OPERACADEMY – NUNTA LUI FIGARO LA ORADEA!
Asociația Culturală Operacademy, în parteneriat cu Fundația Culturală FITO, Teatrul Regina Maria şi Universitatea din Oradea – Facultatea de Arte, demarează proiectul primului atelier de operă din Oradea, cu sprijinul Filarmonicii de Stat Oradea.
Pornit ca un masterclass, susținut de doi artiști cu experiență – regizorul Carmelo Agnello (Italia) și dirijorul Julian Smith (Țara Galilor), acesta urmărește implicarea și promovarea tinerilor interpreți care se află la început de carieră.
Astfel, pe scena Teatrului Regina Maria va fi prezentat celebrul spectacol de operă „Nunta lui Figaro” de Wolfgang Amadeus Mozart, care îi va aduce în fața publicului pe Figaro, Susanna, pe contele și contesa Almaviva sau pe Bartolo, Basilio, Barbarina, personaje interpretate de tineri soliști orăden, cărora li se vor alătura soliști invitați din țări precum Italia, Franța, Austria și Țara Galilor.
Regizorul Carmelo Agnello este profesor la Universitatea nr. 8 din Paris, profesor la Conservatorul Claude Debussy din Paris, dramaturg la Opera din Nancy și inițiator și coordonator al Festivalului Atelier de Operă “Nebrodi in canto” din Sicilia.
Julian Smith a fost selecționer al celei mai prestigioase competiții de canto din lume: BBC Cardiff Singer of the World. A fost directorul muzical al Operei Naționale Galeze vreme de 21 de ani, timp în care a dirijat aproximativ 40 de opera pentru companie. La invitația companiei RICORDI, Julian Smith a editat și a reconstituit prima versiune a operei MADAMA BUTTERFLY de Giacomo Puccini, care a fost deja pusă în scenă în Veneția, Paris, New York.
Organizatori:
Asociația Culturală OPERACADEMY, în parteneriat cu Teatrul Regina Maria și Facultatea de Arte din cadrul Universității din Oradea
Proiect realizat cu sprijinul Consiliului Județean Bihor.
Distribuția:
Figaro: Anton Markov (Rusia)
Susanna: Olga Czerwinski (Austria)
Contesa Almaviva: Diana Oros (Elveția)
Contele Almaviva: Rhys Jenkins (Țara Galilor)
Cherubino: Antonela Bârnat (București) / Viktor Josif (Universitatea din Oradea)
Bartolo: Florin Mircea Ganea (Universitatea din Oradea)
Basilio: Robert Bede (Universitatea din Oradea) / Laszlo Bede (Universitatea din Oradea)
Barbarina: Cristina Bede (Universitatea din Oradea) / Marine Chagnon (Franța)
Marcellina: Antonia Iacob (Liceul de Arte Oradea) / Rosalie Dubois (Franța)
Antonio: Levente Meszaros (Universitatea din Oradea)
Dirijor: Julian Smith (Țara Galilor)
Regizor: Carmelo Agnello (Franța)
Asistent de regie: Juan Pablo Villa (Columbia)
Scenografie: Vioara Bara
Clavecin: Salvatore Scinaldi (Italia)
Cu participarea orchestrei Filarmonicii de Stat Oradea și a Corului „L’annunciazione” al Catedralei Greco-Catolice „Sf. Nicolae” din Oradea (Dirijor: prof. dr. Radu Mureșan)
Spectacolul este programat duminică, 26 octombrie, de la ora 19 la Sala Mare. Biletele s-au pus în vânzare la Agenția Teatrului (telefon 0259 440 742), și au prețuri cuprinse între 5 lei (prețuri speciale, pentru studenți-doar la balcon) și 30 de lei (20 de lei în sală, 25 de lei în lojile laterale, 30 de lei în lojile centrale și 15 lei la balcon). Biletele pot fi achiziționate și de pe site-ul www.biletmaster.ro.
Spectacolul va fi supratitrat în limba română!
Sponsori:
Tudor Holding GmbH, Dacor Exim, Hotel Ramada, Hotel Caro Boutique, Hotel Continental Forum, Selina Grup, Ansamblul Rezidențial Luceafărul, Hotel Carnival
Parteneri:
Kiwanis Oradea
Parteneri media:
Jurnal Bihorean, Bihon.ro
Alte articole
PREMIERA ANOTIMPURI FERMECATE – UN SPECTACOL CU MAGII PENTRU COPII
Trupa Arcadia anunţă o nouă premieră din stagiunea 2013 – 2014. Este vorba despre spectacolul de magie pentru copii, « Anotimpuri fermecate » şi îi are ca protagonişti pe magicienii Eduard şi Bianca. Spectacolul este compus din numere deosebite de magie, având ca temă centrală anotimpurile. Reprezentaţia are un caracter educativ şi interactiv. Pe întreaga durată a spectacolului, copiii vor fi implicaţi în realizarea numerelor de magie.
MESAJUL DE ZIUA MONDIALĂ A TEATRULUI
Ziua Mondială a Teatrului – 27 Martie 2012
Mesaj Internaţional
“Sunt onorat de invitaţia Institutului Internaţional de Teatru al UNESCO de a saluta aniversarea a 50 de ani de la prima Zi Mondială a Teatrului. Voi adresa câteva gânduri succinte tuturor colegilor şi prietenilor mei din teatre.
Vă doresc ca munca voastră să fie convingătoare şi originală. Vă doresc ca ea să fie profundă, să emoţioneze, să îndemne la reflecţie, să fie unică. Fie ca ea să ne ajute să medităm la ceea ce înseamnă să fii om, şi ca această meditaţie să fie binecuvântată cu suflet, sinceritate, inocenţă şi graţie. Vă doresc să învingeţi adversităţile, cenzura, sărăcia şi nihilismul, ceea ce mulţi dintre voi cu siguranţă vor fi obligaţi să facă. Vă doresc să fiţi binecuvântaţi cu talentul şi rigoarea necesare pentru a ne învăţa bătaia inimii umane în toată complexitatea ei, precum şi cu modestia şi curiozitatea necesare pentru a face din aceasta, munca voastră de o viaţă. Fie ca cei mai buni dintre voi – căci doar aceia, numai rareori şi pentru scurt timp vor reuşi – să fie în stare să ilustreze elementara întrebare: „cum este viaţa?”. Succes!” (John Malkovich)
John Malkovich