Treci la conținutul principal
Categoria:

COMUNICAT DE PRESĂ | Prima premieră a noii stagiuni la Trupa Arcadia: „O rază de soare”, în regia lui Toma Hogea

Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria anunță o stagiune de poveste, în care vor pune în scenă spectacole unii dintre cei mai apreciați regizori de teatru de animație din țară ai momentului. Prima premieră readuce pe scenă o poveste sensibilă, jucăușă, care are darul de a ne reîntoarce spre valori umane cardinale: „O rază de soare” de Al.T. Popescu, în regia lui Toma Hogea.

Toma Hogea este un creator complex: actor păpușar înzestrat cu bucuria de a crea, care a interpretat de-a lungul timpului sute de roluri în numeroase spectacole din registre diferite, regizor artistic cu un repertoriu de spectacole de înaltă calitate pe care le-a montat peste tot în țară, autor al unor volume esențiale despre arta păpușarilor și profesor la Universitatea de Arte din Iași, personalitate a teatrul de animație, răsplătită de-a lungul timpului cu numeroase premii naționale și internaționale pentru activitatea sa artistică. Montează pentru prima dată la Trupa Arcadia, dar nu este deloc străin de teatrul de păpuși orădean, de care a fost legat indirect prin artista Maria Mierluț.

Textul „O rază de soare” l-a fascinat din momentul în care l-a descoperit și, după 27 de ani de când l-a montat la Teatrul „Luceafărul” din Iași, unde a avut viață lungă, îl regăsește ca fiind la fel de actual și poate chiar mai relevant, deoarece explorează valori umane fundamentale care riscă să se dilueze, dar prin frumusețea și ludicul teatrului pot fi transmise mai departe copiilor și reamintite celor mari.

„O rază de soare”, text scris de Al.T. Popescu, este o poveste care se adresează, cu preponderență, copiilor (preșcolari și școlari mici). Este o poveste plină de candoare, lirism, emoție, uneori și suspans, având ca temă fundamentală tema PRIETENIEI! Dramatizarea și versurile, scenografia (Oana Cernea), muzica originală (Cári Tibor) aduc la rampă un spectacol cu păpuși, care presupune diferite tipuri de mânuire (bibabo, bunraku, marionetă), într-un spațiu de joc inedit teatrului de animație, dar specific teatrului de dramă. Această fericită asociere între spațiul de joc, delicatețea și fragilitatea personajelor/păpușilor, conferă originalitate și emoție… atât de necesară spectacolului pentru copii. Tema PRIETENIEI este secondată, în cazul nostru, de Tema SACRIFICIULUI (pentru semeni, cu atât mai mult pentru un prieten) într-un mod firesc, cu sensibilitate, candoare, ludic, umor și bucuria jocului, totul fiind bine susținut de ACTORII dăruiți scenei, personajului, publicului, mărturisește Toma Hogea.

Din echipa de creație face parte și Cári Tibor, compozitor premiat UNITER, care semnează muzica originală a spectacolului și cu care regizorul Toma Hogea are o colaborare veche și frumoasă.

Cári Tibor este compozitorul care mă înțelege și-mi răspunde în totalitate. Este pe feelingul meu, pe structura mea, înțelegându-mi toate gândurile și aspirațiile scenice. Alături de el am lucrat în toate montările din țară și face față cu brio la orice text – fie dramatic, fie pentru copii, completează regizorul Toma Hogea.

Scenografia, element vital într-un spectacol pentru copii și în teatrele destinate acestora, este semnată de Oana Cernea, despre care regizorul ieșean spune că este o scenografă cu un potențial deosebit, cu care și-ar dori să se reîntâlnească.

Distribuția spectacolului este formată din actorii: Florian Silaghi (șoricelul Muf), Consuela Egyed (balerina Pitt) și Igor Lungu (Motanul).

Spectacolul va avea premiera în data de 19 octombrie, de la ora 11:00, la Sala Arcadia, iar următoarea reprezentație este programată în data de 26 octombrie. Pentru ambele reprezentații programate în luna octombrie pentru publicul larg sunt vândute deja toate biletele. Spectacolul se va juca și în cadrul Săptămânii „Școala altfel” organizat special pentru grădinițe și școli.

Vă așteptăm cu drag la teatru!

