Treci la conținutul principal

Arhivă Trupa Iosif Vulcan

Arhivă Actori Trupa Iosif Vulcan

Vutcărău, Petru – regizor

Arhivă Actori Trupa Iosif Vulcan

Data şi locul naşterii: 1107.1960, Bardar – Ialoveni, Republica Moldova

Studii: Școala Superioară de Teatru „Boris Șciukin”, Moscova, RSFS Rusă, URSS – Facultatea de actorie
Institutul de Teatru „Șota Rustaveli” din Tbilisi, RSS Georgiană, specializarea – regie

Fişa artistică:

Trupa Iosif Vulcan:

  • REVIZORUL de N. V. Gogol – premiera: 18 și 19.02.2020
  • CAPCANA LUI HAMLET, adaptare după Nedialko Yordanov – premiera: 13.01.2019
  • AVALANŞA, de Tuncer Cücenoğlu – premiera: 21.11.2018
  • UCIDEREA LUI GONZAGO de Nedialko Yordanov – premiera: 05.03.2010
  • SALONUL NR. 6 de A.P. Cehov – premiera: 21.12.2006
  • DESPRE SEXUL FEMEII CA UN CÂMP DE LUPTĂ ÎN RĂZBOIUL DIN BOSNIA de Matei Vişniec – premiera: 1999
  • HEI, OAMENI BUNI! de William Saroyan – premiera: 1995
  • … ŞI CU VIOLONCELUL CE FACEM? de Matei Vişniec- premiera 1995

Andriucă, Inna

Arhivă Actori Trupa Iosif Vulcan

Actriţă

Data naşterii: 13 iulie 1971

Absolventă a facultăţii de Teatru Şi Film “Şota Rustaveli” din Tibilisi(Georgia), Promoţia 1992

Fişă artistică (selectivă):

  • 1996 – Teatrul „Maria Filotti” – Brăila, „Chira Chiralina” de Panait Istrati,regia  Cătălina Buzoianu, rolul –  ZINCUŢA
  • 1996 – Teatrul din Sfântu Gheorghe „Evanghelia după Toma” de Radu  Macrinici, regia: Bogdan Voicu,  rolul – FIICA
  • 1997 – Teatrul din Sfântu Gheorghe „Requiem” de Leonid Andreev, regia Horaţiu Mihaiu, rolul ÎNĂLŢIMEA SA
  • 1999 – Teatrul  din Sfântu Gheorghe, „Lazaret” de Brunea Fox, regia Gelu Badea,  roulul ALEXA
  • 2000 – Teatrul din Sfântu Gheorghe, „Casa de  pe graniţă” de Slawomir Mrozek, regia Szabo K. Istvan, ,  rolul: SOŢIA
  • 2001 – Teatrul  din Sfântu Gheorghe, „Alge-Bernarda’s  House Remix” după F. Garcia Lorca, regia Radu Afrim,  rolul: MARTIRIO

Blaga, Ioana

Arhivă Actori Trupa Iosif Vulcan

Actriţă

Data şi locul naşterii: 12.11.1968, Bucureşti

Studii: Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia Arta Actorului, 1994

Din 1995 a venit la Oradea. Un debut nefericit – rolul Femeii – de altfel rolul principal – în spectacolul „Aproape o pădure” (debutul în dramaturgie al tinerei Ana Ripka Rus). Un spectacol ratat, eşec, practic (regia Iustina Prisăcaru), care s-a jucat de foarte puţine ori. Mult mai bună s-a dovedit în rolişorul Femeii din spectacolul „Hei, oameni buni!” de William Saroyan, în regia lui Petru Vutcărău, dovedind capacitate de concentrare şi simţ tragic. Înaltă, bine făcută, brunetă cu ochii negri, Ioana Blaga a fost una din cele mai bune interprete ale rolului Angustias din spectacolul „Casa Bernardei Alba” de F.G.Lorca. Şi-a gândit rolul atent, punând „la bătaie”, nu doar un trup generos dăruit de natură, ci şi o sensibilitate aparte şi o voce bine timbrată.

