Treci la conținutul principal

INTERVIU UNITER.RO – EUGEN ȚUGULEA

Eugen Ţugulea: „Un actor nu-şi poate uita rolurile, aşa cum o mamă nu-şi poate uita copiii!”

Actorul va primi un Premiu special pentru o viaţă dedicată teatrului şi poeziei la Gala Premiilor UNITER care se desfăşoară pe 9 mai la Oradea.

Eugen Ţugulea a fost angajat toată viaţa la Teatrul „Regina Maria” din Oradea, al cărui director a fost timp de două mandate. Deşi a ieşit de mult la pensie, susţine constant recitaluri de poezie de toate genurile –de la genul folcloric, la Michelangelo, Topârceanu, Eminescu, Nichita Stănescu.

un interviu de Florina Tecuceanu Florina Tecuceanu: V-aţi născut la Vaslui, aţi început Facultatea de Actorie la Cluj, aţi absolvit la Bucureşti şi aţi fost apoi angajat la Teatrul de Stat din Oradea, unde aţi jucat o viaţă. Cum s-a întâmplat să aveţi acest traseu atât “sinuos”? Eugen Ţugulea: De fapt, a fost chiar mai sinuos: am „căzut” la Bucureşti, am reuşit, peste câteva zile, la Iaşi, s-a desfiinţat Institutul de la Iaşi, ne-am mutat la Cluj-Napoca, am făcut acolo trei ani şi după o situaţie similară cu cea de la Iaşi, ne-am mutat la Bucureşti, unde, în sfârşit, am absolvit. Şi fiindcă, în timpul stagiului militar, încorporarea am efectuat-o la Oradea, văzând clădirea Teatrului, am hotărât (noi, studenţii de la grupa de la Cluj) să venim, „in corpore”, aici! Ceea ce am şi făcut. În 1955, doisprezece dintre absolvenţi am contribuit la formarea nucleului care a pus bazele Secţiei române a Teatrului de Stat Oradea – azi Teatrul „Regina Maria” Oradea – Trupa „Iosif Vulcan”. Cu timpul, mulţi au plecat în alte teatre sau… în alte lumi!… Eu am rămas! Chiar dacă au trecut, de atunci, peste şaizeci de ani.

Citiți interviul în întregime aici.

Alte articole

| Presa TRM

Teatrului Regina Maria îi revine deosebita onoare de a participa la Festivalul Internaţional al Educaţiei FIE Iaşi, ediţia 2013, cu spectacolul „SCRIPCARUL PE ACOPERIŞ”, în regia lui Korcsmáros György, care va avea loc duminică, 23 iunie 2013, la Casa de Cultură a Studenţilor. Acest festival dezvoltă un câmp cultural nou şi înscrie Iaşul în rândul celor mai creative oraşe din Europa printr-un concept nou, acela de „educaţie, cultură şi artă în aer liber” şi, mai ales, „educaţie prin entertainment”.

Spectacolul cu care vom fi prezenţi la Iaşi se bucură de o distribuţie numeroasă din rândul actorilor Trupei Iosif Vulcan, ai Trupei Arcadia şi ai Ansamblului Artistic Profesionist Crişana, acestora alăturându-se formaţia evreiească, Hakeshet Klezmer Band, realizând cel mai de succes musical din România!

| Teatrul Regina Maria

Ziua Mondială a Teatrului de Păpuşi se aniversează în fiecare an în data de 21 martie, iar Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria se pregătește din nou de sărbătoare. Micii spectatori sunt îndemnați să devină ei înşişi scenografi, regizori şi actori, în cadrul celei de-a treia ediții a concursului „Teatrul meu de păpuşi”, care se va desfășura duminică, 18 martie, de la ora 17:00, la Sala Arcadia.