Treci la conținutul principal

Premieră națională la Teatrul Regina Maria: BARACA, de Aiat Fayez

Teatrul Regina Maria are deosebita plăcere de a anunța premiera națională a spectacolului  ”Baraca”, de Aiat Fayez, care se bucură de semnătura regizorală și cea scenografică a lui Tudor Lucanu. Premiera va avea loc sâmbătă, 11 martie, de la ora 19:00, la Sala Arcadia.   Autorul piesei, Aiat Fayez (n. 1979), este un dramaturg contemporan de origine iraniană, care imigrează la Paris pentru a studia filosofia. Puțin după ce publică primul său roman, în 2009 – „Cycle des manières de mourir”, ce tratează tema străinului din perspectiva imigrantului – se mută la Viena, unde se va dedica întru totul scrisului. Publică încă două romane și scrie câteva piese de teatru care au succes și atrag atenția inclusiv oamenilor de teatru francezi. Astfel, în 2015, la propunerea regizorului Ludovic Lagarde, scrie textul ”Baraca”, special pentru proiectul TERRORisms, iniţiat de „Uniunea Teatrelor din Europa” şi finanţat de Programul Europa Creativă, care a fost pus în scenă la Teatrul de Comedie din Reims.

La Oradea textul ”Baraca” va fi montat în premieră națională și va beneficia de viziunea regizorală a lui Tudor Lucanu, un tânăr plurivalent, care a cucerit scena teatrului românesc atât ca regizor, cât și ca actor și scenograf. Succesul său s-a concretizat în câteva premii importante, dintre care amintim premiul pentru cel mai bun regizor și cel mai bun spectacol în cadrul Festivalului de Teatru Scurt din Oradea, pentru spectacolul „Ești un animal, Viskovitz” și, tot în cadrul aceluiași festival, premiul pentru cel mai bun regizor pentru spectacolul „Emigranţii”, producţie a Teatrului Naţional Cluj-Napoca.

Spectacolul ”Baraca” prezintă povestea a doi bărbați francezi, Mare şi Mic, care nu au prea multe perspective profesionale și se hotărăsc să creeze bombe artizanale în oale sub presiune. Iniţiativa lor, aparent fără şanse prea mari de reuşită, se transformă într-o adevărată afacere pe măsură ce experimentele dau roade şi li se alătură câţiva parteneri de nădejde. Îşi creează relaţii cu lumea islamică şi beneficiază de sprijinul tacit al autorităţilor franceze. Pentru a camufla laboratorul ilegal de creat bombe, denumit simplu „Baraca”, înfiinţează în faţa fabricii un magazin pentru comercializarea măştilor de gaze, ce devine, în mod paradoxal şi absolut ironic, principalul furnizor al ministerului Sănătăţii.

Descriind acest bârlog al marelui banditism, ”Baraca” pune în lumină, cu un umor scrâșnitor, una dintre cele mai mari probleme ale societății actuale: atentatele teroriste potențate de compromisurile politicienilor, de duplicitatea marilor piețe, de jocuri de culise și de mârșăvia unor oameni care se lasă seduși de puterea banilor.

Din distribuție fac parte actorii Alexandru Rusu (Mare), Pavel Sîrghi (Mic), Alina Leonte (Virginia), Ciprian Ciuciu (Bosco), George Dometi (Chinezu’) și Sorin Ionescu (Marwani).

Cei care nu pot ajunge la premieră sunt așteptați la următoarele reprezentații ale spectacolului, care vor avea loc miercuri, 15 martie – în cadrul campaniei UNITER ”Artiștii pentru artiști” – și sâmbătă, 25 martie, de la ora 19:00, la Sala Arcadia.

Biletele s-au pus în vânzare la Agenţia de Bilete a Teatrului de marți până vineri în intervalul orar 10:00 – 19:00, iar în weekend între orele 10:00-13:00. Puteţi achiziţiona bilete şi cu o oră înainte spectacol sau online pe www.biletmaster.ro. Pentru informaţii suplimentare şi rezervări de bilete, vă invităm să sunaţi la numărul de telefon: 0259/440.742.

Atenție! Spectacolul nu este recomandat persoanelor sub 16 ani!

Vă aşteptăm la teatru!

Alte articole

| Presa TRM

Lukas Bärfuss este un apreciat dramaturg contemporan elveţian ce s-a născut în 30 decembrie 1971. Autorul a început din 1997 să se concentreze asupra carierei sale în lumea teatrală, fondând trupa de teatru 400asa împreună cu Samuel Schwarz şi scriind piese pentru aceasta. În prezent, colaborează cu teatre din Hamburg, Munchen sau Berlin, iar piesele sale se bucură de un mare succes internaţional, fiind traduse în zeci de limbi şi jucate pe scenele multor teatre mari din Europa.

