S-A STINS DIN VIAȚĂ ZOE ANGHEL-STANCA
Pe 3 martie, la ora 10, Dna ZOE ANGHEL-STANCA a plecat dintre noi. Va fi înmormântată sâmbătă, 7 martie, la Cimitirul Bellu. Dumnezeu s-o odihnească în pace!
A regizat la Teatrul de Stat din Oradea următoarele spectacole: Vis de dragoste (Vis de secătură) Comedie în două părţi de Mircea Ştefănescu Versiunea scenică şi regia artistică: Zoe Anghel Stanca Scenografia: Vioara Bara Arta conversaţiei Piesă în două părţi de Ileana Vulpescu Versiunea scenică: Ileana Vulpescu şi George Bănică. Piesa s-a jucat trei stagiuni. Regia artistică: Zoe Anghel Stanca Scenografia: Camelia Micu Coborând dintr-o poveste Feerie muzicală de Valentin Avrigeanu Premieră absolută Regia artistică: Zoe Anghel Stanca Scenografia: Maria Haţeganu Muzica: Erasmus Minchevici Interpretarea muzicală şi efecte sonore: Erasmus Minchevici şi Florian Chelu Intrigă şi iubire Dramă în cinci acte de Friedrich Schiller Traducerea: Mihai Izbeşescu şi Mariana Crainic Versiunea scenică, ilustraţia muzicală şi regia artistică: Zoe Anghel Stanca Coregia: Otto Szombati Gille Scenografia: Maria Haţeganu Pălăria florentină Comedie în două părţi de Eugène Labiche Traducerea: V.Timuş Regia artistică: Zoe Anghel Stanca Asistent regie: Ion Abrudan Scenografia: Maria Haţeganu Noapte albă de Mircea Bradu Premieră absolută Regia artistică: Zoe Anghel Stanca Scenografia: Eliza Popescu
Alte articole
PREZENTAREA STAGIUNII 2012-2013 LA TEATRUL ORĂDEAN
Pentru stagiunea 2012-2013, la Teatrul Regina Maria din Oradea vă veți întâlni atât cu producții noi, care vor încânta publicul de toate vârstele („Ţiganiada”, „La Iunion, birjar!” sau „A douăsprezecea noapte”), dar şi cu spectacolele-vedetă din stagiunea trecută, ca „Scripcarul pe acoperiş”, „Zbor deasupra unui cuib de cuci” sau „Biloxi Blues”.
Stagiunea 2012-2013 s-a deschis cu premiera din cea de-a XVIII-a Ediţie a Festivalului de Teatru Scurt, spectacolul EQUUS (de Peter Shaffer, în regia lui Szabo K. Istvan) – povestea unui psihiatru care încearcă să trateze un tânăr care are o fascinaţie patologică religioasă faţă de cai. Shaffer a fost inspirat să scrie EQUUS după ce a auzit despre o întâmplare cutremurătoare: un tânăr de 17 ani a orbit şase cai, într-un orăşel de lângă Suffolk. Dramaturgul a construit o istorie fictivă asupra cauzelor care ar fi putut provoca incidentul, fără să cunoască alte detalii despre acesta. Acţiunea piesei e similară unei poveşti cu detectivi, în care psihiatrul Martin Dysart încearcă să înţeleagă cauzele acţiunilor băiatului, luptând în acelaşi timp cu sentimentele contradictorii cu privire la viaţa sa personală.
In memoriam Mircea Bradu
Ce ciudată este viața! În urmă cu două luni și ceva – prin aprilie, când împlinisem și eu niște ani – Mircea scria o pagină de ziar despre mine și activitatea mea, ca despre un prieten și colaborator pe care l-ai cunoscut și apreciat. Am și vorbit la telefon fără să știm că va fi ultima noastră convorbire!
Ne cunoștem de mult, din 1959, când am lucrat împreună ca metodiști la Casa Regională a Creației Populare Crișana, apoi, după ce a început să „scrie teatru”, iar eu devenisem director, i-am promovat, pe criterii de valoare, și am jucat roluri în fiecare din piesele sale, fie că se numeau „Vlad Țepeș în ianuarie”, „Noapte albă”, „Hotărârea”, ori altele care le-au urmat.
L-am sprijinit, împreună cu Elisabeta Pop, în lunga lui perioadă de directorat și am rămas prieteni și după ce nu am mai fost directori…!
El îmi ura „ani mulți!”. Eu sunt nevoit, asemeni tuturor prietenilor săi, să vărs o lacrimă pentru acela care a fost Mircea Bradu și să-mi exprim credința că numele lui va rămâne de referință pentru ceea ce înseamnă literatură și artă – în acest areal generos pentru cei ce iubesc și respectă creatorii de frumos!
…A mai plecat… cineva! Așa e viața!
Eugen Țugulea
Actor