată de profesori pentru a învăța manierele unei persoane cu rang. Însă, din toată această ecuație rezultatul nu poate fi altul decât unul de-a dreptul ilar. Ridicol peste măsură, domnul Jurdan ajunge de la (pretenția de) nobil, „bufonul curții”.
Iar atunci când ignoranța se întâlnește cu pretenția de erudiție totul se transformă într-o comedie la care veți râde în hohote minute în șir. O comedie a vremurilor noastre, în care se reflectă derapajul opulenței unor oameni îmbogățiți.
Acțiunea se petrece în România, în casa lui Jurdan.
Distribuția:
Domnul Jurdan, om de afaceri, fiu de chelner: DANIEL VULCU
Doamna Jurdan, soţia lui, fată de chelner: ELVIRA RÎMBU
Lucia, fiica lor: CARINA BUNEA
Claudiu, iubitul Luciei: ANDREI SABĂU
Dorimène, prințesă: GEORGIA CĂPRĂRIN
Doran, consilier prin minister, iubitul lui Dorimene: ALIN STANCIU
Nico, hauschipără la dom’ Jurdan: ADELA LAZĂR
Cornel, angajatul lui Claudiu: RĂZVAN VICOVEANU
Brânduș, băiat în casă: EUGEN NEAG
Profesorul de muzică & teatru: PETRE GHIMBĂȘAN
Profesorul de dans & teatru dans: ALEXANDRU RUSU
Maestrul de arte marțiale: PAVEL SÎRGHI
Profesoara de filosofie: CORINA CERNEA
Maistrul croitor: RĂZVAN VICOVEANU
Alin, student la Arte: MĂDĂLIN COSTEA
Doi valeţi: VLAD BULZAN & DOMINIC OLAR
Doi bodigarzi: SORIN DOMIDE & SORIN PRECUP
Distribuția momentelor de teatru în teatru (Teatru performativ, comunitar: Identitatea mea; Baletul abstract: Mama Lumii; Baletul Napoleon; Teatru ecologic: Încălzirea globală; Ceremonialul de învestire; Baletul Națiunilor ):
CARINA BUNEA, CORINA CERNEA, ALEXANDRU RUSU, PETRE GHIMBĂŞAN, MĂDĂLIN COSTEA, GEORGE DOMETI, MIHAELA GHERDAN, EUGEN NEAG, LUCIA ROGOZ, ANDREI SABĂU, ANCA SIGMIREAN, PAVEL SÎRGHI, ALIN STANCIU, RĂZVAN VICOVEANU, ANDA TĂMĂȘANU, DIANA BURCĂ, VLAD BULZAN, DOMINIC OLAR, MARIUS PRECUP, DENISA BENKO
Orchestra: Ovidiu Iloc (dirijor), Iosif Viktor (Contratenor), Dana Baboș (Mezzosoprană), Hunor Benczédi (Bariton), Gáti Sándor (Oboi), Bogdan Scurtu (Clarinet), Horaţiu Miron (Fagot), György Martyin (Trompetă), Albert Károly Szávuly (Trombon), Marius Bulzan (Percuţie), Tamás Kása (Chitară), Kálmán Nagy (Vioară), Ciprian Vereş (Contrabas)
Muzica: Ovidiu Iloc
Coregrafia: Livia Tulbure-Gună
Decorul și costumele: Adriana Grand
Direcția de scenă: Victor Ioan Frunză
Data premierei: 25 septembrie 2016
Durata: 2h 45’ cu o pauză
Participări la Festivaluri:
- Festivalul Internaţional de Teatru Clasic, ediţia a XXII-a – Arad, noiembrie 2016
Meditând la… Scrisoarea III
Teatrul Regina Maria are onoarea de a vă invita la evenimentul cultural care marchează 168 de ani de la nașterea poetului cu geniu liric, Mihai Eminescu.
Cel care ne va călăuzi pașii prin universul poetic eminescian este actorul Eugen Țugulea, care prin extraordinara sa apreciere și dragoste față de geniul iubitor de slovă și țară, reușește aproape în fiecare an să aducă opera sa atât în atenția iubitorilor de teatru, poezie și cultură, cât și a publicului larg.
Călătoria lirică va fi armonios acompaniată de grațioasele voci ale solistelor Ansamblului Artistic Profesionist Crișana (Felicia Costin, Otilia Haragoş Seghedi și Cornelia Covaciu) și de sunetele create de claviatura Henriettei Varady.
