Treci la conținutul principal

TEATRUL ÎN LICEU_proiect lansat de Trupa Iosif Vulcan

Teatrul Regina Maria a lansat în luna decembrie proiectul TEATRUL ÎN LICEU!

Proiectul se adresează liceelor din municipiul Oradea și își propune înființarea unui număr de 5 trupe de teatru, în 5 licee, cu elevi ai claselor a IX-a, a X-a și a XI-a.

S-au înscris deja patru licee în program și mai este doar un singur loc disponibil. Înscrierile se pot face până la data de 28 ianuarie 2022, cu mențiunea că fiecare candidat trebuie să trimită o listă cu numărul de elevi interesați de aceste activități și să își asume existența unui spațiu în cadrul liceului care să fie propice pentru susținerea repetițiilor.

În data de 4 februarie va fi publicată lista cu cele cinci licee alese, urmând să selecteze și să se alcătuiască propriu-zis trupele de teatru din fiecare liceu.

Perioadă de lucru: 10 februarie – 31 mai 2022

Calendar activități:

  1. 10 februarie-7 aprilie 2022: workshopuri de introducere în arta interpretativă, 5 ședințe, câte o ședință de 2 ore săptămânal, și alegerea unui text dramatic care va sta la baza realizării unui spectacol de teatru;
  2. 8 aprilie – 8 iunie: repetiții pentru spectacolul stabilit în fiecare liceu – 12 sedințe de lucru.

 Atât workshopurile, cât și repetițiile vor avea loc în sălile puse la dispoziție de licee. Teatrul va asigura costumele și recuzita necesare fiecărui spectacol.

Spectacolele se vor juca în cadrul primei ediții a Galei Teatrului de Liceu din Oradea, din cadrul Festivalului Internațional de Teatru Oradea.

Acest proiect se dorește a fi unul pilot și în funcție de succesul primei ediții și a interesului manifestat de liceele orădene, ne propunem continuarea și în anul 2023 cu includerea unui număr de alte 5 licee din Oradea în program.

Persoană contact: Balint Victoria- șef secție Trupa Iosif Vulcan
E-mail: [email protected]

Alte articole

| Teatrul Regina Maria

Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria anunță o nouă premieră a stagiunii 2022-2023: „Cei trei purceluși”, adaptare după Walt Disney, în regia lui Daniel Vulcu, care va avea loc duminică, 23 octombrie, de la ora 11:00, la Sala Arcadia.

„Cei trei purceluși” este una dintre poveștile care deschid de multă vreme interesul copiilor pentru literatură și lumea cărților. De-a lungul timpului, a cunoscut mai multe variante, dar ideea principală a rămas similară: trei purceluși urmăriți de un lup pofticios își construiesc fiecare câte o căsuță pentru a se proteja. Purcelușii mai mari, cam leneși și comozi din fire, fac construcții șubrede, pe care lupul le dărâmă fără prea mare efort, pe când cel mic, harnic și chibzuit din fire, își face o casă trainică, pe care lupul cel mare și rău nici nu reușește să o clintească din loc.

Ca fiecare basm nemuritor, importanța poveștii constă în primul rând în mesajul pe care îl transmite copiilor, și anume acela că în viață nu putem acționa întotdeauna conform principiului plăcerii, așa cum fac cei doi purceluși mai mari, ci trebuie să ne construim o bază solidă pentru a putea face față pericolelor ce pot apărea, asemeni purcelușului cel mic. De asemenea, poate fi văzută și ca o alegorie a faptului că toți copiii cresc și trebuie să facă propriile alegeri, care pot fi rele sau bune.

| Teatrul Regina Maria

Juriul „Concursului de creație dramatică dedicat piesei scurte” a desemnat câștigătorul acestei ediții!

Ca în fiecare an, în cadrul Festivalului de Teatru Scurt s-a organizat „Concursul de creație dramatică dedicat piesei scurte”, care are ca scop încurajarea dramaturgiei românești originale, cu precădere a teatrului scurt.

Organizatorii nu sugerează o tematică anume, lăsând libertate de opțiune scriitorilor, criteriul de apreciere al pieselor fiind unul de ordin estetic. Singurul element impus este cel formal, cerut de rigorile teatrului scurt.