Alte articole

| Teatrul Regina Maria

Teatrul Regina Maria anunță premiera spectacolului ULTIMII, text de Mimi Brănescu, regia Denisa Irina Vlad, care va avea loc în 3 și 4 decembrie, de la ora 19, la Sala Transilvania.

Piesa „Ultimii” are din plin ironia specifică lui Mimi Brănescu. Construită cu umor și dramă deopotrivă, lasă spectatorului libertatea de a se poziționa cum dorește vizavi de ceea ce se desfășoară pe scenă, iar viziunea regizorală a Denisei Irina Vlad păstrează echilibrul acestei dualități, fără să încline prea mult balanța într-o parte sau în cealaltă. Spectacolul surprinde o lume amuzantă la prima vedere, cu personaje simple, prinse în dramele aparent stupide ale universului lor limitat, dar care dezvăluie pe parcurs realități de-a dreptul tragice. Situația celor patru personaje stârnește hohote de râs, însă pe măsură ce povestea dezvăluie și celelalte straturi ale vieții lor de familie, râsetele vor fi dublate de regret, compasiune și chiar revoltă față de încremenirea lor în propria neputință.

| Presa TRM

Baletul feeric al iernii  în două reprezentații de excepție ale Operei Naționale Română din Cluj

În întâmpinarea dalbelor Sărbători de iarnă, Opera Națională Română din Cluj-Napoca are plăcerea de a vă adresa invitația specială la unul dintre cele mai încântătoare spectacole dedicate Crăciunului și copilăriei: ”Spărgătorul de nuci”, de Piotr Ilici Ceaikovski.   Baletul feeric va încânta publicul orădean în două reprezentații de excepție, Sâmbătă, 10 decembrie 2016, de la ora 16:00, respectiv ora 19:00, la Sala Mare a Teatrului Regina Maria din Oradea. Ambele reprezentații se vor bucura de prezența soliștilor și a ansamblului de balet al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca.

Un titlu adorat de publicul larg, de mare notorietate și unul dintre cele mai îndrăgite spectacole de balet jucate pe marile scene ale lumii în preajma Sărbătorilor de iarnă, ”Spărgătorul de nuci” se bucură de o mare popularitate, fiind transpus cu succes de-a lungul timpului în balet pe gheață, film artistic, desen animat ori carte ilustrată. Magicul balet în două acte glisează armonios pe partitura compozitorului rus Ceaikovski., având la bază  basmul omonim semnat de Alexandre Dumas.

Povestea fascinantă de iarnă ne aduce în atmosfera festivă din salonul familiei Silberhaus, unde toți cei dragi  se bucură de serbarea pomului de Crăciun. Micuța Maria și fratele ei Fritz năvălesc peste cadouri, dar dintre toate cel mai prețios este, de departe, falnicul Spărgător de nuci, privit cu mare admirație.  De aici și până la pătrunderea pe tărâmul magic al zânelor, uriașilor și păpușilor care interpretează vesel Valsul fulgilor de nea, este doar un pas.

Distribuția care însuflețește fascinantul spectacol pe scena Operei clujene este formată din: Andreea Jura (Maria), Dan Haja (Spărgătorul de nuci), Adelina Filipaș (Zâna Dragée), Doina Anamaria Florea, Marius Toda (Consilierul Drosselmeyer), Romulus Petruș (Președintele Silberhaus), Daniela Drăgușin, Antoniu Mon, Laura Pop, Valentin Mihăilă, Augustin Gribnicea, Lucian Bacoiu, Octavian Popa, acompaniați de un grup de eleve al Liceului de Coregrafie ”Octavian Stroia”, pe notele Orchestrei Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, aflată sub bagheta dirijorului Jozsef Horvath. Coregrafia și regia artistică sunt semnate de Vasile Solomon, cu preluarea coregrafică a lui Dan Haja.

Vă invităm să pășiți pe veselul Vals al fulgilor de nea, într-o călătorie imaginară, care vă va readuce bucuria inegalabilă a copilăriei din Ajun de Crăciun!

Biletele s-au pus în vânzare la Agenţia de Bilete a teatrului de luni până vineri în intervalul orar 10:00 – 19:00, iar în weekend între orele 10:00-13:00. Puteţi achiziţiona bilete şi cu o oră înainte de fiecare spectacol sau online pe www.biletmaster.ro. Pentru informaţii suplimentare şi rezervări de bilete, vă invităm să sunaţi la numărul de telefon: 0259/440.742.