Spectacolele ce au la bază textele sale tratează cu cinism şi umor probleme contemporane legate de relaţiile interumane. Comicul de situaţie din piesele scrise de Lukas Bärfuss este destul de întunecat, scoţând la iveală contradicţiile din problemele care îi macină pe protagoniştii săi, fără însă a-i judeca vreodată.

Dragoste, în patru tablouri (orig. Vier Bilder der Liebe) nu face excepţie de la această regulă. Patru tablouri, patru locaţii, patru personaje centrale şi unul oarecum fantomatic care pare a încerca mereu să ghideze personajele spre uşa ce dă spre exterior care este un simbol al libertăţii, al salvării personale în faţa rutinei în care acestea s-au cufundat.

Evelyn, o casnică schizoidă, sărbătoreşte cea de-a suta întâlnire cu amantul ei, Daniel, un medic oncolog. Se întâlnesc mereu în acelaşi hotel cu confort de patru stele la preţ de trei. Ambii se simt prizonieri în relaţiile pe care le au cu partenerii lor şi caută altceva, o variaţie de la căsnicia şi rutina în care în care aceasta a decăzut. Evelyn ar dori să-şi cutremure soţul cu vestea că are un amant, însă ştie că acesta este indiferent, rece, de nemişcat şi că nu ar crede-o capabilă de aşa ceva. Daniel, căsătorit Susan, trăieşte în iluzia că relaţia lui este mai modernă, şi că soţia sa, fiind artistă, acceptă deschis relaţiile extraconjugale. Ambii decid să-şi mărturisească relaţiile partenerului.

Însă în ciuda a ceea ce cred ei, lucrurile iau o turnură neaşteptată. Ce rămâne de făcut în momentul în care afli că devotamentul şi fidelitatea ţi-au fost răsplătite cu o minciună? Vei răspunde calculat, te vei lăsa ghidat de impulsuri sau vei continua să te minţi că relaţia ta este pură şi morală? Spectacolul devine astfel o meditaţie asupra iubirii şi a vieţii de cuplu pline de frământări provocate de contradicţia dintre morala iubirii şi tentaţia libertăţii, încercând să răspundă la toate aceste întrebări.

Distribuția: Evelyn: Georgia Căprărin Susan: Anda Tămășanu Sebastian: Alin Stanciu Daniel: Sorin Ionescu Tânărul: George Dometi Regia artistică: Daniel Vulcu Scenografia: Eliza Labancz Ilustrația muzicală: Dorin Griguță Traducerea: Victor Scoradeț Data premierei: 10 iunie 2014
Richard Balint - actor
| Teatrul Regina Maria

Participarea la Festivalul Internațional al Teatrelor Balcanice „Balkan Breeze” din Bursa, Turcia, cu spectacolul „Tartuffe” continuă să aibă ecouri pozitive în lumea teatrului. După entuziasmul cu care a fost primit și răsplătit spectacolul în cadrul festivalului turcesc, avem bucuria să anunțăm că actorul Richard Balint, interpretul rolului „Orgon”, și regizorul Vlad Trifaș (care a semnat, pe lângă regie, adaptarea și muzica originală a spectacolului), au fost premiați de către juriul Revistei New Theatre, care oferă la final de stagiune Premiile pentru Activitate și Realizări în teatru.

Revista New Theatre/Yeni Tiyatro este singura publicație din Turcia dedicată exclusiv teatrului, care monitorizează îndeaproape evenimentele teatrale importante din întreaga lume, iar la final de stagiune oferă Premiile pentru Activitate și Realizări. Anul acesta, evenimentul se află la cea de-a IX-a ediție și vizează atât producții teatrale turcești, cât și internaționale. În atenția juriului, format din personalități teatrale valoroase din Turcia, a intrat și spectacolul „Tartuffe” al Teatrului Regina Maria, iar printre câștigători se numără actorul Richard Balint, căruia i se acordă Premiul pentru cel mai bun actor internațional și regizorul Vlad Trifaș, căruia îi revine Premiul pentru cel mai bun regizor internațional. Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc luni, 13 iunie, de la ora 18:30 (ora Turciei), la Centrul Cultural Caddebostan din Kadıköy.

Felicitări Richard Balint și Vlad Trifaș! Mulțumim tuturor celor care au făcut posibilă participarea Teatrului Regina Maria la Festivalul Internațional al Teatrelor Balcanice „Balkan Breeze” din Bursa, în special Institutului Cultural Român din Istanbul pentru tot sprijinul acordat.