BARACA**
Mare şi Mic sunt doi francezi care nu au prea multe perspective profesionale și se hotărăsc să creeze bombe artizanale în oale sub presiune. Iniţiativa lor, aparent fără şanse prea mari de reuşită, se transformă într-o adevărată afacere pe măsură ce experimentele dau roade şi li se alătură câţiva parteneri de nădejde. Îşi creează relaţii cu lumea islamică şi beneficiază de sprijinul tacit al autorităţilor franceze. Pentru a camufla laboratorul ilegal de creat bombe, înființează în faţa fabricii un magazin pentru comercializarea măştilor de gaze, ce devine, în mod paradoxal şi absolut ironic, principalul furnizor al ministerului Sănătăţii.
Descriind acest bârlog al marelui banditism, ”Baraca” pune în lumină, cu un umor scrâșnitor, una dintre cele mai mari probleme ale societății actuale: atentatele teroriste potențate de compromisurile politicienilor, de duplicitatea marilor piețe, de jocurile de culise și de mârșăvia unor oameni care se lasă seduși de puterea banilor.
Distribuția:
Mare – Alexandru Rusu
Mic – Pavel Sîrghi
Virginia – Alina Leonte
Bosco – Ciprian Ciuciu
Chinezu’ – George Dometi
Marwani – Sorin Ionescu
Regia și scenografia: Tudor Lucanu
Traducerea: Ștefana Pop-Curșeu
Data premierei: 11 martie 2017
Durata spectacolului: 90 minute (fără pauză)
*Textul ”Baraca” a fost creat în contextul proiectului TERRORisms, organizat de ”Uniunea Teatrelor din Europa” și finanțat de Programul Europa Creativă.
**Spectacol nerecomandat persoanelor sub 16 ani!
Participări la festivaluri:
- Festivalul Internațional de Teatru „Atelier”, ediția a XXIV-a – Baia-Mare, iunie 2017
Şi miniştrii calcă strâmb
O savuroasă comedie a încurcăturilor, „Şi miniştrii calcă strâmb” desfăşoară într-un ritm dramatic extrem de susţinut o sumedenie de probleme care rezultă din aventurile amoroase ale personajelor principale. Un ministru, mâna dreaptă a premierului întârzie de la o şedinţă de guvern în care se va discuta bugetul, pentru o aventură cu secretara opoziţiei, într-o cameră de hotel. Apariţiile succesive ale soţiei ministrului, ale secretarului, ale soţului amantei, ale infirmierei, revenirile chelnerului şi ale directorului hotelului înnebuniţi de agitaţia şi gesturile echivoce ale locuitorilor camerei, culminează cu apariţia unui Mort care nu este atât de ţeapăn pe cât pare. Evenimentele capătă dimensiuni tragi-comice, râsul ne pufneşte la aproape fiecare replică, iar în final asistăm chiar şi la o nuntă desfăşurată în registrul burlesc cel mai desăvârşit.
Distribuţia:
Richard Willey: Richard Balint
George Pigden: Petre Ghimbăşan
Directorul hotelului: Sebastian Lupu
Jane Wordhington: Ioana Dragoş Gajdo
Ronnie: Alexandru Rusu
Mortul: Pavel Sîrghi
Pamela: Corina Cernea
Infirmiera: Adela Lazăr/Alina Leonte
Camerista: Mariana Vasile/Lucia Rogoz/Anca Sigmirean
Chelnerul: Daniel Vulcu
Regia artistică: Daniel Vulcu
Scenografia: Vioara Bara
Coregrafia: Ana Maria Kiss
Ilustraţia muzicală: Daniel Vulcu, Sorin Domide, Florian Chelu
Data premierei: 26.03.2006
Regia tehnică: Ofelia Fîrte
Sufleur: Iuliana Chelu
Lumini: Sorin Precup, Sandor Attila Nagy, Iosif Balogh
Sonorizare: Sorin Domide
Traducerea: Radu Sas
ISABELA, TREI CARAVELE ȘI UN MARE MINCINOS
„Isabela, trei caravele și un mare mincinos” este o comedie în două acte, situată temporal în secolul al XVI-lea, care pornește de la povestea unui actor condamnat la moarte pentru îndrăzneala de a juca o operă interzisă de-a lui Fernando de Rojas. Aflat pe eșafod, i se oferă acestuia șansa să joace un ultim spectacol, șansă în spatele căreia planează speranța că între timp va fi grațiat.