(Prezentare de Eugen Ţugulea)

Zdrehuş, Corneliu

Arhivă Actori Trupa Iosif Vulcan

Regizor artistic

Data şi locul naşterii: 20.01.1926, Săcel

Studii: Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale” Bucureşti, secţia de actorie – 1951, secţia de regie – 1952

Înainte de a veni ca regizor principal în formaţia care marca începutul existenţei secţiei române a teatrului orădean, a lucrat la teatrele din Arad şi Galaţi. A montat spectacolul inaugural cu „O scrisoare pierdută” de I.L.Caragiale, şi, în aceeaşi stagiune, „Inima noastră” de Valeriu Luca, spectacol care a obţinut locul III la Decada dramaturgiei  originale, în 1956, regizorul primind aceeaşi distincţie: locul III pentru regie. Regizor profund şi metodic, inteligent, extrem de sensibil şi rafinat, a mai realizat şi alte spectacole, de un bun nivel profesional, unele chiar foarte bune, până când probleme grave de sănătate i-au influenţat negativ activitatea artistică, şi, în ultimă instanţă, i-au cauzat decesul prematur.   (Prezentare de Eugen Ţugulea)

Volbea, Zaharia

Arhivă Actori Trupa Iosif Vulcan

Actor

Studii: medii

A mai jucat la Arad.

Actor cu o bogată paletă interpretativă, atât în registrul dramatic, cât şi în cel comic, cu ştiinţa construcţiei caracterelor, a fost unul dintre cei mai întrebuinţaţi actori ai teatrului, jucând şaptesprezece roluri în doar trei stagiuni, şi nu simple apariţii, de câteva replici: Silvestru Trandafir în „Dezertorul” de Mihail Sorbul, Zurăscu în „Nota zero la purtare” de Virgil Stoenescu şi Octavian Sava, Nichita  în „Omul cu mârţoaga” de  G.Ciprian, La Hire în „Ciocârlia” de Jean Anouilh, sunt doar câteva din creaţiile de referinţă ale actorului. Datorită unor probleme personale s-a mutat la Teatrul din Bârlad, unde a activat până la sfârşitul carierei şi al vieţii.

(Prezentare de Eugen Ţugulea)

Vladimir, Mişu

Arhivă Actori Trupa Iosif Vulcan

Actor

Data şi locul naşterii: 20.11.1911, Vaslui

Studii: medii

Actor deosebit de simpatic, mare şuetar, şi-a început cariera ca solist vocal, apoi sufler, la unele companii teatrale din capitală – „Alhambra”, Teatrul Vesel, „Baraşeum”, „Teatrul nostru” –, încă înaintea celui de-al doilea război mondial, unde activau: Ianconescu, George Vraca, Critico, soţii Bulandra şi alţi „mari” ai vremii.  Pe urmă a devenit actor, şi după înfiinţarea teatrelor de stat, s-a angajat la Arad, împreună cu prima soţie.  În anul 1955 a fost solicitat să vină la Oradea, pentru fondarea noului colectiv. Aici a debutat în rolul Ghiţă Pristanda din spectacolul inaugural „O scrisoare pierdută” de I.L.Caragiale, şi a apărut în mai multe roluri importante, ori secundare, în anii numeroşi petrecuţi pe scena orădeană.  Actor de prestanţă („ştia să poarte fracul” – cum se spune), a strălucit, cu adevărat, în rolul lui Ianke din spectacolul „Tache, Ianke şi Cadâr” de V.I.Popa. Era magnific.

(Prezentare de Eugen Ţugulea)

Vîlcu, Ion

Arhivă Actori Trupa Iosif Vulcan

Actor

Studii: Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale” Bucureşti, 1955

Unul din fruntaşii promoţiei care a pus bazele secţiei române a Teatrului de Stat Oradea, a debutat cu rolul Farfuridi din spectacolul inaugural „O scrisoare pierdută” de I.L.Caragiale. A mai jucat şi alte roluri principale în cele două stagiuni orădene, demonstrându-şi calităţile de actor inteligent, cu forţă dramatică şi putere de caracterizare. Plecat la Teatrul Giuleşti (Odeon) din Bucureşti, a devenit, în scurt timp, unul din oamenii de frunte ai instituţiei. A apărut în spectacole tv, în mai multe filme de lung metraj, probându-şi talentul. Din păcate, s-a stins prematur, din cauza unor probleme grave de sănătate.

(Prezentare de Eugen Ţugulea)