Trupa Arcadia s-a întors din Brazilia
În perioada 4 – 14 octombrie, Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria a participat cu spectacolul „Gulliver” la două festivaluri din Brazilia: Festivalul Internațional INTERCÂMBIO DE LINGUAGENS, ediția a XV-a, care s-a desfășurat la Rio de Janeiro și Festivalul Internațional de Teatru BONECOS DE CANELA, aflat la a XXIX-a ediție.
Spectacolul vizual și non-verbal „Gulliver” a înregistrat un succes extraordinar în cadrul ambelor manifestări artistice, iar spectactorii au putut să se bucure, fără să fie limitați de barierele lingvistice, de experiența unui proiect teatral inedit realizat din îmbinarea teatrului clasic al animației păpușilor cu proiecțiile 3D stereoscopice. În fiecare dintre cele două orașe s-au ținut două reprezentații: la Rio de Janeiro în data de 7 și 8 octombrie, iar la Canela în data de 13 și 14 octombrie, spectacolul având în total peste 700 de spectatori, care i-au răsplătit pe actorii orădeni cu ropote de aplauze și sincere aprecieri. Festivalul Internațional de Teatru Bonecos de Canela, face parte din tradiția locală a orașului cu același nume, iar în organizarea acestuia se implică întreaga comunitate culturală. Atmosfera primitoare a acestui spațiu a fost dublată de reacția publicului care a fost profund impresionat de inițiativa artistului Armand Richelet Kleinberg de a crea un video de prezentare 3D cu logo-urile festivalului, pe care l-a rulat înainte de începerea spectacolului „Gulliver”. Participarea trupei orădene la aceste evenimente culturale organizate pe continentul sud-american, deschide un dialog intercultural care sperăm sa se concretizeze în cât mai multe evenimente similare.
___________________________________
Florina Dometi
Teatrul Regina Maria
email: [email protected]
website: teatrulreginamaria.ro t
Alte articole
La mulți ani actriței Ioana Gajdo
Astăzi este ziua colegei noastre Ioana Dragoș Gajdo.
Ioana Dragoș Gajdo a știut că va deveni actriță de când era mic copil. „Nu am avut nicio îndoială în privința profesiei de actor. A fost visul meu de când mă știu. Cred că sunt în una dintre acele vieți în care mi s-a dat șansa să fac ceea ce îmi place și să trăiesc din asta”, mărturisește actrița. „Lucrurile au curs, cumva, firesc în viața mea. Am luat trenul și m-am dus în Târgu Mureș. La facultate am intrat prima. Și eu am prins vremurile în care examenele durau trei săptămâni, eram 30 pe un loc și facultatea dura patru ani” își amintește actrița. După absolvire a obținut o bursă peste hotare, la teatrul Limoge, unde director era Silviu Purcărete. Au urmat câteva stagiuni la teatrul din Sfântu Gheorghe, orașul ei natal, apoi a venit mutarea la Oradea. „De Oradea mă îndrăgostisem demult, de la prima vizită în cadrul Festivalului de Teatru Scurt. Locul avea o energie aparte, radiantă, și mă felicit din suflet că mi-am ascultat intuiția. Îngerii păzitori ai debutului meu în teatrul orădean au fost Elvira Rîmbu și Victoria Balint. Iar îngerii păzitori ai carierei mele de mai târziu, au fost Daniel Vulcu și partenerul meu de scenă, Richard Balint.

Un spectacol-eveniment se rejoacă la Oradea
La Teatrul ”Regina Maria” se joacă din nou, în 31 ianuarie, de la ora 19, ”Cafeneaua Pirandello”, un spectacol regizat de Mihai Măniuțiu pe texte de Luigi Pirandello. Montarea, năstrușnică, jucăușă și colorată, se reia după multe luni, așa că e tocmai prilejul nimerit s-o vadă și spectatorii care au ratat-o până acum.