Spectacolul de teatru în teatru se construiește pe structura unor fapte reale, în jurul unei figuri istorice dominante, Cristofor Columb, începând cu prima întâlnire cu Isabela de Castilla, până la eșecul personal trăit după cea de-a patra expediție. Toate aceste fapte de o adevărată importanță istorică sunt însă rescrise într-o manieră parodică, de unde se naște, de altfel, umorul. Un umor ușor subversiv, așa cum însuși Dario Fo admite:
„Am vrut să-i atac pe acei intelectuali italieni care au descoperit puterea și avantajele ei și au sărit pe ea ca șobolanii pe o bucată de brânză. Am vrut să demistific un personaj care a fost îmbălsămat ca un erou în cărțile de istorie școlară, în timp ce el era, de fapt, un intelectual care a încercat să se mențină pe linia de plutire în cadrul mecanismelor de putere, apelând la viclenie pentru a trata cu figurile puterii, dar care a sfârşit prin a fi păgubit.”
Distribuția:
Cristofor Columb: Richard Balint
Isabela de Castilla, regina Spaniei: Ioana Dragoș Gajdo
Ioana, o fată în casă, al treilea marinar: Alina Leonte
Ferdinand, regele Spaniei: Petre Ghimbășan
Fonseca, un călugăr, un călău, Pizon, un marinar, al doilea marinar: Sorin Ionescu
Quintanilla, un tâmplar, un teolog, primul marinar, un herald, Viceguvernatorul: Alexandru Rusu
Regia artistică: Eugen Gyemant
Scenografia și video: Tudor Prodan
Traducerea: Constanța Trifu și Lidia Sava
Data premierei: 21 ianuarie 2017
Durata spectacolului: 2 ore cu o pauză
MICUL PRINȚ
”Micul Prinț” este una dintre cele mai cunoscute și iubite opere literare, fiind tradusă în mai mult de 250 de limbi și dialecte și adaptată la numeroase alte forme de artă, printre care și teatrul. Însă, farmecul pe care povestea lui Saint-Exupéry îl exercită asupra cititorilor nu depășește doar hotarele lingvistice și cele artistice, ci și unul mult mai semnificativ în plan uman: vârsta. Astfel, de peripețiile prichindelului care colindă galaxia pentru a descoperi ce înseamnă iubirea, prietenia, singurătatea și moartea, se pot bucura în egală măsură atât inocenții copii, cât și oamenii mari, chiar dacă ei au nevoie întotdeauna de lămuriri.
Regizorul Marius Costache a reușit să recreeze universul încântător al poveștii pe scena Teatrului Regina Maria, păstrând candoarea specifică, dar și latura profund filosofică a operei. Spectacolul, prin urmare, nu se adresează doar copiilor de gimnaziu, ci și adolescenților care abia pășesc într-o altă dimensiune, cea a oamenilor maturi și chiar și adulților, care trăiesc singuri pe propriile lor planete și sunt absorbiți mereu de lucruri atât de banale.
Distribuția:
Micul Prinț: Georgia Căprărin
Aviatorul: Ciprian Ciuciu
Floarea: Anda Tămășanu
Regele: Ion Ruscuț
Vanitosul: Răzvan Vicoveanu
Bețivii: Răzvan Vicoveanu, Andrian Locovei, Eugen Neag
Lampagiul: George Voinese
Businessman: Eugen Neag
Șarpele: Andrian Locovei
Vulpea: Anca Sigmirean
Acarul: George Dometi
Regia artistică: Marius Costache
Scenografia: Oana Cernea
Data premierei: 15 decembrie 2016
Durata: 1h fără pauză
CABARETUL DADA*
Piesa de teatru „Cabaretul Dada” surprinde atmosfera tulblurătoare a secolului al XX-lea, perioada în care a luat naştere mişcarea artistică Dada ca reacţie împotriva primei conflagraţii mondiale, aprofundând în special latura politică a Dadaismului: M-am lăsat incitat să scriu această piesă interesat fiind aproape mai mult de dadaismul politic decât cel literar-artistic […]
Piesa mea de teatru este în acelaşi timp o anchetă pe urmele unui concept misterios şi o încercare de a demonstra că dadaismul s-a prelungit în aventura comunistă. Faptul că Lenin a locuit la Zürich, chiar pe aceeaşi stradă unde se afla Cabaretul Voltaire şi chiar în săptămânile când s-a născut mişcarea Dada, este o imensă ironie a istoriei. Scriitorul francez Dominique Noguez a dedicat o întreagă carte acestei „coincidenţe” şi mărturisesc că m-am hrănit mult din supoziţiile sale plasându-l pe Lenin în piesa mea. Da, cred că Lenin, fără să vrea, a fost un dadaist. Poate că a luat de la Cabaretul Voltaire, unde se pare că a fost văzut cel puţin o dată, un virus ireversibil, pe care l-a transmis apoi întregii familii de revoluţionari, astfel încât, până la urmă, acestor oameni le-a ieşit totul pe dos (şi cu o sută de milioane de morţi ca preţ uman al experienţei lor).
