Treci la conținutul principal

Premieră națională la Teatrul Regina Maria: SUFOCARE (JURNALUL UNUI SINUCIGAȘ CRONIC)

Teatrul Regina Maria are deosebita plăcere de a anunța premiera națională a spectacolului „Sufocare (Jurnalul unui sinucigaș cronic)”, dramatizare de Ovidiu Caița după „Sufocare” de Chuck Palahniuk, regia Ovidiu Caița.

Premiera va avea loc duminică, 21 ianuarie, de la ora 19:00, la Sala Mare, cu publicul pe scenă și se va juca cu casa închisă, numărul de locuri (80) fiind limitat și fără posibilitatea de a se suplimenta. De asemenea, și pentru următoarele două reprezentații, care au fost puse în vânzare odată cu publicarea proogramului lunii ianuarie, toate locurile sunt rezervate. Cei care doresc să vadă spectacolul și nu au reușit încă să achiziționeze bilete, au posibilitatea să aleagă una dintre reprezentațiile programate în data de 6 și 7 februarie.

Autorul piesei „Sufocare”, Chuck Palahniuk, este un jurnalist și romancier american al cărui succes se află în strânsă legătură cu stilul său satiric de a aborda teme tabu. Reușește să creeze opere de tip pamflet, îmbibate în umor negru, pe care le construiește pornind de câteva dintre cele mai acute disfuncții de ordin spiritual, filosofic sau existențial ale oamenilor din societatea zilelor noastre. Este cunoscut mai ales pentru romanul „Fight Club” cu care a debutat în anul 1996 și a cărui ecranizare a avut un succes răsunător. Fiind specializat în crearea de anti-eroi (schizofrenici, escroci, mizantropi, persoane care suferă de un comportament sexual deviant, dependenți de droguri, cinici etc.), autorul modelează personajul principal al romanului „Sufocare” după același șablon. Îl avem astfel pe Victor Mancini, dependent de sex, care devine un escroc ingenios când se vede nevoit să câștige mai mulți bani pentru a o putea întreține pe mama sa bolnavă care se află într-un sanatoriu.

Textul original este tradus în limba română de Mihai Chirilov, iar dramatizarea este realizată de regizorul Ovidiu Caița. Subtitlul „Jurnalul unui sinucigaș cronic” este inspirat dintr-un editorial scris de Chuck Palahniuk: „Trăiește ca și cum ai muri”, care a a avut un impact puternic în rândurile cititorilor.

Direcția de scenă a spectacolului îi aparține tot regizorului sătmărean, care nu se află pentru prima oară în orașul nostru, reușind deja să capteze atenția publicului orădean cu cele două spectacole montate pe scena Teatrului Regina Maria: „Biloxi Blues” (2011) și „Seara de ajun” (2015), ambele premiate în secțiunea Concurs a Festivalului Internațional de Teatru Oradea (FITO).

Decorul spectacolului este realizat de scenografa orădeancă Oana Cernea, care se întâlnește din nou cu regizorul Ovidiu Caița în aceasă formulă după ce au lucrat împreună la montarea spectacolului „Seara de ajun” și a altor spectacole puse în scenă la alte teatre din țară.

Echipa este completată de Andrei Raicu, căruia îi aparține sound designul și muzica originală și care se află la prima colaborare cu Teatrul Regin Maria și de Lucian Moga, căruia îi aprține partea de light design.

Din distribuție fac parte actorii: Richard Balint, Alin Stanciu, Eugen Neag, Corina Cernea, Anda Tămășanu, Georgia Căprărin, Denisa Vlad, Mirela Niță Lupu, Adela Lazăr, Pavel Sîrghi, Lucia Rogoz, Răzvan Vicoveanu, Șerban Borda, Sorin Ionescu, Ciprian Ciuciu.

Spectacolul nu este recomandat persoanelor sub 16 ani!

Biletele s-au pus în vânzare la Agenţia de Bilete a Teatrului de marți până vineri în intervalul orar 12:00 – 18:00, iar în weekend între orele 10:00 – 13:00. Puteţi achiziţiona bilete şi cu o oră înainte spectacol sau online pe www.biletmaster.ro. Pentru informaţii suplimentare şi rezervări de bilete, vă invităm să sunaţi la numărul de telefon: 0372/368.475.

Vă aşteptăm la teatru!

___________________________________
Ramona Gabriela Nemeș
Teatrul Regina Maria
[email protected]
teatrulreginamaria.ro
0738 772 909

Alte articole

| Teatrul Regina Maria

Teatrul Regina Maria își propune în perioada următoare să continue proiectul „Teatrul și Educația”, prin care urmărește să atingă trei obiective principale: dinamizarea lecturilor/proiectelor școlare prin intermediul interpretării teatrale, posibilitatea de a cunoaște actorii și ce presupune profesia lor și o introducere practică în lumea teatrului, prin exerciții de teatru aplicate, care pot contribui semnificativ atât la concretizarea unei viziuni despre munca actorului, cât și la dezvoltarea personală.

Propunerile noastre sunt următoarele:

  1. Materiale suport pentru ora de limba și literatura română. La cererea profesorilor, actorii pot înregistra materiale care să vină în completarea informațiilor predate la oră, fie că este vorba despre lecturarea unui text sau a unui fragment de text, fie că este vorba despre informații, completări la suportul de curs.
  1. Întâlnire online cu actorii preferați în timpul orelor de dirigenție. În timpul orelor de dirigenție sau consiliere, actorii preferați ai elevilor pot intra în direct pe Zoom sau Facebook pentru a purta o discuție despre teatru, actorie ca profesie; un fel de ziua carierei, dar cu note mai personale, mai amuzante. În felul acesta, elevii au ocazia să îi cunoască pe actori și altfel decât pe scenă.
  1. Exerciții de dicție, intonație etc. De asemenea, folosind aceleași platforme online, se pot face cursuri de teatru care să contribuie la dezvoltarea personală a elevilor, care să cuprindă exerciții de dicție, de vorbit în public, de concentrare, jocuri de încălzire etc.

Toate aceste activități propuse de către Teatrul Regina Maria se pot realiza doar în colaborare directă cu profesorii, pe care îi invităm încă o dată, în virtutea bunelor colaborări din trecut, la dialog interdisciplinar. Pentru mai multe detalii despre proiect, sunt invitați să ne scrie la adresa de e-mail: [email protected]

Chapeau!

 

| Presa TRM

Chiar dacă unii au intrat deja în vacanță, întreg colectivul Teatrului Regina Maria se află pe baricade! Se repetă intens proiectele care urmează să apară în toamnă, în Festivalul de Teatru Scurt și în noua stagiune.

Trei premiere la Sala Mare

Așadar, se repetă pentru spectacolul EQUUS (de Peter Shaffer), în regia artistică a lui Szabo K. Istvan, spectacol cu care se va deschide anul acesta Ediţia a XVIII-a a FTS (în 23 septembrie). Din distribuţie fac parte îndrăgiţii actori: Richard Balint, Ciprian Ciuciu, Alina Vicoveanu, Suzana Macovei, Corina Cernea, Petre Ghimbăşan, Sebastian Lupu, Angela Tanko iar din cor fac parte: Răzvan Vicoveanu, Pavel Sîrghi, Denisa Vlad, Mihaela Gherdan şi Dania Ţinca (o nouă colaboratoare a Trupei Iosif Vulcan). Ovidiu Iloc se va ocupa de ilustraţia muzicală, coregrafia este a Mălinei Andrei. Decorurile vor fi realizate de Mira Janos Tamas (Ungaria), iar costumele poartă semnătura artistei orădene Vioara Bara.