Să nu ne întristăm însă. Piesa mea este o comedie despre un secol tragic. Râsul dadaist mi se pare a fi un instrument de înţelegere a modului în care avansează istoria (un pas înainte, doi paşi înapoi) precum şi a manierei în care se apropie şi se îndepărtează omul de ceea ce ar trebui el să fie el cu adevărat.” (Matei Vişniec)
Spectacolul poartă semnătura regizorală a orădencei Anca Bradu şi propune un concept absolut spectaculos, în care lumea cabaretului, a războiului şi a revoluţiei se îmbină teatral pe ritmuri şi rime Dada. Războiul şi teroarea iscată în epocă de schimbările de paradigmă (atât sociale, cât şi culturale) sunt surprinse într-o notă tragi-comică şi dinamică. Spectacolul va avea două efecte contrare asupra publicului: amuzamentul prin muzică, dans, măşti, absurdul situaţiilor, dar şi conştientizarea consecinţelor pe care Primului Război Mondial le-a avut asupra fiecărui aspect al umanității.
Distribuţia:
Tristan Tzara: Richard Balint
Doamna Dada: Ioana Dragoș Gajdo
Domnul Dada: Șerban Borda
Emmy Hennings: Angela Tanko
Sophie Tauber-Arp: Gabriela Codrea
Hugo Ball: Mirela Lupu
Marcel Iancu: Sebastian Lupu
Jean Arp: Sorin Ionescu
Lenin: Pavel Sîrghi
Stalin: George Voinese
Ludmila Spiru, Ravina Solomon: Mihaela Gherdan / Georgia Căprărin
Prezentatoarea TV: Alina Leonte
Asistent Lenin, Axinte Rotaru, Lucian Micula: Emil Sauciuc
Artistul fotograf: Alin Stanciu
Iubita artistului fotograf: Anda Tămășanu
Alan Seeger: George Dometi
Soldatul german: Andrei Sabău
Soldatul francez: Eugen Neag
Apostu Vasile: Ciprian Ciuciu
Pisica neagră – Zerbinetta: Denisa Vlad
Fete cabaret: Anda Tămăşanu, Mihaela Gherdan / Georgia Căprărin, Alina Leonte, Denisa Vlad
Grupul bătrânilor: Şerban Borda, Ioana Dragoş Gajdo, Angela Tanko, Gabriela Codrea, Mirela Lupu, Sebastian Lupu, Sorin Ionescu, Anda Tămăşanu, Mihaela Gherdan / Georgia Căprărin, Alina Leonte, Denisa Vlad, Emil Sauciuc, Alin Stanciu, George Dometi, Andrei Sabău
Soldaţi: Alin Stanciu, George Dometi, Andrei Sabău, Ciprian Ciuciu, Eugen Neag
Revoluţionari: Anda Tămăşanu, Mihaela Gherdan / Georgia Căprărin, Alina Leonte, Denisa Vlad, Emil Sauciuc, Alin Stanciu, George Dometi, Andrei Sabău, Eugen Neag
Orchestra: Zsolt Lukács (Saxofon, Clarinet), Albert Károly Szávuly (Trombon), Varady Henrietta (Pian), Marius Bulzan (Percuţie), Kálmán Nagy (Vioară), Lorant Veres (Contrabas)
Regia artistică și adaptarea textului: Anca Bradu
Costume: Andra Bădulescu Vișniec
Decor: Doru Păcuraru
Coregrafia: Mălina Andrei
Muzica: Ovidiu Iloc
Light Design: Lucian Moga
Data premierei: 23 octombrie 2016
Durata: 1h 50′ fără pauză
*Spectacol nerecomandat persoanelor sub 16 ani!
Festivaluri:
- Festivalul Național de Teatru București, ediția a XXVII-a – Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București – octombrie 2017
- Zilele Teatrului „Matei Visniec” Suceava – editia I, mai 2017
OMUL DIN LA MANCHA
Omul din La Mancha, bazat pe romanul epic din secolul al XVII-lea al lui Cervantes (Don Quijote), este un musical remarcabil, emoționant și tulburător totodată, fiind unul dintre primele spectacole care au pus în valoare o operă literară de o asemenea anvergură.
Producția originală scrisă de Dale Wasserman, pe muzica lui Mitch Leigh și versurile lui Joe Darion s-a jucat pe Broadway începând din 1965; a avut peste 2.300 de reprezentații și a câștigat cinci premii Tony, inclusiv premiul pentru Cel Mai Bun Musical. S-a reluat apoi, de-a lungul timpului, încă de patru ori pe Broadway, devenind una dintre cele mai longevive producții de acest gen.
Anul 2015 este unul important in istoria acestui musical, deoarece se împlinesc 50 de ani de la prima reprezentație a spectacolului. A fost adaptat și s-a jucat în țări precum Franța, Japonia, Spania, Germania, Chile, Rusia, Ungaria, etc., dar și în România – în producția Teatrului Național București (în anul 2001, în regia lui Ion Cojar) și la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova (în 2008, cu Tudor Gheorghe în rolul lui Don Quijote).
Cu toții vom deveni părtași la povestea bătrânului Alonso Quijana, care se crede cavaler rătăcitor, pe numele său Don Quijote de la Mancha, un om în căutarea unui vis de împlinit. În ciuda tuturor greutăților, Don Quijote și credinciosul său scutier, Sancho Panza, pornesc pe drumul ce-i va duce în căutarea cavalerismului, a adevărului și a purității într-o lume care pare dominată de disperare și păcat.
Distribuția:
Miguel de Cervantes/Don Quijote: Richard Balint
Sancho Panza: Alexandru Rusu
Aldonza/Dulcinea: Ioana Dragoș Gajdo
Hangiul: Daniel Vulcu
Părintele: Emil Sauciuc
Dr. Carrasco: Ciprian Ciuciu
Antonia: Alina Leonte
Bărbierul: Pavel Sîrghi
Pedro: Andrian Locovei
Anselmo: Andrei Sabău
Menajera: Corina Cernea
Jose: Alin Stanciu
Juan: Eugen Neag
Paco: Sorin Ionescu
Tenorio: George Dometi
Maria, soția hangiului: Mihaela Gherdan
Fermina, sclavă: Angela Tanko
Căpitanul Inchiziției: George Voinese
Femei din închisoare: Denisa Vlad, Anca Sigmirean, Georgia Căprărin, Anda Tămășanu, Adela Lazăr
Orchestra: Kása Tamás, Florian Chelu, Marius Bulzan, Ion Pîntea, Gáti Sándor, Martyin György, Szávuly Albert, Henrietta Varady, Eva Nagy, Ovidiu Iloc
Regia artistică: Korcsmáros György (Ungaria)
Decorul: Paul Salzberger (Israel)
Costumele: Amalia Judea
Coregrafia: Bakó Gábor (Ungaria)
Orchestrația: Ari Nagy Sándor
Conducerea muzicală: Ovidiu Iloc
Asistent regie: Meleg Vilmos
Traducerea și adaptarea: Ioana Ștef
Data premierei: 27 septembrie 2015
Durata: 2 ore 30 minute cu o pauză
Festivaluri:
- Festivalul Internațional de Teatru Oradea, ediția a III-a – Teatrul Regina Maria, Oradea – septembrie 2015
- Festivalul „Teatru pe Drumul Sării” – ediția a IV-a – Teatrul „Aureliu Manea”, Turda, octombrie 2015
- Festivalul Internațional de Teatru Clasic Arad, ediția a XXI-a – Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad – noiembrie 2015
- Festivalul Național de Comedie Galați, ediţia a XXVIII–a – Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galaţi – noiembrie 2016
- Festivalul Internațional „Miturile Cetății”, ediția a II-a – Teatrul de Stat Constanța – iunie 2017
Premii și nominalizări:
- Premiul pentru decoruri: PAUL SALZBERGER – Festivalul Național de Comedie Galați, ediţia a XXVIII–a, noiembrie 2016
- Premiul pentru costume: AMALIA JUDEA – Festivalul Național de Comedie Galați, ediţia a XXVIII–a, noiembrie 2016
- Premiul Publicului – Festivalul Național de Comedie Galați, ediţia a XXVIII–a, noiembrie 2016
REGELE CERB
Piesa de teatru „Regele cerb” gravitează în jurul imaginii regelui Deramo, care este convins de către prim ministrul Tartaglia că trebuie să se căsătorească pentru a lăsa un moștenitor la tron. Organizează în acest sens o serie de întrevederi cu fete din întreg regatul, fără să țină cont de statutul lor social. Cu ajutorul unor trucuri magice, reușește să-și găsească aleasa. Însă, acesta nu este un final fericit, ci chiar începutul unor serii de încurcături din ce în mai bizare.
Spectacolul orădean va păstra firul povestirii clasice, însă sub îndrumarea atentă a regizorului Alexandru Colpacci, basmul teatral al lui Carlo Gozzi se metamorfozează într-o poveste inedită, care îmbină ingenios gândirea de tip clasic, cu elemente contemporane. Magie, ştiinţă, tehnologie, poveşti de dragoste, intrigi politice, transformări miraculoase, toate acestea se vor întâlni pe acelaşi plan: al scenei de teatru, pentru a recrea o lume mitică şi fascinantă, cu nuanţe comice şi dramatice totodată.
Distribuție:
CIGOLOTTI – Andrian Locovei
DERAMO – Răzvan Vicoveanu
ANGELA – Angela Tanko
TARTAGLIA – Richard Balint
PANTALONE – Petre Ghimbășan
DURANDARTE – Emil Sauciuc
CLARICE – Alina Leonte
LEANDRO – Ciprian Ciuciu
BRIGHELLA – Sebastian Lupu
SMERALDINA – Adela Lazăr
TRUFFALDINO – George Dometi
MINIŞTRI – George Voinese, Tiberiu Covaci
ANIMALE ÎN PĂDURE – Armanca Serac, Zentania Lupșe, Alexandru Pop, Andrei Fazecaș, Florin Stan, Igor Lungu
Regia artistică: Alexandru Colpacci
Scenografia: Vioara Bara
Coregrafia: Dimény Levente
Ilustraţia muzicală: Delia Serban
Versiune scenică: Alexandru Colpacci
Durata spectacolului: 2 h
Premiera: 24 septembrie 2017
CHEIA*
Premiera pe țară!
În românește de Anamaria Pop
Versiune scenică de Victor Ioan Frunză
Distribuția
(în ordinea apariției)
‘Cel mare, peste patruzeci de ani: DANIEL VULCU
‘Cel mic, treizeci de ani: PAVEL SÎRGHI
Chelnerul, poate avea oricâţi: PETRE GHIMBĂȘANÎ
Prietena, peste douăzeci de ani: GEORGIA CĂPRĂRIN
Băiatul, peste zece ani: GEORGE DOMETI
Soţia, peste patruzeci de ani: CORINA CERNEA
Kálmán, poate avea oricâţi: ALIN STANCIU
Mama, peste şaizeci de ani: MARLENA PRIGOREANU
Tata, peste şaptezeci de ani: ION ABRUDAN
Dramaturg: Attila Budáhazi
Scenografia: Adriana Grand
Data premierei: 25 aprilie 2015
Durata: 2 ore fără pauză
Piesa lui András Forgách este povestea tragi-comică a sfârșitului copilăriei. Doi frați – foarte asemănători clownilor shakespeareeni – simt că lucrurile trebuie să aibă un sfârşit, o dezlegare. O umanitate uşor comică şi, prin aceasta, impunătoare emană din cei doi fraţi, doi oameni, doi dintre contemporanii noştri, sfâşiaţi şi amărâţi. Deşi discursul lui Forgách este construit pe derizoriul uman, rezultatul reprezintă, de fapt, o cuceritoare mărturie a încrederii în demnitatea condiţiei umane.
*Persoanele sub 16 ani nu au acces la acest spectacol!
Participări la Festivaluri:
- Festivalul Internaţional de Teatru Fest(in) pe Bulevard, ediţia a III-a – Teatrul Nottara – București, octombrie 2015